Sari direct la conținut

Rusia a finantat restaurarea mai multor monumente dedicate soldatilor sovietici din Romania

HotNews.ro
Monumentul sovietic din Sighisoara, Foto: EvZ.ro
Monumentul sovietic din Sighisoara, Foto: EvZ.ro

Federatia Rusa a finantat in ultimii ani mai multe proiecte centrate pe restaurarea si intretinerea celor 27 de cimitire din Romania unde sunt inhumati peste 250 de soldati sovietici, se arata in raspunsul MApN la solicitarea HotNews.ro referitor la declaratiile ambasadorului rus la Bucuresti. Oleg Malginov a declarat sambata, 28 martie, intr-un interviu pentru Agerpres, ca doreste indentificarea celor peste 250 de locuri unde au fost inmormantati solidatii sovietici morti in cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar in acest sens a intrat in contact cu Oficiul National pentru Cultul Eroilor (ONCE).

De asemenea, Malginov a declarat ca Ambasada Federatiei Ruse in Romania planuieste organizarea mai multor evenimente pentru sarbatorirea implinirii a 70 de ani de la victoria armatei sovietice in cel de-al doilea Razboi Mondial (puteti citi interviul aici).

Cu aceasta ocazie, Ambasadorul a mai anuntat si o festivitate „destul de mare” in Cimitirul Herastrau, unde se afla si Cimitirul „Eroii Sovietici”, restaurat recent pe banii Federatiei Ruse, potrivit Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane.

Jurnalistii de la Evenimentul Zilei au scris, recent, pe larg despre restaurarea pe bani rusesti a unei necropole dedicate „eroicei armate sovietice” in orasul Sighisioara.

In anii 2013 si 2014, presa locala a semnalat inceperea lucrarilor de restaurare cu finantare venita de la Ambasada Federatiei Ruse a Monumentului Ostasilor Sovietici din Ocna Mures si a Monumentului Eroilor Sovietici din Cimitirul Central Constanta.

In urma cu doi, monumentul „Ostasului Sovietic” din Iasi a aprins un conflict diplomatic romano-rus, iscat pe fondul descoperirii lipsei acestuia din cimitirul Eternitatea. La un an distanta, viceprimarul Iasiului, Mihai Chirica, declara pentru Ziarul Evenimentul ca Primaria Iasi a prevazut in bugetul local suma de 700.000 de lei pentru refacerea monumentului, in urma mai multor intalniri intre Primaria Iasi, Ambasada Federatiei Ruse si Ministerul Afacerilor Externe pe aceasta tema.

  • „Pe parcursul anului 2013 au fost mai multe intalniri intre Primaria Iasi, Ambasada Federatiei Ruse si Ministerul Afacerilor Externe pe aceasta tema, precum si directiile romane si ruse privind Cultul Eroilor, in cadrul carora s-a decis refacerea statuii ostasului sovietic si amplasarea ei in parcela soldatilor sovietici din Cimitirul Eternitatea”, declara viceprimarul pentru Ziarul Evenimentul.

Anul acesta, in luna februarie, in proiectul de buget pe anul 2015, Primaria Iasi a prevazut suma de 250.000 de lei pentru achizitionarea mai multor monumente, printre care si cel al Ostasului Sovietic. Acelasi viceprimar, Mihai Chirica, confirmand realizarea Ostasului Sovietic pentru ZiaruldeIasi.

In perioada 27-28 noiembrie 2014 a avut loc la Moscova cea de-a VI-a sesiune a Comisiei mixte romano-ruse, Romania fiind reprezentata de o delegatie a Oficiului National pentru Cultul Eroilor. Potrivit unei informari emise de ONCE pe pagina de Facebook, „reprezentantii celor doua state au concluzionat ca partile au avut o colaborare constructiva pe parcursul ultimului an, iar obiectivele comemorative de razboi, atat romanesti cat si ruse, se afla intr-o stare buna de intretinere.”

In cadrul acestei sesiuni, partea rusa si-a anuntat inca de atunci intentia organizarii, in anul 2015, a unor manifestari comemorative, prilejuite de aniversarea a 70 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Intrebati de HotNews.ro care este suma investita in restaurarea monumentelor si care este programul de desfasurare a evenimentelor pe care ambasadorul rus le-a anuntat, in cadrul interviului pentru Agerpres, reprezentatii Ambasadei Federatiei Ruse s-au limitat l-a a ne informa ca pe data de 8 aprilie, ora 12, la Ambasada Rusiei la Bucuresti va avea loc o ceremonie de inmanare a medaliilor jubiliare „70 de ani de la Victoria in Marele Razboi Patriotic din 1941-1945″ veteranilor de razboi romani si rusi.”

MApN precizeaza, in raspunsul solicitat de Hotnews, ca ONCE colaborareaza cu statul rus in baza in baza Acordului dintre Guvernul Federatiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare romane aflate pe teritoriul Federatiei Ruse si al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul Romaniei si Legea nr. 379/2003 privind regimul juridic al mormintelor si operelor comemorative de razboi.

Documentul care acoperea capitularea tuturor fortelor germane si care a pus capat celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost semnat pe 8 mai 1945, la Reims, in Franta, in fata generalului american – si viitor presedinte – Eisenhower. Potrivit Radio Europa Libera, a doua zi dupa capitularea de la Reims, din fata americanului Eisenhower, a fost organizata, in Berlinul ocupat de Armata Rosie, o alta capitulare, de asta data in fata maresalului sovietic Jukov. Motiv pentru care capitularea totala a Germaniei nu a intrat in vigoare, in mod juridic, decat pe 9 mai, data retinuta de sovietici, si dupa ei de rusi, pe cand majoritatea celorlalte state au pastrat ca zi a Victoriei data de 8 mai, ziua capitularii de la Reims.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro