Noile modificări fiscale: Ai PFA? Nu prea mai merită să-l ții din 2024. O idee: treci pe SRL cu impozit pe profit sau microîntreprindere
Modificările fiscale pe care le-a pregătit Coaliția PSD-PNL pe zona persoanelor fizice autorizate (PFA) sunt substanțiale. Practic, nu mai este atractiv să lucrezi astfel.
• HotNews.ro a publicat joi un draft al măsurilor de creștere a taxelor.
Conform Consultantului Fiscal Cornel Grama, care a analizat documentul, cei care au PFA vor trebui să plătească CASS la total venituri, adică nu mai e plafonat. Cu alte cuvinte 10% din tot, la fel ca la impozitul pe venit.
De asemenea, la CAS se introduce un nou plafon la 36 salarii minime pe lângă cele de 12 și 24.
“La o primă analiză, prin CASS la venitul net practic mai ai încă o taxare de 10% pe lângă impozitul de acum de 10% + CAS 25% (chiar dacă e la plafon). Nu mai face rentabilă PFA în aceste condiții”, a spus Grama.
Soluția, spune el, e SRL cu impozit pe profit sau micro, fără dubii.
„Prin impozitul de 3% la ce depășește 300.000 lei și de la anul dacă ai marja de profit peste 30%, vor fi rentabile și firmele cu impozit pe profit, mai ales că acolo nu ai obligatia unui salariat pentru care la stat se vor plăti la un salariu minim de 3.300 lei (cât ar fi zvonul că va fi) în jur de ( 25% CAS +10% CASS + 6,5% impozit = 41.5% x 3300 ). Adică aproximativ 1200-1300 lei (mai sunt și deduceri)”, a explicat expertul în fiscalitate.
Deci pe an, afirmă Grama, dacă nu ai salariatul impus de micro economisești la SRL cu impozit pe profit o suma de circa 14.000 – 15.000 lei.
CASS rămâne la celelalte categorii de venituri (chirii, dividende, dobânzi, alte surse, bursă etc.) la plafoanele de 6/12/24 și se introduce unul nou de 36 de salarii minime.
Proiectul mai are prevederi cu privire la creșterea impozitului pe dividende, majorarea TVA la anumite produse și servicii, angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS (li se elimină excepția). La IT-și se limitează facilitatea scutirii a impozitului pe venit la 10.000 de lei etc.