Grecia: Ministrul Justitiei ameninta cu confiscarea de averi germane, in dosarul despagubirilor din al doilea Razboi Mondial
Ministrul grec al Justitiei, Nikos Paraskevopoulos, a amenintat miercuri ca va da unda verde aplicarii unei decizii a Curtii supreme grecesti care dateaza din 2000, dar nu a fost niciodata aplicata, si care prevede confiscarea de averi germane in compensatie pentru pagubele provocate de nazisti in al doilea Razboi Mondial, scrie AFP.
„Cu titlu personal, cred ca autorizarea aplicarii acestei decizii trebuie data si sunt gata sa o dau”, a spus ministrul, in cadrul unei dezbateri in Parlament, in noaptea de marti spre miercuri, privind reactivarea unei comisii parlamentare pentru crimele comise de nazisti in Grecia.
Apropiati ai victimelor de razboi solicita de 20 de ani despagubiri germane dar Berlinul a refuzat intotdeauna plata acestora, considerand ca aceasta chestiune a fost rezolvata printr-un acord bilateral cu Grecia semnat in 1960.
Curtea Suprema a Greciei a stabilit in 2000 ca este posibila confiscarea unor averi germane in urma unei plangeri depuse de rudele victimelor masacrului de la Distomo, in centrul Greciei, si pe baza unui decizii a unui tribunal din 1997, care condamna Germania la plata a 28,6 milioane de euro.
Dar, la acea epoca, ministrul socialist al Justitiei nu a autorizat aplicarea deciziei.
Pe fond, juristii si istoricii cred ca Atena are putine sanse sa obtina despagubiri.
Dezbaterea s-a reaprins in ultimii ani, in conditiile in care numerosi greci cred ca Germania este de vina pentru politica de austeritate care le-a fost impusa.
Ministrul grec a recunoscut ca „dosarul este complex din punct de vedere juridic” si ca „data unei eventuale autorizatii pentru aplicarea deciziei Curtii Supreme depinde de negocierile asupra acestui subiect (intre Atena si Berlin) si de avizul Parlamentului grec”.
Noul guvern grec condus de stanga radicala a promis sa redeschida dosarul despagubirilor germane.
„Noul guvern grec are ca obiectiv aplecarea asupra acestui subiect cu sensibilitate si responsabilitate, prin dialog si cooperare si asteapta acelasi lucru din partea guvernului german, din ratiuni politice, istorice si simbolice”, a afirmat Tsipras in fata Parlamentului.
„Este o datorie fata de istoria noastra, fata de luptatorii si luptatoarele din intreaga lume care si-au dat viata pentru a invinge nazismul”, a adaugat el.
Grecii cred ca Germania trebuie sa ramburseze Greciei un imprumut fortat al Bancii Greciei de la nazisti si sa plateasca despagubiri pentru crimele comise in Grecia in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.
In 2012, a fost creata o comisie parlamentara pe marginea acestui subiect dar lucrarile sale au fost oprite in decembrie 2014, cand au fost anuntate alegeri anticipate. Un raport evalua suma acestor despagubiri la 162 miliarde euro.
Acestea corespunde despagubirilor pentru infrastructura distrusa (108 miliarde euro, in valori actuale, o cifra bazata pe concluziile Conferintei internationale de la Paris, in 1946) si rambursarea unui credit fortat (54 miliarde euro) contract de Grecia de la regimul nazist in perioada 1942 – 1944.