Scrisoarea lui Razvan Nicolescu catre Ioana Petrescu: Credem ca revizuirea sistemului de taxare pentru hidrocarburi, incepand cu 1 ianuarie 2015, este in interesul statului roman
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, i-a transmis ministrului finantelor, Ioana Petrescu, o scrisoare prin care sustine ca este necesara aplicarea unui nou sistem de taxare in domeniul petrolier, incepand chiar cu 1 ianuarie 2015, astfel incat „statul roman sa incaseze mai mult decat incaseaza acum cumulat din sistemul de redevente”. Scrisoarea este datata 28 noiembrie 2014. Acesta este documentul transmis in urma cu doua zile unei televiziuni de catre biroul de presa al Departamentului pentru Energie. Razvan Nicolescu s-a declarat nemultumit de faptul ca biroul sau de presa a distribuit in spatiul public acest document, motiv pentru care i-a transmis „un ultim avertisment”. Subiectul redeventelor este unul extrem de delicat, mai ales in conditiile Traian Basescu l-a criticat dur pe Victor Ponta pentru faptul ca amana cu un an rezolvarea problemei redeventelor. Vezi in text adresa Departamentului pentru Energie catre Ministerul Finantelor, obtinuta si de HotNews.ro.
Context.Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat joi intr-o conferinta de presa ca a transmis un „ultim avertisment” biroului sau de presa, pentru difuzarea, in spatiul public, a scrisorii catre Ministerul Finantelor. Scrisoarea contine pozitia Departamentului pentru Energie in privinta redeventelor petroliere. Pe de alta parte, chiar daca a transmis biroului de presa un ultim avertisment, ministrul isi asuma pozitia exprimata in adresa catre Ministerul Finantelor.
- Scrisoarea catre Ioana Petrescu
„Stimata doamna ministru,
Ma adresez dumneavoastra in legatura cu problema fiscalitatii/redeventelor in domeniul petrolului si gazelor naturale a caror perioada de stabilitate expira la 31 decembrie 2014.
Doresc sa va informez ca Departamentul pentru Energie a fost contactat de mai multe parti interesate sa discute acest subiect (companii, reprezentanti ai societatii civile, mass-media etc) carora le-am indicat sa se adreseze Ministerului Finantelor Publice si, eventual, Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, avand in vedere ca Departamentul pentru Energie nu are competente in materia fiscalitatii si nici nu detine date relevante privind situatia subsolului tarii.
Am sesizat in urma acestor discutii o asteptare din partea tuturor cu privire la introducerea unui nou sistem de taxare/redevente incepand cu 1 ianuarie 2015, precum si faptul ca, prin viitorul sistem, este firesc ca statul roman sa incaseze mai mult decat incaseaza acum cumulat din sistemul de redevente, suprataxa pe gaz si taxa pe resurse minerale.
Totodata, statul roman a anuntat ca in anul 2015 intentioneaza sa scoata la licitatie noi licente de explorare pentru hidrocarburi, iar, pentru a derula cu succes acest proiect, este nevoie de predictibilitatea si claritatea cadrului fiscal.
Avand in vedere cele de mai sus, va solicitam sa initiati dezbaterea publica in legatura cu viitorul sistem de taxare in termenul legal din perspectiva transparentei decizionale, care sa permita introducerea noului sistem incepand cu data de 1 ianuarie 2015 si care sa dea sansa tuturor partilor interesate, inclusiv celor peste 40 de operatori, sa participe la aceste consultari.
Sugeram, de asemenea, ca la aceste dezbateri sa fie invitate sa isi spuna punctul de vedere si partidele din Opozitie, avand in vedere necesitatea stabilirii unui cadru fiscal predictibil si stabil pe termen lung.
In acelasi timp, din punctul de vedere al Departamentului pentru Energie, consideram ca, in acest proces de revizuire a cadrului fiscal pentru hidrocarburi, statul roman ar trebui sa isi creasca veniturile intr-o maniera care sa nu descurajeze investitiile si sa nu afecteze nivelul de productie de hidrocarburi.
Dorim, de asemenea, sa va semnalam ca, la 31 decembrie 2014, isi inceteaza aplicabilitatea prevederile OG 7/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, privind impozitul pe veniturile suplimentare din sectorul gazelor naturale, existand riscul ca nemodificarea sistemului fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2015, sa duca la scaderea veniturilor statului roman din exploatarea de hidrocarburi.
Avand in vedere cele expuse mai sus, credem ca revizuirea sistemului de taxare pentru hidrocarburi, incepand cu 1 ianuarie 2015, este in interesul statului roman, si va asiguram de intregul nostru sprijin pentru derularea intr-o maniera transparenta a acestui proces, in limita competentelor institutionale pe care le avem.
Cu deosebita consideratie,
Razvan Nicolescu„
Reamintim ca presedintele Traian Basescu a acuzat joi guvernul ca a creat instabilitate si lipsa de predictibilitate pe piata energetica, in conditiile in care a amanat cu un an rezolvarea problemei redeventelor, iar companiile nu stiu in acest moment daca se elimina, de la 1 ianuarie, suprataxa pentru gaze si taxa pentruresurse minerale sau daca acestea vor fi comasate intr-o noua taxa. Reactia presedintelui a venit dupa ce premierul a afirmat ca nu se poate schimba „peste noapte” sistemul de taxare in domeniul petrolier. „Solicit Ministerului Finantelor sa nu mai ia masuri de pe o zi pe alta. Se vorbeste foarte mult de redevente pentru resursele naturale si eu cred ca Romania trebuie sa aiba un sistem modern, european de redevente, dar cum ar fi sa le adoptam prin ordonanta de urgenta azi si sa se aplice de la 1 ianuarie ? Ce mare companie din energie care investeste miliarde de euro va spune: Da, ati discutat azi, pe 3 decembrie, ati adoptat-o pe 7 decembrie si pe 1 ianuarie ma puneti sa imi fac tot planul de afaceri pe niste reguli pe care le luati peste noapte”, a spus Ponta.
Explicatia premierului este greu de crezut in conditiile in care stia inca din mai 2012 ca actualele cote de redevente petroliere sunt valabile pana la 31 decembrie 2014. Mai mult, toate guvernele Ponta s-au laudat ca vor gandi un nou sistem, astfel incat statul roman sa castige mai mult. Declaratiile au fost facute in contextul in care ministrul finantelor, Ioana Petrescu, anuntase saptamana trecuta ca actualul sistem de redevente va fi aplicat si in 2015, urmand ca pentru 2016 sa fie stabilit un nou sistem de taxare. La randul sau, ministrul bugetului, Darius Valcov a spus ca amanarea va fi facuta printr-o ordonanta de urgenta.
Programul de guvernare Ponta, Mai 2012:Programul de guvernare al primului Guvern Ponta prevedea clar regandirea redeventelor. Programul a fost lansat in mai 2012.De atunci, au tot urmat declaratii ale ministrilor finantelor, ai economiei, ai energiei si ale premierului insusi, despre cat de intens se lucreaza la noul sistem de redevente.
Ponta, in ianuarie 2013: „Vrem sa marim redeventele pe petrol, dar nu putem face asta decat din 2014. Evident ca marim redeventele, evident insa ca nu le putem mari doar la Petrom. Ideea este sa marim redeventele in toate celelalte zone care tin de resursele naturale la un nivel la care statul roman sa castige mai mult si la care sa se pastreze investitiile”
Ponta, in iunie 2013:”Vreau sa facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, in care toate redeventele pe care le vom incasa pentru noile exploatari, fie ca este vorba de off-shore, fie ca este vorba de gaz de sist, sa fie puse intr-un fond – nu in buget de unde platim diverse cheltuieli ale administratiei sau salarii sau pensii -, ci le punem intr-un fond de dezvoltare si le folosim numai pentru… o sa decidem politic, avem nevoie de autostrazi, sa informatizam toata tara”, spunea tot
O luna mai tarziu, Ponta spunea ca noua lege a redeventei va fi finalizata chiar in 2013, chiar cu un an mai devreme fata de cand trebuie.
Ponta, in iulie 2013: „Vreau sa adaug faptul ca, in acest an, vom finaliza si, probabil, vom si adopta noua lege privind redeventele. Expira cei 10 ani din contractul din 2004 cu Petrom. Practic, anul viitor, Romania va avea redevente pentru toate resursele sale naturale, redevente la media europeana. Mergem spre media UE insa din cate stiu termenul contractual cu Petrom este noiembrie 2014. Insa ar putea sa fie si mai repede daca vom avea un regim stimulativ. Petrom este o companie esentiala pentru Romania. Evident vor fi redevente diferite deoarece costurile investitiilor din Marea Neagra sunt diferite. Una este cand sapi in Gorj si alta cand sapi la 2.000 m in Marea Neagra. Si la gazele de sist. ANRM face un studiu comparativ la nivel international si la sfarsitul lunii august vom avea un studiu comparativ”
Ponta, in februarie 2014: „Ministerul Finantelor are ca obiectiv fundamental reforma sistemului de redevente”
Citeste si:
- Traian Basescu: Guvernul nu poate modifica redeventele, dar poate modifica suprataxa pentru gaze si taxa pentru resurse minerale / Prin amanare, Guvernul Ponta a creat instabilitate in piata
- Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, raspunde unor acuzatii: Am luat decizia de a-i actiona in instanta pentru insulta si calomnie pe domnul Iulian Iancu si pe doamna Andreea Paul Vass
- Ponta: In zonele de explorare si exploatare off-shore eu cred ca trebuie sa scadem redeventele, pentru ca altfel nimeni nu va investi miliarde de dolari daca nu are facilitati pentru a-si recupera acesti bani
- Guvernul va aproba prin Ordonanta de Urgenta prelungirea sistemului actual al redeventelor. Victor Ponta spune ca nu poate fi aprobat un nou sistem „peste noapte”, chiar daca stia de doi ani ca acesta trebuie schimbat
- Solutia Ministerului Finantelor in privinta problemei redeventelor: Fuge de responsabilitate si paseaza cartoful fierbinte viitorului Guvern