Sari direct la conținut

Prabusirea burselor din China a fost anticipata de Bloomberg din luna iunie. Ce scrie presa Occidentala despre "bula financiara" din Shanghai si Shenzhen

HotNews.ro

China se confrunta cu cea mai mica crestere economica din ultimii 25 de ani, iar cresterea cu 150% a bursei de la Shanghai in ultimul an s-a incheiat cu o cadere de 30% a valorii actiunilor la inceputul lunii iulie, noteaza BBC. Insa, editorialistii de la Bloomberg avertizau cu privire la “bula” financiara chineza inca de la mijlocul lunii iunie, atunci cand guvernul de la Beijing incuraja companiile sa investeasca pe bursa.

Banca centrala chineza a micsorat ratele la dobanzi la un minimum de 4,85% imediat dupa stagnarea cresterii actiunilor la burse, la sfarsitul lunii iunie, pentru a incuraja companiile sa cumpere actiuni folosindu-se de credite. Aceasta a fost a patra reducere a ratelor dobanzilor in ultimele sase luni, potrivit Bloomberg.

La mijlocul lunii iunie, editorialistul Clive Crook avertiza intr-un articol din Bloomberg View ca piata bursiera din China este o “bula” financiara. El aminteste ca cresterea bursei din Shanghai cu 150% si a celei din Shenzhen cu 200% in ultimul an este un miracol financiar, care a determinat insa investitorii sa fie naivi.

Guvernul chinez se confrunta cu o incetinire a cresterii economice, care a ajuns in ultimii ani sub 8%, ceea ce este un motiv de ingrijorare pentru China, unde cresterea economica era in medie de 10% in anii anteriori, potrivit The Economist.

In aceasta situatie, noteaza Bloomberg, guvernul de la Beijing incearca sa indrepte economia spre consum intern si mai putin spre export si investitii. Multi investitori au incredere in faptul ca statul chinez va putea sa directioneze pietele asa cum doreste. Crook avertizeaza ca asta este o perceptie gresita, fiind o chestiune de timp pana cand se dovedeste ca interventia statului in incercarea de a reechilibra economia a fost gresita.

Guvernul chinez a incercat sa mentina o piata bursiera puternica din diferite motive, inclusiv pentru a sustine cererea in timp ce preturile pe piata imobiliara cresc, iar creditele si investitiile se micsoreaza, mai aminteste Bloomberg.

Media controlata de stat a glorificat detinerea actiunilor de catre mici investitori. Frenezia creata a ridicat valoarea unor companii la niveluri absurde in ultimele luni, noteaza Bloomberg.

China are 90 de milioane de investitori individuali, 80% dintre ei fiind asa numitii “mum and dad investors”, asa cum aminteste BBC.

Potrivit Bloomberg, cea mai mare cerere a actiunilor chineze este sustinuta de credite luate de mici investitori. Dimensiunea reala a fenomenului este demonstrata de faptul ca intr-o singura saptamana din luna aprilie s-au deschis patru milioane de conturi de brokeraj, iar doua treimi din noii investitori nu au absolvit liceul.

Clive Crook sustinea in editorialul sau din Bloomberg View ca expansiunea economiei chineze a incetinit, iar totul pare sa indice ca statul se confrunta cu o “bula” financiara, suportata de credite. Efectele indirecte ale unei eventuale explozii a acestei “bule” sunt periculos de imprevizibile pentru bursele occidentale. Multe actiuni au fost cumparate cu bani imprumutati, iar asta va agrava impactul asupra micilor investitori, dar si creditorii sunt in risc, mai aminteste Bloomberg.

Potrivit Bloomberg, companiile de investitii financiare americane JPMorgan Chase si BlackRock se contraziceau in luna iunie cu privire la “bula” financiara chineza, noteaza Bloomberg. JPMorgan Chase sustinea ca cresterea cu 13% a actiunilor pe bursele chineze arata ca este momentul potrivit pentru ca investitorii sa cumpere.

In vreme ce BlackRock sustinea ca “bula” financiara chineza este nesustenabila si va exploda curand, Blooomberg amintea in luna iunie ca presedintele chinez Xi Jinping va incerca sa sustina piata bursiera prin orice masura fiscala si monetara aflata la dispozitia sa. “Valul va disparea curand, iar multi investitori vor ramane fara colac de salvare”, sustinea BlackRock.

Bloomberg avertiza ca China va ajunge la propriile limite in incercarea de a mentine cresterea actiunilor la burse. Guvernul a incurajat companiile, in ultimele luni, sa investeasca in oferte publice initiale pentru a mentine entuziasmul bursier, dar si ca sa atraga micii investitori. Bloomberg explica comportamentul guvernului prin dorinta presedintelui de a legitima partidul comunist, care ar aduce bunastare pentru 90 de milioane de investitori individuali.

Potrivit Bloomberg, “bula” financiara are dimensiuni nesustenabile si este mentinuta de credite, datoria publica si privata a Chinei ajunge la 28 de trilioane de dolari.

Insa, citat de Bloomberg, Michael Every, presedintele departamentului de cercetarea a pietelor financiare de la Robobank Group Hong Kong, sustine ca “daca nu ai fost lacom nu ai motive pentru care sa fii ingrijorat”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro