Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale: Principele Nicolae a fost chiar usurat de decizia Regelui Mihai / Sentimentul de antreprenoriat e foarte greu de dezvoltat in cadrul Casei Regale
Nicolae Medforth-Mills este astazi plecat din tara, are un statut privat si nu mai joaca niciun rol public in familia regala, a declarat pentru HotNews.ro consilierul Casei Regale Ioan Luca Vlad. Casa Regala a anuntat ca Regele Mihai i-a retras nepotului sau Nicolae titlul de Principe si l-a exclus din linia de succesiune la tron, de la 1 august. Contactat de HotNews.ro, Ioan Luca Vlad a explicat ca Regele Mihai a luat aceasta decizie, „dar el a fost in asentiment cu ea si poate chiar usurat de aceasta decizie”. Acesta a precizat ca, din momentul in care va deveni sef al Casei Regale, Principesa Margareta poate modifica linia succesorala.
Casa Regala a anuntat astazi ca, „in ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului sau Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de ‘Principe al Romaniei’ si calificativul de ‘Alteta Regala’. De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei„. Decizia Regelui Mihai nu este insotita, insa, si de o explicatie. Nepot al Regelui Mihai, Nicolae Medforth-Mills (30 de ani) a primit in 2010 titlul de „Principe al Romaniei”. De la acel moment si pana la 1 august 2015, el a fost al treilea mostenitor al tronului, dupa Principesa Margareta si Principesa Elena (mama sa).
Rep: Unde este, in prezent, Nicolae Medforth-Mills?
Ioan Luca Vlad:In prezent, toti membrii familiei regale sunt in afara tarii, in activitati private.Regele Mihai este in Elvetia, Principele si Principesa Margareta sunt plecati din tara, la fel si Nicolae.
Rep: Care este traseul sau, in continuare?
Ioan Luca Vlad:Statutul sau este unul privat, de astazi numele sau civil este domnul Nicolae Mihai Medforth-Mills.Este o persoana privata, membru al familiei regelui ca nepot, dar nu mai are niciun rol public in familia regala. Ce va face pe plan personal? Aceasta decizie ii deschide o suta de cai.
Tot ceea ce nu putea pana acum: poate sa se implice in business, in activitati caritabile, isi poate continua activitatile din Kenya – a lucrat pentru marina kenyana, face cursuri de supravietuire pentru copii – deci are foarte foarte multe oportunitati si orice persoana din mediul privat care are un tanar de 30 ani cu aceasta experienta fantastica pe care a avut-o in Romania – sigur ca va vrea sa lucreze cu el.
Rep: Activitatile de mai sus sunt incompatibile cu statutul de Principe al Romaniei pe care Nicolae l-a avut pana la 1 august?
Ioan Luca Vlad:Intr-o anumita masura, da, pentru ca un membru al familiei regale nu se poate implica in activitati de business si in lucruri care il tin prea departe de Romania, pentru ca aici este un potential conflict de interese: Casa Regala nu poate lua pur si simplu partea unei firme, ci prin colaborari publice si foarte stricte. De asemenea, el nu putea avea o pozitie executiva, ci doar una formala. Daca vrei sa te faci trader, nu poti fi membru al familiei regale.
Rep: A fost Nicolae cel care a cerut sa iasa din linia de Succesiune la Coroana Romaniei?
Ioan Luca Vlad:Nu. Regele a luat aceasta decizie, dar el a fost in asentiment cu ea si poate chiar usurat de aceasta decizie. Acest gen de restrictii reprezentau o povara pe care si el o resimtea.
Rep: A avut oferte de a lucra in mediul privat?
Ioan Luca Vlad:Da, i s-au propus si el a vazut ca putea sa fie extraordinar in ele si se pricepea. Este vorba despre sentimentul de antreprenoriat, care e foarte greu de dezvoltat in cadrul Casei Regale.
Rep: Ce firme i-au propus sa-l angajeze sau anumite colaborari?
Ioan Luca Vlad:Nu va pot spune. In momentul in care discutam viata sa privata, acestea sunt decizii pe care le va lua el. Va pot da un singur exemplu, care este cel mai frumos, desi nu stiu numele firmei: compania cu care a lucrat in Kenya si care organizeaza aceste tururi sportive pentru copii dezavantajati. Deci la proiectele din Kenya se poate intoarce. Si in orice caz nu este vorba de firme romanesti, ci de firme internationale.
Rep: Din momentul in care va deveni sef al Casei Regale, Principesa Margareta poate modifica linia succesorala?
Ioan Luca Vlad:Da. Exista aceasta posibilitate, asa cum scrie in normele fundamentale. Este important ca decizia nu este o pedeapsa, ci o decizie luata in asentimentul Principelui Nicolae. Nu vine in urma unei greseli. Dinastia si Coroana merg mai departe si vor putea sa fie mai puternice, stiind ca el va putea sa joace un rol privat.
Rep: Nicolae a devenit angajat, in mediul privat, de la 1 august si pana acum?
Ioan Luca Vlad:Nu a devenit angajat nicaieri. Urmeaza o perioada de reflectie, nu se schimba lucrurile peste noapte. Avea o colaborare cu Curtea Veche care va inceta sau va lua o noua forma.
Rep: Cel mai probabil, se va angaja in Romania sau in strainatate?
Ioan Luca Vlad:Din cate ma astept, nu va fi in Romania. Va fi in Kenya sau in Europa, daca intra in business, nimic nu il opreste.
Consilierul Casei Regale a declarat anterior, pentru Digi24, ca a fost vorba despre o „nepotrivire de idei intre idealurile principelui si privatiunile cerute de aparteneta la Casa Regala”. Potrivit acestuia, „rolul de Principe presupunea implicarea totala, 24 de ore din 24”, iar „cand esti in public ca reprezentant al Casei Regale trebuie sa ai o anumita atitudine, sa suporti anumite privatiuni”.
Linia de succesiune la Tron, in prezent
Seful Casei Regale a Romaniei este Regele Mihai I si, potrivit Statutului Casei Regale, Linia de Succesiune la Tron si la Sefia Casei Regale a Romaniei este urmatoarea:
1. Principesa Mostenitoare Margareta
Principesa Margareta este prima fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Pe 30 decembrie 1997, Principesa Margareta a fost desemnata de catre Regele Mihai sa-i succeada in toate drepturile si prerogativele. Citeste aici mai multe despre Principesa Margareta
2. Principesa Elena
Principesa Elena este a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Este mama a doi copii: Principele Nicolae, nascut in 1985, si Elisabeta-Karina, nascuta in 1988. Citeste aici mai multe despre Principesa Elena
3. Elisabeta Karina
Este fiica Principesei Elena si sora Principelui Nicolae.
(Din 2010 si pana la 1 august 2015, pe locul 3 in linia de succesiune la tron era Nicolae)
4. Principesa Sofia
Este a patra fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Are un copil: Elisabeta Maria Biarneix. Citeste aici mai multe despre Principesa Sofia
5. Elisabeta Maria Biarneix
6. Principesa Maria
Este a cincea fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Citeste aici mai multe despre Principesa Maria
Statutul Casei Regale prevede ca „linia de Succesiune poate fi modificata de Seful Casei Regale a Romaniei”.
Cum a aratat linia de succesiune la tron anterior deciziei din 1 august 2015 a Regelui Mihai, aici
Citeste si: