Sari direct la conținut

UPDATE Reorganizare la Guvern: Ministerul Economiei va prelua Transgaz si Transelectrica de la SGG

HotNews.ro

Guvernul a aprobat, teoretic, in sedinta de miercuri, un proiect de Ordonanta de Urgenta privind reorganizarea la nivelul administratiei publice. Au fost aprobate doar principiile acestui proiect, deoarece in acest moment inca sunt puse la punct anumite detalii care sa fie cuprinse in textul ordonantei. Sunt detalii care tin inclusiv de transferul unor companii de la un minister la altul.

UPDATE Potrivit unor surse guvernamentale, vor fi transferate companiile Transelectrica si Transgaz de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Economiei. Ministerul Economiei condus de Mihai Tudose (PSD) doreste sa preia si companiile petroliere Conpet si Oil Terminal de la Ministerul Energiei condus de Andrei Gerea (PRL), insa acest transfer nu a fost inca aprobat de Guvern.

In plus, Ministerul Economiei ar dori sa preia si directia de privatizare de la Ministerul Energiei, potrivit surselor guvernamentale. Practic, printr-un astfel de transfer, Ministerul Economiei s-ar putea ocupa de tot ce inseamna privatizarea companiilor energetice. Reamintim ca Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia se pregatesc pentru listare.

In ceea ce priveste Transelectrica si Transgaz, acestea vor trece, practic, inapoi la Ministerul Economiei unde s-au aflat pana in martie 2013. Cele doua companii au fost transferate in martie 2013 de la Ministerul Economiei la Ministerul Finantelor, petru a se respecta asa-numitul principiu al unbundling-ului, adica separarea activitatilor de productie, transport, distributie si furnizare energie electrica si gaze naturale în entitati distincte. Aceasta in conditiile in care normele europene nu permit ca un actionar la companiile producatoare din domeniul energetic sa controleze direct sau indirect transportatorii de energie. Pana anul trecut in martie, atat transportatorii, cat si producatorii se aflau la Ministerul Economiei.

Insa, in luna februarie 2014, Guvernul a decis sa transfere cele doua companii de la Ministerul Finantelor care era condus atunci de Daniel Chitoiu (PNL), la Secretariatul General al Guvernului (SGG) unde se afla si acum. A fost atunci doar un transfer politic, de la o institutie controlata de PNL, la una controlata de PSD.

In conditiile in care se va infiinta Ministerul Energiei, institutie separata de Ministerul Economiei, Guvernul a luat in calcul un nou transfer al Transelectrica si Transgaz. Astfel, Ministerul Economiei va avea transportatorii, iar Ministerul Energiei producatorii si actiunile de la distribuitorii de gaze si energie. Insa, Ministerul Economiei nu se multumeste doar cu atat. Mihai Tudose, cu sprijinul PSD, vrea sa ia si companiile petroliere, acestea nefacand obiectul principiului „unbundling-ului”. Companiile petroliere la care statul roman, prin Ministerul Energiei (pana acum, Departamentul pentru Energie), detine actiuni sunt Conpet, Oil Terminal, Petrom si Rompetrol. La Conpet si Oil Terminal detine pachete majoritare, iar la celalte minoritare. Insa, ar fi o problema cu OMV Petrom, deoarece aceasta companie are ca obiect de activitate si productia de gaze, nu doar de petrol.

Discutii legate de transferul unor companii de la Energie la Ministerul Economiei au mai existat si in primavara. Atunci, au existat chiar unele conflicte intre fostul ministru delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, si fostul ministru al economiei, Constantin Nita. Ministrul energiei a incercat in mai multe randuri sa promoveze acte normative prin care sa preia administrarea si privatizarea companiilor energetice, insa Razvan Nicolescu s-a opus si a refuzat avizarea acestor documente.

Trebuie precizat ca dupa numirea unui nou Guvern, este necesara aceasta ordonanta de urgenta de reorgnizare, mai ales ca au fost comasate anumite portofolii. Departamentul pentru Energie se transforma in Ministerul Energiei si IMM-urilor, iar Ministerul Economiei va prelua si Turismul.

Vom reveni cu amanunte

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro