UPDATE Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, raspunde unor acuzatii: Am luat decizia de a-i actiona in instanta pentru insulta si calomnie pe domnul Iulian Iancu si pe doamna Andreea Paul Vass
Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca ii da in judecata pe parlamentarii Iulian Iancu si Andreea Paul pentru calomnie si insulta. In ultimele doua saptamani, Iulian Iancu l-a acuzat pe ministru, in repetate randuri, ca minte in privinta liberalizarii preturilor la gaze. Andreea Paul l-ar fi acuzat pe Nicolescu intr-o emisiune televizata ca este tradator.
Reamintim ca miercuri a avut loc un schimb de replici chiar in Parlament intre Nicolescu si Iancu. Ministrul a spus ca niciodata nu s-a pus problema cresterii pretului energiei termice in 2015, iar Iancu a spus ca este o „interventie mincinoasa care sfideaza Parlamentul”. In cursul zilei de joi, Iulian Iancu a revenit cu acuzatiile spunand ca ministrul a mintit Parlamentul, Guvernul si Comisia Europeana pe tema amanarii liberalizarii preturilor la gaze.
„Ministrul delegat pentru energie a mintit comisia de specialitate spunand ca are aprobarea Comisiei Europene, desi nu o avea. Ne cerea sa facem prelungirea calendarului, desi nu avea aprobarea (…) A mintit Guvernul Romaniei, spunand ca are aprobarea. A mintit Comisia Europeana (…)”, a spus Iulian Iancu.
Acesta a facut referire la o scrisoare a Comisiei Europene in care se arata ca extinderea termenului limita de liberalizare a preturilor la gaze de la 2018 pana in 2021 pentru consumatorii casnici a fost facuta fara un aviz al autoritatilor de la Bruxelles. Trebuie precizat ca acest calendar a fost stabilit si negociat de autoritatile romane impreuna cu cei de la Bruxelles.
„Am fost surprinsi sa aflam ca Romania, unilateral si fara consultarea prealabila, a decis sa modifice prevederile legale care reglementeaza eliminarea treptata a preturilor reglementate pentru consumatorii casnici si a extins termenul limita de la sfarsitul lui 2018 pana in 2021”, se arata in scrisoarea mentionata de Iulian Iancu.
Pe de alta parte, in cadrul unei discutii purtate zilele acestea intre ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, si reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, care se afla la Bucuresti, s-a convenit ca Guvernul sa elaboreze cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare a preturilor la gaze, pentru perioada 1 iulie 2015- 1 iulie 2021, care va tine cont de trendul descrescator al evolutiei preturilor din regiune ale hidrocarburilor.
HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile ministrului
- In spatiul public, dezbaterea a depasit unele limite. O anumita decenta este absolut necesara oricarei discutii in spatiul public. Lucrurile au depasit aceasta limita. Am luat decizia de a-i actiona in instanta pentru insulta si calomnie pe domnul Iulian Iancu, membru al Parlamentului Romaniei, si pe doamna Andreea Paul Vass, membru al Parlamentului Romaniei. Nivelul discutiilor din spatiul public a depasit limitele decentei.
- Domnul Iulian Iancu raspandeste in spatiul public foarte multe calomnii la adresa mea
- Nu am niciun fel de vina ca dansul nu este ministru al energiei si probabil nu va fi ministru al justitiei
- Cu doamna Vass, in timp ce domnul Iohannis promoveaza o Romanie a bunului simt, am vazut aseara pe un post de televiziune atacuri care nu-i fac cinste.
- Foarte mult s-a vehiculat in aceste zile doua-trei teme legate de preturile la energie. Despre preturile la gaz s-a spus ca vor creste cu peste 35% incepand cu ianuarie. Va garantez ca preturile nu vor creste, cel putin pana la data de 1 iulie 2015, cand vom prezenta un nou calendar de liberalizare, care se va finaliza la data de 1 iunie 2021.
- S-a mai spus ca preturile la energia termica ar putea creste cu 38%. Este fals. In data de 4 noiembrie, preturile la energia termica au fost publicate conform metodologiei in vigoare. Acestea sunt si nu altele.
- De asemenea, am obtinut acordul pentru ca CET-urile sa fie tratate la fel ca si consumatorul casnic pentru gaze.
- Va garantez ca preturile nu vor creste de la 1 ianuarie 2015, preturile la energia termica nu vor creste in plus fata de cat a stabilit ANRE, va garantez ca CET-urile vor fi tratate ca si pana acum. Va garantez cu demisia mea.
- Daca se va intampla altfel decat am spus, sunt dispus sa demisionez din functie. Ce garantie mai mare vreti de la mine?
- Un alt lucru pe care am vrut sa il comunic. Vreau sa stiti ca am transmis un ultim avertisment biroului de presa al Departamentului pentru Energie. Aseara, biroul de presa al Departamentului pentru Energie a distribuit in spatiul public un document care reprezinta pozitia mea si a departamentului in problema redeventelor si fiscalitatii la petrol si gaz. Continutul documentului imi e absolut cunoscut, sunt absolut de acord si imi asum personal tot ce e scris acolo. Dar nu sunt de acord ca, fara sa imi dau aprobarea, documente care sunt destinate pentru a circula in spatiul institutional sa ajunga in spatiul public, fiind difuzate de biroul de presa al Departamentului pentru Energie. Imi asum tot ce e scris acolo
- Alt subiect. AM aici strategia energetica pe care maine o vom lansa in dezbatere publica. Voi transmite acest doment presedintilor tuturor partidelor. Documentul elaborat fara costuri, fara consultanti externi, doar cu resurse umane din departament prezinta o radiografie a starii sistemului energetic romanesc. Vom lansa un set de intrebari si asteptam participanti de la toate partidele politice. Astept sugestiile, criticile, recomandarile dvs.
- Am obtinut acordul Comisiei pentru prelungirea calendarului in 27 august, in discutia avuta cu comisarul Oettinger, cu prilejul inaugurarii gazoductului Iasi-Ungheni. Ulterior, discutia a fost confirmata printr-o scrisoare transmisa comisarului in 4 septembrie, pe care v-o pot pune la dispozitie si in care vorbesc de faptul ca Romania va face un lucru corect pentru consumatorul casnic din tara noastra. E o scrisoare transmisa de mine pentru comisar in care confirm cele discutate pe 27 august in Republica Moldova
- Aveti incredere in mine, care am fost trei ani jumatate reprezentantul Romaniei la UE, care stiu foarte bine cum se joaca anumite jocuri la Comisie, stiu cum sa imi reprezint interesele tarii mele si, indiferent de ce distribuie unii care vor sa faca rau in aceste zile, va asigur ca se va intampla cum v-am spus eu. Daca nu, imi dau demisia din functie.
- In calitate de ministru roman al Energiei, partenerul meu de dialog tot timpul va fi comisarul pentru energie, sa tineti cont ca stiu legislatia europeana, ca stiu decizia Curtii de Justitie luata pe o speta legata de un caz in Italia privind preturile reglementate la populatie, sunt presedintele Agentiei Europene de Reglementare in Energie, ales prin votul a 10 state membre, in conditiile in care am concurat cu fostul ministru din Polonia, cu Inaltul reprezentant pe politica externa din Bosnia si aveti incredere in mine ca ce va spun asa va fi.
- Pretul la populatie si calendarul se vor prelungi pana la 1 ianuarie 2021. Intelegeti ca totul e un joc de negociere, de pozitionare, in care partile vor sa impinga lucrurile intr-o directie, altii in alta directie.
- Am declarat public si va rog sa imi luati declaratiile din trecut, am declarat public un lucru foarte clar: discutiile cu Comisa Europeana, din punctul meu de vedere, pe subiectul amanarii calendarului pentru preturile reglementate s-au incheiat
- Faptul ca la 1 iulie vom avea un nou calendar nu inseamna ca vom avea la 1 iulie o crestere de preturi.
- Costurile la energia termica se calculeaza de evolutia preturilor din trecut.
- Am discutat cu premierul despre situatia preturilor la energie. Nu s-a pus problema demiterii mele niciodata.
- In legatura cu domnul Iancu, aspiratiile sale sunt cunoscute de ceva timp. Insa, repet, nu vreau sa polemizez. Folosesc calea legala pentru a raspunde atacurilor.
- O frana pe care am incercat sa o pun la tot ce inseamna liberalizarea la pretul gazelor. Am pus o frana nu doar pentru ca mi-am schimbat principiile, ci pentru ca piata nu este pregatita.
- Mai multe masuri legate de piata gazelor nu au fost implementate pana acum (n.red. masuri pe care ar fi trebuit sa le implementeze Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei)
- Despre IMM-uri. Vor fi in segmentul liber al pietei si vor avea provocari. Una dintre ele este ca in lunile februarie, martie, aprilie, consumul este la un nivel foarte ridicat. Avem o capacitate de extractie limitata si atunci se pune problema cine are acces la gaz. Primul care acces este populatia Romaniei, a doua categorie sunt CET-urile, apoi sunt marii consumatorii. Unii au contracte pe perioade mai mari de un an. Multi prefera un client mare decat 100 mai mici. Nu uitati ca liberalizarea inseamna si eliminarea cosurilor. Temerea mea este ca piata sa nu se inchida pe importuri, iar IMM-urile sa nu aiba acces la gazele din intern. Daca aceste IMM-uri sunt brutarii, fabricute, tinand cont ca previziunile de pret pentru gazele de la rusi arata 130-140 lei/MWh, in comparatie cu 90 lei/MWh cat platesc in prezent, mi-am permis sa atrag atentia pentru a face ceva. Am trimis scrisoare CE, nu am avut mari sperante. Asa ca la 1 ianuarie vom aplica calendarul.
- Despre CET-uri. Sunt CET-uri precum ELCEN care au primit supracompensare prin bonusurile de cogenerare. Acum se judeca si le vor fi luati acesti bani. Spunem clar ca CET-urile trebuie sa inceapasa sa se modernizeze. CET-urile si cogenerarea si debransarile au facut mult rau acestui sistem.
- Unele CET-uri apartin autoritatilor locale, altele apartin aparatului central. Mi se pare corect sa avem aceleasi principii. Ori CET-urile sa mearga catre autoritatile locale, ori sa le mutam la administratia centrala. Eu sunt pentru descentralizare.
- Problema incalzirii este foarte importanta. SUnt primarii care dau subventii in mod egal pentru toata lumea, altii doar catre populatia cu probleme, altii dau subventii foarte mici.
- Despre redevente. Imi asum punctul de vedere, mai mult nu as vrea sa comentez pentru ca problema se afla la Ministerul Finantelor, pentru ca nu ar fi corect si colegial sa comentez public.
NOTA In timpul conferintei de presa, ministrul a prezentat presei o scrisoare a Comisiei Europene prin care aceasta isi exprima acordul ca CET-urile sa aiba acelasi regim aplicat consumatorilor casnici in privinta preturilor la gazele naturale.