Alexandru Bajdechi, student in primul an la Facultatea de Drept, a depus o petitie la Avocatul Poporului in care cere sesizarea Curtii Constitutionale pe limitarea decontarii navetei elevilor
Plafonarea decontarilor navetei scolare, pe care Guvernul a introdus-o in 2013, a condus la cresterea abandonului scolar si „pune probleme de constitutionalitate”, sustin Alexandru Bajdechi si Cristian Ghinghes, studenti care au depus o petitie la Avocatul Poporului. Ei cer ridicarea plafonului si argumenteaza astfel: Constitutia interzice ca ordonantele sa afecteze drepturile prevazute de actul fundamental, dreptul la invatatura este prevazut de Constitutie, iar „o lege organica nu poate fi modificata niciodata printr-o lege ordinara”.
- Amintim ca Guvernul a plafonat in 2013 decontarile navetelor scolare la maximum 26 de lei pe luna pentru distante de 3 kilometri. Cu alte cuvinte, elevii care fac naveta la scoala pe o distanta de 3 kilometri, primesc cel mult 26 de lei lunar. Guvernul a precizat atunci ca, la o naveta de 3 kilometri, tarifele abonamentelor scolare variau intre 15 lei si 166 de lei lunar, in functie de transportator. Detalii aici
Alexandru Bajdechi, student in primul an la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si fost presedinte al Asociatiei Elevilor din Constanta si al Consiliului Judetean al Elevilor Constanta, a declarat pentru HotNews.ro ca a depus o petitie la Avocatul Poporului, pe 27 aprilie 2015, referitor la ordonanta prin care Guvernul a plafonat decontarea navetelor scolare.
Reprezentantii Avocatului Poporului au declarat pentru HotNews.ro ca petitia este in analiza, iar termenul legal pentru solutionare este de 30 de zile.
Ce prevede Articolul 15 din Ordonanta Guvernului nr. 29/2013, pe a carui constitutionalitate a fost sesizat la Avocatul Poporului:
Art. 15. – Decontarea abonamentelor de transport emise de operatorii de transport rutier, pentru facilitatile de transport acordate elevilor, prevazute la art. 84 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se asigura la nivelul acestora, dar nu mai mult de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km. Pentru distantele ce depasesc 3 km, pana la limita de 50 de km, suma de 26 de lei/abonament/luna se suplimenteaza cu 2 lei pentru fiecare kilometru, dar nu mai mult decat valoarea abonamentului lunar.
Ce prevede Legea Educatiei:
Art. 84. alin. (3): Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda.
Argumentele pentru ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate. Ce spun studentii in petitia depusa la Avocatul Poporului
Alexandru Bajdechi si Cristian Ghinghes arata urmatoarele, in petitia depusa la Avocatul Poporului pentru ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate a art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 29/2013:
- „In 27 august 2013, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 550 din 30 august 2013. Ordonanta instituie un plafon de 26 lei/3 km + 2 lei/km pentru decontarea navetei. Acest plafon nu are nicio tangenta cu realitatea si este, de fapt, o diminarea a dreptului de decont cu 66%.
- Aceasta masura a condus la cresterea abandonului scolar, in ciuda angajamentelor luate de catre tara noastra pentru reducerea acestuia”.
- „prin intermediul unei Ordonante simple se opereaza o modificare in Legea educatiei nationale, legea nr. 1/2011. Acest lucru este interzis deoarece art. 115 din Constitutia Romaniei, republicata, interzice adoptarea ordonantelor simple in domeniul legilor organice: ‘Art. 115 (1) Parlamentul poate adopta o lege speciala de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice.’
- De asemenea, apreciem ca nici adoptarea unei ordonante de urgenta nu era constitutionala deoarece alin. (6) interzice restrangerea drepturilor fundamentale prin intermediul ordonantelor de urgenta. Dreptul la invatatura prevazut de art. 32 din Constitutia Romaniei, republicata, este un drept pozitiv, adica statul este obligat, prin textul constitutional, sa ia masurile ce se impun asigurarii acestui drept.”
- „Curtea Constitutionala a admis in anul 1998 ca dispozitiile care nu au caracter organic dintr-o lege organica pot fi modificate printr-o lege ordinara (D.C.C. nr. 88/1998). Dar, prin Decizia nr. 545 din 5 iulie 2006, Curtea a stabilit ca o lege organica nu poate fi modificata niciodata printr-o lege ordinara, indiferent de prevederile pe care le modifica aceasta din urma.”
- „De asemenea, restrangerea exercitarii unor drepturi se face in conditiile stabilite de art. 53 din Constitutia Romaniei, republicata. (…) In acest caz, restrangerea exercitiului dreptului la educatie nu s-a facut prin lege si apreciem ca nu ne aflam in cazurile limitativ mentionate de alin. (1): apararea securitatii nationale, a ordinii publice etc.”
Descarca de aici Petitia depusa la Avocatul Poporului
Petitia depusa la Avocatul Poporului pe Plafonarea Decontarii Navetei Scolare
Amintim ca Alexandru Bajdechi a depus plangerea la DNA impotriva lui Victor Ponta, Remus Pricopie, Mihnea Costoiu si Rovana Plumb, pentru ca au semnat actul care le-a dat studentilor o minivacanta exact de alegerile prezidentiale. Detalii aici
Tot Alexandru Bajdechi a cerut la Tribunalul Constanta, pe 21 august 2014, dizolvarea Consiliului Local Constanta pe motiv ca alesii locali nu s-au intrunit doua luni. Detalii aici
Una dintre cele mai recente initiative ale sale este proiectul de lege care prevede ca reprezentantul elevilor, care a implinit 18 ani, face parte din consiliile de administratie ale liceelor si are drept de vot. Proiectul a fost preluat de parlamentari, a fost aprobat, promulgat si publicat in Monitorul Oficial, devenind lege. Detalii aici
Citeste si: