Ministrul Educatiei: Institutul Cantacuzino va deveni institutie publica de interes national si va primi 10 milioane euro pentru acoperirea datoriilor
Institutul Cantacuzino va primi statut de institutie publica de interes national si un buget de 10 milioane de euro, „pentru acoperirea datoriilor institutului catre stat, catre furnizorii privati si de asemenea pentru acoperirea cheltuielilor de functionare pana la sfarsitul anului 2015”. Aceste modificari vor fi realizate in sedinta de guvern de maine, printr-o Ordonanta de Urgenta, a anuntat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat astazi, 23 iunie, in cadrul unei conferinte de presa, ca „pe agenda sedintei de guvern de maine [miercuri, 24 iunie – n.red.] se afla Ordonanta de Urgenta pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino si, de asemenea, o Hotarare de Guvern de reorganizare. Este vorba de acordarea unui statut de institutie publica de interes national Institutului Cantacuzino si de acordarea unui buget de 10 milioane de euro, care sunt necesari si suficienti pentru acoperirea datoriilor institutului catre stat, catre furnizorii privati si de asemenea pentru acoperirea cheltuielilor de functionare pana la sfarsitul anului 2015, urmand ca din anul 2016 sa intre pe buget normal acordat unei institutii publice„.
Ministrul a spus ca va reveni cu detalii despre situatia institutului „dupa aprobarea acestor documente in sedinta de guvern„. „Dupa ce va fi repusa in normalitate activitatea institutului si se vor obtine avizele, va urma etapa de sustinere a activitatii de productie. Pentru moment, la Institutul Cantacuzino se vor derula cercetari si testari pe loturi pilot. In masura asteptata de toata lumea, de altfel, in care aceste cercetari vor fi validate prin obtinerea de autorizatii, se va trece la etapa a II-a, etapa de productie. Dar este o etapa ulterioara„, a explicat Sorin Cimpeanu.
Amintim ca Ministerul Educatiei a publicat in aprilie, pe edu.ro, proiectul unei Ordonante de Urgenta care prevedea ajutor de stat de peste 33 de milioane lei catre Institutul Cantacuzino si amanarea datoriilor la Fisc. Documentul mentiona si ca institutul trebuie sa prezinte „un plan de restructurare care sa asigure viabilitatea pe termen lung” si „care sa fie notificat Comisiei Europene”. Sursa si detalii aici
Anterior, ministrul Cimpeanu a propus oficial conducerii Universitatii de Medicina din Bucuresti sa preia Institutul Cantacuzino. Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, a declarat atunci pentru HotNews.ro ca Senatul universitar a decis ca institutul sa fie intai refacut, pentru ca Universitatea nu isi permite acest lucru.
Informatii de background
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie ‘Cantacuzino’ se afla sub coordonarea Ministerului Educatiei din 2014. Ministerul a anuntat in aprilie 2015, printr-un comunicat de presa, ca Institutul Cantacuzino are datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 cati erau in 1989 si niciun vaccin pe linia de fabricatie.
Scurt istoric al institutului, de la infiintare si pana in prezent:
- Institutul de Seruri si Vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino„, infiintat prin legea publicata in MO in 1921 si promulgata de regele Ferdinand la 13 iulie 1922 cu Decretul No. 3068.
- Regia autonoma „Institutul Cantacuzino”, fondata prin Decizia Guvernului Nr. 1247 din 4 decembrie 1990, bazata pe Legea Nr. 15/1990 privitoare la reorganizarea intreprinderilor de stat in regii autonome si societati comerciale.
- Institutul Cantacuzino, reorganizat in institut public in regim extrabugetar, prin HG 133 din 30/03/1994.
- Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”/ I.N.C.D.M.I. Cantacuzino„, in coordonarea Ministerului Sanatatii si Familiei prin HG 1563/2008 si trecut in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale prin HG 844/2014.
Obiectul de activitate al I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino” cuprinde activitati de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica in materie de infectii bacteriene, virale si parazitare si in domeniile biologiei celulare si moleculare, imunologiei, biotehnologiei si geneticii microbiene, activitati de asistenta tehnico-metodologica, activitati de sanatate publica, precum si acordarea de servicii specializate, activitati de formare, specializare, perfectionare profesionala si pregatire postuniversitara de specialitate, dar si activitati de productie de preparate biologice profilactice si terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice si pentru culturi celulare, dispozitive medicale, hrana granulata standardizata pentru animale de laborator etc. si comercializarea acestora in tara si strainatate. Sursa si detalii
Citeste si: