Traian Basescu si diplomatii straini: cum a uitat fostul presedinte de interventiile ambasadelor in Parlament din ultimul sau mandat
Traian Basescu a declarat marti interviu ca sunt zece ani de cand nu a mai vazut o vizita directa in Parlament a reprezentantilor ambasadelor. Fostul presedinte a mai adaugat ca vizita de saptamana trecuta, a lui Dean Thompson, insarcinat cu afaceri al Ambasadei SUA, din biroul preşedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, i se pare exagerata şi ca astfel de discutii ar trebui sa se petreaca discret. In decembrie 2013, ambasadorii Frantei, Marii Britanii, Germaniei şi Olandei au mers in Parlament, pentru a discuta cu conducerea din Comisia Juridica despre legea gratierii. In ziua urmatoare, deputatii din aceeaşi comisie au mers la Ambasada Statelor Unite, pentru discutii privind “super-imunitatea” demnitarilor. A uitat fostul presedinte de acea interventie in Parlament?
-
Firul declaratiilor fostului preşedinte.
La sfarşitul lunii aprilie, Traian Basescu a criticat, intr-o interventie telefonica la Naşul TV, actualii şefi din Justitie şi le-a transmis acestora ca se inşala crezand ca ambasadele Olandei şi Statelor Unite sau oricare altele le vor mai da un mandat.
“Acest tip de spectacol este dezavuat. Sunt cativa lideri ai Justitiei care cred ca le vor mai da un mandat ambasada SUA, ambasada Olandei sau altele. Se inșeala, se inșeala! […] Cand vezi acum niște lingai, lideri ai Justitiei, care spun ca pe ei nu i-a ajutat nimeni și spera sa-i mai puna o data ambasadele, ti se face greata de ei! Mi se face pur și simplu greata!” a declarat Traian Basescu, la Naşul TV.
Intrebat, marti, la PSNews, la cine s-a referit mai exact, Basescu a spus ca s-a referit la liderii actuali ai Justitiei, iar proba pentru afirmatile sale se regaseşte in vizita insarcinatului cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite, care “s-a dus peste șeful uneia din Camerele Parlamentului și a cerut raspicat ceva”.
“M-am referit la liderii actuali ai justitiei și proba sa știti ca nu a venit de mult. Cand am vazut insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite mergand fara retinere la Parlament și tinand cont de declaratia domnului Zgonea, ca a fost vorba de o interventie pentru nemodificarea Codului de Procedura Penala, chiar am spus: ceva e in neregula. Și nu pentru ca astfel de discutii nu pot sa aiba loc, ci pentru faptul ca ele s-au facut ostentativ. Adica, insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite chiar s-a dus peste șeful uneia din Camerele Parlamentului și a cerut raspicat ceva. Astfel de discutii de regula exista. Sau pot exista. Dar ele se petrec discret, fara a da impresia ca vine o Ambasada peste Parlament. Aici cred ca a fost o greșeala.” a declarat fostul preşedinte pentru PSNews.ro.
Basescu a mai declarat ca sunt zece ani de cand nu a mai vazut o astfel de actiune şi ca i se pare “exagerat ce s-a intamplat, cu vizita direct la Parlament” a reprezentantului Ambasadei americane, intrebat fiind daca in timpul mandatelor sale au avut loc astfel de discutii.
“Niciodata nu a existat o discutie cu mine legata de ce sa faca cineva sau ce sa fac eu, și o spun cu toata taria. Nu a existat niciodata. Au mai existat teorii pe care le avansau unii: președintele a primit mesaj sa-l atace pe Putin sau sa atace Moscova, niciodata. N-a indraznit nimeni sa vina sa imi spuna: ar trebui sa faceti declaratia asta, ar trebui sa aveti pozitia asta. Sunt zece ani in care n-am vazut așa ceva, dar acum mi s-a parut exagerat ce s-a intamplat, cu vizita direct la Parlament.” a precizat Basescu, in cadrul aceluiaşi interviu.
-
Contextul actual şi cel din 2013
Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson, a mers, miercurea trecuta, in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, potrivit Agerpres. Oficialul american a stat aproxiamtiv 30 de minute in biroul lui Zgonea, in prezenta primului-ministru Victor Ponta, şi a parasit Parlamentul fara sa faca nicio declaratie.
La sfarşitul anului 2013, Parlamentarii au adoptat mai multe amendamente şi proiecte de lege controversate, care au starnit reactii extrem de dure din partea partenerilor internationali şi a ambasadelor.
In 10 decembrie 2013, Traian Basescu ii “ruga” deputatii sa respinga legea amnistiei, care “va decredibiliza eforturile de lupta impotriva coruptiei si va afecta increderea in justitie”, si declara ca “modificarile la Codul Penal sunt dramatice şi darama 10 ani de munca şi activitate a intitutiile anticoruptie. Politicienii se ridica deasupra legii”.
Ambasada SUA a reactionat chiar a doua zi dupa ieşirea preşedintelui Basescu. „Un pas inapoi pentru Romania, o indepartare de la principiile transparentei si ale statului de drept, un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei” se arata in pozitia Ambasadei SUA transmisa HotNews.ro, la data respectiva.
Pe 12 decembrie 2013, reprezentantii ambasadelor Frantei, Marii Britanii si Olanei au mers in Parlamentul Romaniei pentru a discuta cu conducerea Comisiei Juridice despre legea amnistiei. O zi mai tarziu, deputatii din Comisia Juridica s-au deplasat la Ambasada Statelor Unite pentru a discuta cu privire la propunerile de modificare ale Codului fiscal, care acordau o super-imunitate demnitarilor.
Ziua de 10 decembrie 2013 a fost denumita de catre presa “martea neagra”.