Sari direct la conținut

Fondul Proprietatea cere ca Hidroelectrica sa nu mai participe cu 2 milioane de euro la capitalul social al Hidro Tarnita

HotNews.ro

​Fondul Proprietatea cere revocarea unei decizii a actionarilor din februarie 2014 prin care a fost aprobata participarea Hidroelectrica cu 2 milioane de euro la majorarea capitalului social al Hidro Tarnita, compania de proiect care se ocupa de proiectul hidrocentralei prin pompaj Tarnita-Lapustesti. Fondul Proprietatea solicita ca aceasta revocare sa fie aprobata in urmatoarea sedinta AGA care va avea loc pe 18 noiembrie. Reamintim ca Fondul Proprietatea s-a opus inca de la inceput ca Hidroelectrica sa participe cu 2 milioane de euro la capitalul social al Hidro Tarnita, considerand ca nu exista informatii suficiente care sa demonstreze oportunitatea unui proiect extrem de costisitor (de circa 1,2 miliarde euro).

Chiar daca Fondul Proprietatea nu a fost de acord, actionarii majoritari ai Hidroelectrica a decis in Adunarea Generala a Actionarilor din 28 februarie sa participe in 2014 cu cate 2 milioane de euro la capitalul social a doua companii de proiect: Hidro Tarnita si HVDCC Romania-Turcia SA. Practic, Hidroelectrica ar urma sa vireze 4 milioane de euro pentru cele doua companii. Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar cu o participatie de 20%, a refuzat sa participe la sedinta din 28 februarie. Astfel, decizia a fost luata doar de statul roman prin Ministerul Economiei-Departamentul pentru Energie.

In aceste conditii, Fondul Proprietatea a transmis administratorului judiciar al Hidroelectrica o adresa prin care solicita revocarea deciziei din februarie. Potrivit adresei, Fondul Proprietatea cere sa fie avut in vedere un memorandum din 29 iulie 2014 cu tema „Aprobarea principiilor pe baza carora va fi elaborata si desfasurata procedura de selectie a unui investitor pentru realizarea proiectului ‘Centrala Hidroelectrica cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarnita-Lapustesti’ prin care a fost aprobata renuntarea la participarea Hidroelectrica cu subscrieri la majoarea capitalului social al societatii Hidro Tarnita SA. De asemenea, mai cere sa fie luat in considerare si faptul ca pe 16 iulie 2014 s-a semnat un contract de vanzare cumparare cu Hidroelectrica prin care Hidro Tarnita a cumparat „investitia in curs constituita din documentatiile tehnice, economice si de alta natura, elaborate pentru fundamentarea, promovarea, aprobarea, autorizarea, atribuirea, realizarea Proiectului CHEAP Tarnita-Lapustesti, aflate in proprietatea Hidroelectrica”.

Hidroelectrica nu doreste sa se bage in actionariatul Hidro Tarnita, insa raman alte companii energetice de stat care vor trebui sa scoata multi bani pentru aceasta companie de proiect. De exemplu, Complexul Energetic Hunedoara va trebui sa scoata cele 2 milioane de euro, desi este o societate care are o situatie financiara extrem de dificila, fiind in pragul insolventei. Mai este si Complexul Energetic Oltenia care, de asemenea, inregistreaza pierderi. Hidro Tarnita a fost infiintata in 2013, actionari fiind Complexul Energetic Hunedoara SA şi SAPE Electrica.

La inceputul anului 2014, Departamentul pentru Energie a decis sa oblige sase companii energetice sa participe la capitalul social al Hidro Tarnita. Astfel, a transmis o scrisoare catre CE Hunedoara, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si CE Oltenia prin care le-a cerut ca in acest an sa participe cu cate 2 milioane de euro. Aceleasi companii, plus Transelectrica, mai erau obligate sa scoata inca 2 milioane de euro pentru infiitarea unei companii de proiect privind cablul submarin Romania-Turcia.

Romgaz nu a dorit sa intre in acest actionariat, iar in cazul Hidroelectrica ar urma sa fie revocata pe 18 noiembrie decizia din februarie. Depinde de mandatul pe care il vor avea cei care reprezinta actionarul majoritar, Departamentul pentru Energie.

In cazul proiectului Tarnita-Lapustesti, Guvernul vrea sa lucreze cu o companie chineza. De altfel, a fost semnata o scrisoare de confort pentru Tarnita-Lapustesti intre compania de proiect Hidro-Tarnita si compania chineza Sinohydro. In acest moment se desfasoara un proces de selectie a investitorilor pentru Tarnita-Lapustesti.

Toate guvernele, de la Tariceanu pana in prezent, au introdus hidrocentrala de acumulare si pompaj Tarnita- Lapustesti pe lista proiectelor prioritare pentru Romania. Motiv pentru care s-au cheltuit pe putin cinci milioane de euro, din 2008 pana in prezent, pe studii de fezabilitate. In ciuda faptului ca aceste studii nu au dovedit viabilitatea proiectului, Guvernul doreste in continuare sa-l mentina pe lista de prioritati si, eventual, sa fie cheltuiti alti bani pe alte studii de fezabilitate.

  • In sedinta AGA din 18 noiembrie se va mai discuta si o solicitare a Departamentului pentru Energie ca administratorul special sa fie platit de actionari in functie de participatie pe care o are fiecare. Adica, 80% sa fie contributia Departamentului pentru Energie la indemnizatia administratorului special, iar 20% a Fondului Proprietatea. In acest moment, administrator special este Gabriel Dumitrascu, director in cadrul Departamentului pentru Energie. Acesta urmareste procesul de insolventa a Hidroelectrica, in calitate de reprezentant al actionarilor.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro