FMI confirma acordul de principiu cu Romania: deficit bugetar pe cash de 1,8% si 1,2% din PIB pe ESA
Fondul Monetar International a confirmat marti seara, intr-un comunicat postat pe site-ul sau, ca a ajuns la un acord de principiu cu guvernul Romaniei pentru un deficit bugetar pe cash de 1,8% si de 1,2% din PIB pe ESA.
Aceste cifre sunt in concordanta cu obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) de 1% din deficitul PIB in termeni structurali (in baza ESA) in 2015, pe fondul unei absorbtii mai rapide a fondurilor europene.
O misiune comuna a troicii finantatorilor va reveni la Bucuresti in ianuarie.
Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca s-a ajuns la „un acord de principiu” pentru bugetul pe anul 2015, acord de principiu „pe care azi urmeaza sa-l finalizam cu FMI, CE si Banca Mondiala”, a declarat primul ministru. Ponta a spus ca bugetul pentru anul 2015 va fi construit in jurul unui deficit bugetar pe cash de 1,83% si de 1,2% din PIB pe ESA (cash si, respectiv, ESA, sunt cele doua modalitati de calculare a defictului) si nu va aduce taxe si impozite noi.
Romania foloseste sistemul cash in relatia cu FMI, insa, in relatia cu Comisia Europeana se recurge la sistemul ESA (European System of Accounts), sistem in care pierderile companiilor de stat sunt adaugate la defici. Incepand din 2012, acordul cu FMI cuprinde tinte privind deficitul bugetar atat in termeni cash, cat si ESA.
Singura masura fiscala notabila este scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism – de la 24% la 9% – potrivit primului ministru. De asemenea, taxa pe constructiile speciale – aplicata companiilor – va scadea de la 1,5% la 1% daca un proiect legislativ in acest sens va fi votat de Parlament, a mai spus Ponta, adaugind ca bugetul pe 2015 a fost calculat cu o valoare de 1% a acestei taxe.
Ponta mai spus ca Romania isi doreste cresterea deficitului pe 2015 cu alte 0,3 puncte din PIB pentru aparare, dar reprezentantii Comisiei Europene la negocieri nu au avut mandat pentru a accepta aceasta crestere, pentru care Romania trebuie sa primeasca o derogare de la Consiliul European, unde va fi reprezentata de Traian Basescu.
„Structura deficitului pe cash este in acest fel: 1,4% din PIB pe MTO, 0,4% din PIB pentru cofinantarea proiectelor europene. Cei 0,3% pentru Aparare trebuie obtinuti la Consiliul European”, a precizat premierul Ponta.