Admiterea in scoala profesionala duala 2015: Firmele si scolile scot aproape 40.000 de locuri in invatamantul profesional. Calificarea mecanic auto are cele mai multe locuri
Elevii care termina acum clasa a VIII-a au la dispozitie aproape 40.000 de locuri in invatamantul profesional, in anul scolar 2015-2016. Inscrierile incep pe 8 iunie, iar firmele si scolile profesionale au crescut cu 2.400 numarul locurilor, fata de anul trecut. Mecanica este domeniul cu cele mai multe clase alocate, urmat de turism si alimentatie. Anuntul a fost facut de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei. Fiecare elev admis la profesionala primeste lunar o bursa de 200 lei, la care firmele pot adauga alte sume.
Scolile profesionale cu durata de 3 ani ofera anul acesta 38.158 de locuri in toata tara, ce reprezinta 1.376 de clase. Potrivit datelor Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT), mecanicii auto au cele mai multe locuri disponibile in invatamantul profesional, la fel ca anul trecut. Nu se pot inscrie in scoala profesionala elevii din clasa a VIII-a care sunt in stare de corigenta sau repetentie.
Topul domeniilor cu cele mai multe locuri oferite
- 1. Mecanica este domeniul de pregatire cu cele mai multe locuri alocate: 523 de clase, ce aduna 14.617 locuri
- 2. Turism si alimentatie: 4.600 locuri
- 3. Industria textila si pielarie: 3.801 locuri
- 4. Constructii, instalatii si lucrari publice: 2.378 locuri
- 5. Agricultura: 2.310 locuri
- 6. Fabricarea produselor din lemn: 2.032 locuri
- 7. Comert: 1.877 locuri
- 8. Electric: 1.792 locuri
- 9. Industrie alimentara: 1.718 locuri
- 10. Electromecanica: 1.093 locuri
In interiorul acestor domenii, oferta pentru calificarea profesionala mecanic auto este de 6.435 de locuri, pentru calificarea confectioner produse textile este de 3.411 de locuri, ospatar (chelner) – 2.466 de locuri, mecanic agricol – 1.400 de locuri, calificarea brutar-patiser-preparator produse fainoase si bucatar, fiecare cu cate 1.284, respectiv 1.298 de locuri, anunta Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, intr-un comunicat remis HotNews.ro.
In ceea ce priveste distributia pe regiuni a locurilor in scoala profesionala de 3 ani, din totalul celor 1.376 de clase disponibile pentru toamna 2015, cele mai multe locuri sunt in zona de Nord-Est a Romaniei: 325 de clase a 8.862 de locuri, si in zona de Nord-Vest: 219 clase si 6.082 de locuri.
Inscrierea absolventilor de gimnaziu la scolile profesionale duale de stat cu durata de 3 ani incepe in 8 iunie 2015. Detalii aici
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei este o initiativa privata, informala, ce reuneste organizatii reprezentantive ale mediului de afaceri din Romania, se arata in comunicat. Coalitia este alcatuita din reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania, precum Camera de Comert Americana – AmCham, Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR), Consiliul Investitorilor Straini – FIC, Fundatia Romanian Business Leaders-FRBL, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), precum si alte camere de comert bilaterale sau reprezentante comerciale ale unor state membre UE, din SUA si Canada.
Calendar Admitere Scoala Profesionala de 3 ani in 2015 – Etapa I
8-12 iunie 2015Secretariatele scolilor gimnaziale completeaza, la cererea elevilor si a parintilor, fisa de inscriere in invatamantul profesional de stat cu durata de 3 ani.
Nu se pot inscrie in scoala profesionala elevii din clasa a VIII-a care sunt in stare de corigenta sau repetentie.
8-12 iunie si 15 iunie 2015 (in 15 iunie pana la ora 15:00): Inscrierea absolventilor clasei a VIII-a la scolile profesionale cu durata de 3 ani, pe baza fisei de inscriere completate in scoala gimnaziala
Perioada de inscriere la scolile profesionale si la calificarile unde nu se organizeaza proba de preselectie se poate prelungi pana la data de 25 iunie 2015, pentru a permite si inscrierea candidatilor care au obtinut fisa de inscriere dupa incheierea anului scolar.
15 iunie 2015Afisarea listei absolventilor de clasa a VIII-a inscrisi la invatamantul profesional cu durata de 3 ani si a calendarului de preselectie si / sau a probei suplimentare de admitere, dupa caz.
16-18 iunie 2015Derularea probei de preselectie, in unitatile de invatamant in care s-a decis derularea acesteia
18 iunie 2015Afisarea rezultatelor preselectiei la sediul unitatii de invatamant care a organizat sesiunea de preselectie. Acolo unde numarul celor admisi in urma preselectiei este mai mare decat numarul locurilor disponibile, afisarea rezultatelor sesiunii de preselectie va fi insotita de precizarea ca urmeaza o proba suplimentara de admitere, in urma careia se va definitiva lista candidatilor admisi in invatamantul profesional.
18-19 si 22-25 iunieRidicarea de catre candidatii respinsi la preselectie, a fiselor de inscriere la invatamantul profesional de stat cu durata de 3 ani de la scoala care a organizat preselectia. In cazul retragerii fiselor de inscriere de catre candidati admisi la proba de preselectie, pe locurile eliberate de acestia pot fi admisi alti candidati care au sustinut proba respectiva de preselectie, in ordinea rezultatelor obtinute la aceasta proba, daca au indeplinit conditiile de trecere insa au fost respinsi datorita pozitiei lor in ierarhia rezultatelor. Aceasta prevedere nu se aplica in cazul in care contravine procedurii de preselectie adoptate de unitatea de invatamant respectiva.
18-19 si 22-25 iunie 2015 Inscrierea candidatilor respinsi la preselectie, pentru alte calificari sau la o alta unitate de invatamant care scolarizeaza invatamant profesional cu durata de 3 ani la care nu s-a organizat proba de preselectie.
26 iunie 2015Actualizarea si afisarea la sediul scolilor profesionale cu durata de 3 ani a listei candidatilor inscrisi. Acolo unde numarul candidatilor inscrisi este mai mare decat numarul locurilor oferite, scoala trebuie sa afiseze data, locul de desfasurare, ora, actele necesare pentru Proba suplimentara de admitere
30 iunie 2015Desfasurarea probei suplimentare de admitere, la scolile profesionale care au mai multi candidati decat locuri
1 iulie 2015Afisarea rezultatelor probei suplimentare de admitere, la sediul scolilor care au organizat proba. Depunerea contestatiilor la proba suplimentara de admitere.
2 iulie 2015Afisarea rezultatelor la contestatii
3 iulie 2015Afisarea la sediul scolilor profesionale a listelor cu candidatii admisi, in ordinea descrescatoare a mediei de admitere la invatamantul profesional. Afisarea in fiecare scoala gimnaziala a listei candidatilor declarati admisi, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere in invatamantul profesional, si a celor respinsi la admiterea in invatamantul profesional de stat cu durata de 3 ani.
6-7 iulie 2015Ridicarea fiselor de inscriere in invatamantul profesional de catre candidatii respinsi si de catre candidatii admisi care vor sa renunte si sa se inscrie la admiterea in liceu.
Candidatii respinsi la etapa I de admitere in scoala profesionala – pot sa se inscrie in etapa a II-a de admitere in invatamantul profesional, tot pe baza fisei de inscriere pe care au folosit-o in prima etapa.
Candidatii respinsi la prima etapa de admitere in invatamantul profesional pot sa se inscrie la etapa I de admitere in liceu.
Absolventilor de clasa a VIII-a care s-au inscris la scoala profesionala, dar vor sa renunte si sa se inscrie la liceu, li se poate elibera, la cerere, de catre scolile gimnaziale pe care le-au absolvit, fisa de inscriere la etapa I de admitere in liceu numai pe baza predarii fisei de inscriere la invatamantul profesional.
6-10 iulie 2015Depunerea dosarelor de inscriere, la unitatile scolare la care candidatii au fost declarati admisi.
13 iulie 2015Afisarea, la sediul scolilor profesionale, a listei candidatilor inmatriculati si a listei cu locurile ramase libere
15 iulie 2015Afisarea, in toate scolile gimnaziale, a listei cu locurile neocupate dupa etapa I de admitere in invatamantul profesional
20-21 august 2015 Incepe etapa a II-a de admitere in scolile profesionale cu durata de 3 ani
Citeste si: