Sari direct la conținut

Cum se vede propaganda rusa din Lituania: un "proiect sovietic virtual foarte sexy", promovat cu Masha si Ursul, stiri TV atragatoare si distorsiuni istorice

HotNews.ro
Masa si ursul, desenele animate rusesti in voga, Foto: Captura YouTube
Masa si ursul, desenele animate rusesti in voga, Foto: Captura YouTube

​Intr-o vreme in care „mesajele NATO” au pierdut spectaculozitatea oferita de Vocea Americii sau de Europa Libera in timpul razboiului rece, „proiectul virtual sovietic al lui Putin a devenit foarte sexy – fara Siberia, fara Stalin”, e concluzia unei analize a propagandei ruse in Lituania, realizata de publicatia Vice.com prin intermediul unui ofiter lituanian angajat intr-un razboi pe alocuri personal impotriva „razboiului informational” declansat de Kremlin. Prin prisma acestuia, propaganda Moscovei – cu elemente vizibile si in Romania – se intinde pe toate palierele, de la distorsionarea istoriei la desene animate precum „Masha si Ursul”, pana la recrutarea sportivilor lituanieni de catre cluburi rusesti.

  • O jurnalista Vice.com a realizat un tablou al razboiului ce pune fata in fata propaganda rusa si contrapropaganda NATO si a statelor nord-atlantice. Punctul central este perspectiva oferita de un colonel – neidentificat dupa nume – din cadrul echipei de comunicatii strategice a armatei lituaniene, echipa responsabila cu programele de contrapropaganda din aceasta tara. Lituania este, potrivit articolului citat, una dintre tarile care s-au mobilizat cel mai puternic – „disproportionat de mult” ar spune unii critici – in fata propagandei Kremlinului.

Materialul mentionat a fost publicat in contextul in care autoritatile lituaniene au avertizat, anul trecut, populatia sa fie „foarte atenta” la „campania extinsa de propaganda” orchestrata de Rusia – prin materiale de presa defaimatoare la adresa Lituaniei; in martie a.c., presedintele lituanian a declarat pentru BBC ca tara sa „este deja atacata”; iar luna trecuta, CNA-ul lituanian a suspendat postul de limba rusa RTR Planeta, pentru diseminare de materiale de propaganda adresate celor 14% dintre lituanieni care urmaresc regulat televiziuni rusesti (decizia a fost luata, potrivit sursei citate, la indemnul unor militari). Televiziuni care – mai ales in cazul postului international RT – sunt mult mai atragatoare decat oferta lituaniana.

  • Intrebat de Vice.com daca inchiderea unor statii TV de limba rusa nu este un atac la adresa libertatii de expresie, Colonelul citat comenteaza, inainte de a afirma ca acele posturi au incalcat legislatia europeana: „Asa cum a facut Goebbels? Mein Kampf? Am putea spune – e doar opinia mea! Daca propaganda nazista e gresita, de ce e buna propaganda sovina rusa?”.

Elemente ale propagandei ruse in Lituania, potrivit articolului Vice.com:

Distorsionarea istoriei

  • Potrivit sursei citate, ideologii de la Kremlin propaga in prezent ideea ca Marele Ducat al Lituaniei, care dupa 1410 ajunsese cea mai mare forma statala din Europa, ar fi fost de sorginte bielorusa si ar fi mostenit, de drept, de catre actualul Belarus. Colonelul citat de Vice.com arata ca istoria Evului Mediu este o problema foarte sensibila in regiunea baltica, iar discursul Moscovei este periculos deoarece „incearca sa creeze un grup de tineri care vor termina scoala (…) si apoi, daca Lituania este invadata, vor vorbi nu despre o ocupatie, ci despre recucerire. Asa cum se intampla in Ucraina”.
  • Oficialul citat de Vice.com arata ca Lituania a fost de doua ori invadata de rusi – in 1795 si 1940: „De ce si-a pierdut Lituania statalitatea fara sa fie tras un singur foc?” Raspunsul ar tine, potrivit colonelului, nu de lipsa de pregatire militara a lituanienilor, ci de faptul ca liderii tarii ar fi fost manipulati, iar cetatenii „linistiti” prin dezinformare.

Fortele armate Lituaniene

  • Rusia ar incerca sa anihileze, in ochii societatii lituaniene, increderea in capacitatea armatei, inoculand ideea ca „minuscula armata lituaniana ar pierde in 10 minute”

Sportul

  • Potrivit colonelului, Rusia recruteaza agresiv sportivi lituanieni pentru a juca in campionatele din Rusia, lucru care ar trebui sa inceteze – doar ca micul stat nu gaseste sustinere in randul celor lalte state nordice, pentru crearea unei Ligi regionale.

Cultura

  • Propaganda culturala s-ar manifesta inclusiv la nivelul show-urilor pentru copii, un exemplu dat de sursa Vice.com fiind desenele animate „Masha si Ursul” (n.red.: populare si in Romania): uneori, „Masha poarta chipiu de soldat rus! Alteori, o casca de tanchist! Desenele animate sunt cel mai usor mod de a face propaganda”, mai ales pentru un „lumpenproletariat lituanian” lipsit de gandire critica”.

Articolul complet aici

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro