Oamenii de stiinta au descoperit cel mai puternic material din natura
Este la fel de puternic ca otelul si dur ca o vesta antiglont, capabil sa reziste la aceeasi presiune de care este nevoie pentru a transforma carbonul din diamant. Oamenii de stiinta au descoperit cel mai puternic si cel mai nou material din natura, care vine de la melcul acvatic, scrie Washington Post.
Intr-un studiu, care va fi facut public in aceasta luna, cercetatorii britanici au anuntat ca dintii creaturilor acvatice numite „limulusi” sunt cel mai puternic material din lume.
Dintii, care sunt atat de mici incat trebuie sa fie examinati la microscop, sunt compusi din fibre foarte subtiri, bine ambalate care contin un mineral dur, numit „Goethit”.
Limulusul ii foloseste pentru a decoji mancarea de pe pietre, dar autorul studiului spun ca oamenii ar putea adapta tehnologia pentru a construi avioane sau plombe dentare mai bune.
Barber, profesor la Universitatea din Portsmouth din Marea Britanie, a testat dintii pentru rezistenta la tractiune- cat pot rezista fara sa se rupa. Cercetatorul a descoperit ca materialul are o forta de 5 gigapascali, de aproximativ cinci ori mai mult decat matasea de paianjen, detinatoarea recordului de pana acum.
„Oamenii incearca intotdeauna sa gaseasca urmatoarul cel mai puternic lucru, dar matasea de paianjen a ramas castigatoare timp de cativa ani. Asa ca am fost fericiti ca dintii de limulus (n.red. melc acvatic) au depasit-o”, a spus Barber pentru BBC.
Dintii au depasit si duritatea unor materiale confectionate de om, inclusiv kevlarul, o fibra sintetica utilizata la confectionarea vestelor antiglont.