Sari direct la conținut

Cine este Abdourahamane Tiani, generalul care a preluat puterea în Niger și a produs îngrijorări celor mai mari lideri ai lumii

HotNews.ro
Abdourahamane Tiani, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Abdourahamane Tiani, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Generalul Abdourahamane Tiani (59 de ani), șeful puternicei gărzi prezidențiale din Niger, care a preluat puterea după o lovitură de stat militară, este un veteran al armatei care a mai dejucat revolte similare în trecut.

Tiani a condus garda prezidențială formată din 700 de membri din 2011 până în prezent. Nigerul este o națiune extrem de săracă, dar cu zăcăminte vaste de uraniu. A suferit patru lovituri de stat de la independența față de Franța în 1960 și alte câteva tentative de puciuri eșuate.

Generalul s-a declarat vineri liderul națiunii după ce înainte gărzile prezidențiale l-au capturat pe președintele Mohamed Bazoum și l-au sechestrat în palatul prezidențial.

El fusese șeful gărzii prezidențiale și în perioada fostului președinte, Mahamadou Issoufou , predecesorul lui Bazoum. Actualul șef al statului l-a menținut în funcție dar relațiile dintre ei s-ar fi deteriorat în ultimele luni, iar Bazoum s-a gândit să-l înlocuiască pe Tiani de la șefia gărzii prezidențiale.

Între timp, Tiani a început să evite „ceremoniile și activitățile oficiale” ale președintelui și l-a trimis pe adjunctul său să-l reprezinte, a declarat o sursă apropiată de Bazoum.

O altă sursă apropiată liderului demis a spus că înlocuirea lui Tiani urmează să fie decisă în cadrul unei reuniuni a cabinetului din această lună.

Tiani este originar din Filingue, o zonă aridă la aproximativ 200 de kilometri (125 mile) nord-vest de capitala Niamey.

El a servit în misiuni ale Națiunilor Unite și ale blocului regional ECOWAS din Africa de Vest în Coasta de Fildeș , precum și în Sudan .

Un oficial guvernamental a spus că Tiani, la ordinele lui Issoufou, a „transformat garda prezidențială într-o mașinărie puternică echipată cu arme sofisticate”.

El a apărut la Télé Sahel, televiziunea de stat, autointitulându-se „Președintele Consiliului Național pentru Salvarea Patriei”. Un comunicat transmis de el afirma că constituția a fost suspendată și toate instituțiile guvernamentale au fost dizolvate.

Aceasta este a șaptea preluare militară a puterii în Africa Centrală și de Vest și Centrală în mai puțin de trei ani. Puterile occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la înlăturarea lui Bazoum, deoarece Nigerul a fost aliatul lor cheie în regiune pentru a contracara grupurile afiliate Al Qaeda și Statul Islamic.

În declarația transmisă la Télé Sahel, Tiani a cerut „partenerilor financiari să înțeleagă situația specifică a țării noastre și să ofere tot sprijinul necesar pentru a o ajuta să depășească provocările cu care se confruntă”.

Tiania a spus că lovitura de stat este necesară din cauza înrăutățirii securității din țară, adăugând că „nu putem continua cu aceleași abordări propuse până acum, deoarece riscă să asistăm la dispariția treptată și inevitabilă a națiunii noastre”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro