Sari direct la conținut

VIDEO INTERVIU Gabriel Friptu, Director Programul Operational Regional: Primele apeluri de proiecte, pentru mediul de afaceri, in septembrie. Grilele de evaluare, foarte detaliate

HotNews.ro, EurActiv.ro
Gabriel Friptu, interviu 22 iulie, Foto: Hotnews
Gabriel Friptu, interviu 22 iulie, Foto: Hotnews

Documentele solicitate la depunerea dosarelor – mai putine; toate proiectele vor fi vizitate in etapa de evaluare; grilele de evaluare vor fi extrem de detaliate – explicatii, intr-un interviu acordat EurActiv/HotNews.ro. Explicatiile lui Gabriel Friptu, seful Directiei Generale Programe Europene din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice intr-un interviu acordatcu ocazia intalnirii online de miercuri, 22 iulie.

Principalele declaratii despre:

Calendarul estimativ al lansarii Ghidurilor pentru solicitanti si apelurilor de proiecte:

  • Ghidurile specifice vor incepe sa fie publicate incepand cu aceasta luna, avem in vedere in principal cateva prioritati: zona de IMM-uri, mai ales cele care vor fi finantate printr-o schema de minimis (microintreprinderi), Axa 6 – drumuri judetene, Axa 5- patrimoniu cultural; in plus, incercam sa gasim o formula cat mai usor de aplicat pe Axa de eficienta energetica.
  • Consultarea publica este extrem de importanta, pentru ca avem nevoie de reactii, de altfel la Ghidul general au fost peste 200 de comentarii. Acesta e si motivul pentru care am produs o noua versiune, fiindca sunt multe zone care au suferit modificari ca urmare a comentariilor transmise de cei care, pana la urma, vor implementa efectiv proiectele.
  • Dupa aceste consultari, conform regulilor vom avea o dezbatere si aprobare in cadrul Comitetului de Monitorizare, care vor aproba criteriile de evaluare si selectie, iar imediat apoi vor fi lansate apelurile de proiecte. Acest lucru se va intampla la inceputul lunii septembrie.
  • Pentru toate celelalte axe si prioritati se lucreaza in continuare. Exista un calendar de principiu, insa pentru unele componente depindem si de alte tipuri de informatii. Pentru schemele de ajutor de stat am vrea sa avem un accept de principiu din partea Consiliului Concurentei; pentru anumite axe mai avem nevoie de niste documete suport ca de exemplu strategii de investitii – pe zona de sanatate ¬educatie
  • Sa nu uitam ca avem o si o Axa extrem de generoasa ca buget pentru dezvoltare urbana, unde proiectele necesita o pregatire mai indelungata.
  • Evident, insa, ca odata ce vom avea Comitetul de Monitorizare vom putea pune la dispozitie si un calendar mai detaliat. Ne asteptam ca in prima parte a lunii septembrie sa existe un calendar obligatoriu pentru program

    Citeste transcrierea completa a declaratiilor pe EurActiv.ro 

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro