Sonda spatiala Messenger se prabuseste joi pe Mercur
Sonda spatiala Messenger a Agentiei Spatiale Americane urmeaza sa isi incheie misiunea de studiu de 4 ani prabusindu-se pe suprafata planetei Mercur, informeaza Reuters. Sonda a ramas fara combustibil iar acum este impinsa de gravitatia solara din ce in ce mai aproape de Mercur.
Cercetatorii de zbor de la John Hopkins University Applied Physics Laboratory din Maryland prezic ca Messenger, care calatoreste la o viteze de peste 14.000 kilometri/ora, va cadea in apropiere de polul nord al planetei Mercur la ora 19:26 GMT (22:26 ora Romaniei).
Impactul va crea un crater de 16 metri pe suprafata deja lovita a planetei.
Sonda Messenger a fost lansata in august 2004 cu misiunea de a studia compozitia chimica, geologia si campul magnetic al planetei Mercur. Si-a inceput studiul in martie 2011, dupa ce a intrat pe orbita planetei vizate.
Planeta Mercur, vazuta de sonda Messenger / Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
In ultimele saptamani pe orbita, Messenger a trimis numeroase detalii despre planeta cea mai apropiata de Soare, care se pare ca are petice de gheata in unele dintre craterele sale, in pofida pozitionarii sale in sistemul Solar.
„Ne-am concentrat pe obtinerea a cat mai multe date de la sol. Vom avea ani de zile timp sa ne gandim la insemnatatea masuratorilor”, arata cercetatorul Sean Solomon de la Universitatea Columbia din New York.
Messenger (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging) a realizat primele studii de amanunt ale planetei Mercur, urmand pe calea deschisa de cele 3 zboruri ale sondei americane Mariner 10 la mijlocul ailor ’70.
Europa planifica sa lanseze o misiune pentru Mercur in 2017.
Printre descoperirile facute de Messenger se numara: detectarea de elemente precum potasiu si sulf pe suprafata planetei, substante volatice care se presupune ca ar fi trebuit sa se evaporeze din cauza temperaturii ridicate al planetei. Temperatura medie la suprafata planetei Mercur este de 167 de grade Celsius, valorile maxime din timpul zilei ajungand si pana la 427 grade Celsius.
Totodata, Messenger a confirmat existenta ghetii si a altor materiale, posibil chiar pe baza de carbon, pe fundul craterelor, acolo unde lumina Soarelui nu ajunge niciodata.
In ultimele sale zile, Messenger a incercat sa priveasca direct in craterele vizate, a declarat Solomon.