FOTOGALERIE Brasov: Cum arata cea mai moderna gradina zoologica din tara. cu bune si rele
Multe gradini zoologice din tara sunt locuri de suferinta pentru animale din cauza spatiului mic si a lipsei de vegetatie, astfel ca atunci cand o gradina zoo se modernizeaza, este o bucurie nu doar pentru vizitatori, ci mai ales pentru animale. Gradina zoologica din Brasov s-a deschis in prima parte a lui octombrie, dupa patru ani de lucrari in care multe s-au schimbat in bine, chiar daca renovarea nu e terminata. Cum arata gradina, ce e bine la ea, dar si ce e rau, puteti citi in articol.
- Click pe poze pentru a le mari
Gradina zoologica din cartierul brasovean Noua avea multe din „pacatele” gradinilor zoologice romanesti: prea mult beton, prea putini copaci si custi infricosator de mici care adaposteau fiare salbatice obisnuite sa alerge pe intinderi pline de libertate. In aceste conditii nu e de mirare ca ragetul leului putea fi uneori auzit in tot cartierul.
Am vizitat de multe ori gradina din 1988 incoace si a fost o bucurie sa aud in 2010 ca va fi modernizata si ca va arata ca in Occident. Lucrarile au inceput in noiembrie 2010 si ar fi trebuit sa fie gata mai demult, insa au existat amanari. Programul de investitii era de 31 milioane lei, din care circa 22 milioane de la Ministerului Mediului si restul de la municipalitatea Brasovului.
In prima decada a lui octombrie gradina a fost deschisa oficial, dar lucrarile nu s-au terminat si o parte dintre animale nu sunt mutate in amplasamentele noi, spatioase. Insa gradina este cu mult mai spatioasa: de la 4 ha a ajuns sa aiba 10 ha.
Partile bune
Gradina Zoologica are acum aspectul unui parc ingrijit, unele alei sunt in panta, spectaculoase. S-au ridicat o serie de constructii noi si animalele au mai mult spatiu, in cateva imprejmuiri fiind si vegetatie. Leii si tigri pot fi vazuti de sus, din trei foisoare, dar exista si un tunel ce iti permite sa-i vezi de foarte aproape si cand sunt in adapost. O schimbare binevenita este si la ursi unde adapostul din trecut, desi generos ca spatiu, era plin de praf si nu exista pic de vegetatie. Acum ursii au si iarba si copaci si se pot bucura si de umbra.
Se construiesc adaposturi noi pentru reptile si pentru pasari exotice, foarte curand gradina va avea si un planetarium si va exista si un lac cu pesti exotici. Fata de cum arata acum patru ani, gradina este fara exagerare, de nerecunoscut.
Partile neplacute
Ca gradina a fost inaugurata inainte ca lucraril sa fie finalizate nu reprezinta un lucru rau, fiindca brasovenii asteptau momentul si au reactionat peste asteptari, in week-end-ul 11-12 octombrie cozile fiind uriase, unii stand si o ora pentru a lua bilet. O saptamana mai tarziu a fost mult mai usor de intrat, mai ales ca vremea a fost dezastruoasa sambata (ploi crunte).
Se simte insa tusa de nefinisat, de lucruri carora nu li s-a dat suficienta atentie, in stilul romanesc. Trist este ca in cusca caprioarelor erau PET-uri si cutii de conserve ce pareau a se gasi de mult timp acolo, in timp ce pe grilajul custii ursilor se vad coji de banane aruncate de vizitatorii zelosi. Apoi, din cauza ploii de sambata, duminca dimineata adaposturile pasarilor mici (gaini, pauni) erau pline de apa, pasarilor neplacandu-le asta. O problema cu scurgerea apei era si pe foisoarele de deasupra custilor leilor si tigrilor, astfel ca se formase o balta mare.
Trebuie laudat faptul ca micile semne indicatoare ce arata unde se gasesc diversele atractii sunt dese si arata ca la gradinile zoolgice din tarile civilizate, Din pacate trebuie observat ca pe unele custi nu sunt placute cu informatii despe animale, iar la carnivorele mari placutele sunt atat de departe, incat doar cei cu „ochi de vultur” pot citi despre aria de raspandire a tigurului sau despre cati ani traieste in medie in captivitate si in libertate.
Un urias salt inainte
Per total insa, gradina arata infinit mai bine si in 2015, cand lucrarile ar trebui sa fie gata 100%, imaginea generala ar trebui sa se schimbe. Un plus este si faptul ca intrarea costa 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii, preturi accesibile care ii pot incuraja pe parintii sa isi duca de mai multe ori pe an copii la zoo, stiind ca nu vor vedea animale chinuite ca la puscarie.