Sari direct la conținut

Guvernul vrea sa majoreze cu 12% salariile personalului nedidactic din invatamant. Impactul bugetar pe 2016 va fi de 115 milioane lei

HotNews.ro
Proiectul de OUG care prevede cresterea salariilor pentru personalul nedidactic, Foto: edu.ro
Proiectul de OUG care prevede cresterea salariilor pentru personalul nedidactic, Foto: edu.ro

Guvernul vrea sa mareasca salariile personalului nedidactic din invatamant, cu 12%, incepand cu 1 august 2015. Prevederea face parte dintr-un proiect de Ordonanta de Urgenta, publicat de Ministerul Educatiei. Executivul sustine in nota de fundamentare ca de aceste majorari salariale vor beneficia aproape 54.000 de persoane din invatamantul preuniversitar de stat si 7.500 de persoane din universitar. Amintim ca aceasta majorare era prevazuta si in documentul semnat de premierul Ponta si ministrii sai cu sindicatele, cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale. Cresterea salariilor va produce o gaura la buget de 38,6 milioane de lei anul acesta si de 115,8 milioane anul viitor, potrivit notei de fundamentare.

  • Chiar ministrul bugetului a spus ca nu trebuie sa uitam ca in 2016 vor fi doua tipuri de alegeri: locale si parlamentare, asa ca timpul trece si nu cred ca isi vor permite sa il incalce” – Simion Hancescu, liderul FSLI, in noiembrie 2014

Ministerul Educatiei a publicat pe edu.ro un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG) care prevede cresterea salariilor pentru personalul nedidactic din invatamant.

Proiectul de OUG are doua articole:

Art. 1 (1) Incepand cu data de 1 august 2015, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, inspectoratele scolare si unitatile conexe, institutiile de invatamant superior de stat si din bibliotecile centrale universitare se majoreaza cu 12% fata de nivelul acordat pentru luna iulie 2015.

(2) Cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de baza de care beneficiaza personalul nedidactic de la alin. (1) se majoreaza cu acelasi procent de 12%, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Art. 2. De prevederile art.1 beneficiaza si personalul prevazut in anexa nr. 1 la H.G. nr. 26/2015„.

Ultimul articol stipuleaza ca de majorarea salariala beneficiaza si personalul din cadrul directiilor Ministerului Educatiei. Vezi aici anexa nr. 1 la H.G. nr. 26/2015

In preambul, Executivul aminteste de acordul semnat de Guvernul Ponta cu liderii sindicali din educatie cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale, „in care la punctul 8 se prevede cresterea salariilor pentru personalul nedidactic din invatamant”.

HotNews.ro a prezentat in exclusivitate acel document, iar Simion Hancescu, presedintele FSLI si unul dintre semnatarii documentului, a declarat atunci: „Chiar ministrul bugetului a spus ca nu trebuie sa uitam ca in 2016 vor fi doua tipuri de alegeri: locale si parlamentare, asa ca timpul trece si nu cred ca isi vor permite sa il incalce [viitorul guvern sa incalce acordul – n.red.]. Asta a spus-o ministrul bugetului, Vilcov, el a recunoscut treaba asta (…) Premierul a promis ca viitorul prim-ministru, daca el va fi la Cotroceni, o sa contrasemneze acest acord„.

Printre semnatari se afla si actualul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu – care in noiembrie 2014, la momentul semnarii acordului, era presedintele Consiliului National al Rectorilor. Detalii aici

Personalul nedidacticdin scoli si gradinite este format, printre altii, din contabili, secretari, bilbiotecari, laboranti, pedagogi, ingrijitori, administratori, bucatari, fochisti.

Nota de fundamentare

In nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta, Guvernul sustine ca „in perioada 2008 – 2015 salariile personalului nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, inspectoratele scolare si unitatile conexe, institutiile de invatamant superior de stat si din bibliotecile centrale universitare nu au mai fost modificate decat pentru recuperarea reducerilor salariale din anul 2010 si pentru asigurarea nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata conform hotararilor de Guvern anuale„.

Personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant a beneficiat de majorari salariale succesive prevazute in OUG nr. 103/2013 si OUG nr. 83/2014, majorari care au generat nemultumiri ale personalului nedidactic din invatamant„, se arata in document.

La capitolul „Schimbari preconizate”, printre altele, se mentioneaza detensionarea situatiei create intre categoriile de personal din invatamant.

De drepturile salariale majorate, in urma aplicarii ordonantei de urgenta, vor beneficia 53.848 de persoane din invatamantul preuniversitar de stat si 7.468 de persoane din invatamantul universitar” – prevede nota de fundamentare.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro