Sari direct la conținut

VIDEO Un mormant din perioada lui Alexandru cel Mare, cel mai mare descoperit vreodata in Grecia, ii captiveaza pe eleni

HotNews.ro

Descoperirea unui mormant de mari dimensiuni in nordul Greciei, la Amphiolis, datand din perioada lui Alexandru cel Mare al Macedoniei, i-a entuziasmat pe eleni, distragandu-le momentan atentia de la criza economica profunda, scrie BBC. Intrebarea de pe buzele tuturor este: pentru cine a fost construit impunatorul monument mortuar?

La inceputul lunii august, o echipa de arheologi greci condusa de Katerina Peristeri a dezgropat ceea ce specialistii numesc cel mai mare mormant descoperit vreodata in tara. Movila mortuara se gaseste in antica localitate Amphiolis, un mare oras al Regatului Macedonian, aflata la 100 km est de Salonic, al doilea oras ca marime din Grecia.

Structura dateaza de la sfarsitul secolului al IV-lea i.e.n. iar zidul care o inconjoara are o circumferinta de 500 metri, punand in umbra mormantul tatalui lui Alexandru cel Mare, Filip al II-lea, din Vergina, la vest de Salonic.

„Ne uitam uimiti si cu multe emotii la excavarile de la Amphiolis”, a declarat pentru BBC ministrul elen al Culturii Konstantinos Tasoulas.

„Este un monument mortuar de dimensiuni unice si de o maiestrie artistica impresionanata. Cele mai frumoase secrete sunt ascunse direct sub picioarele noastre”, a adaugat oficialul grec.

Arheologii au descoperit in mormant doua cariatide superbe. Fiecare dintre formele feminine sculptate are un brat intins, specialistii presupunand ca pozitionarea a fost menita sa descurajeze intrusii care intentionau sa intre in camera principala a mormantului.

Intrarea in mormant este flancata de doi sfincsi.

Situl arheologic este pazit zi si noapte de doi ofiteri de politie. Misiunea lor este sa tina la distanta jurnalistii si turistii care au inceput sa vina in numar mare in regiune pe un drum neasfaltata care face legatura cu satul vecin Mesolakkia. In zona a fost amplasat un semn de circulatie care le indica acestora ca accesul este interzis.

Echipa arheologica nu a facut nicio declaratie cu privire la identitatea ocupantului mormantului, insa asta nu a impiedicat presa, specialistii si persoanele obisnuite deopotriva sa speculeze pe aceasta tema.

Arheologii sunt de acord ca splendoare mormantului este un semn ca a fost construit pentru o persoana cunoscuta, poate un membru al familiei lui Alexandru cel Mare – cum ar fi mama sa Olimpia, ori sotia Roxana – , sau poate un nobil macedonian.

Altii sustin ca ar putea fi vorba despre un cenotaf.

Un raspuns clar nu poate veni insa decat in urma sapaturilor, insa acestea au avansat lent dupa ce lucrayorii au descoperit o a treia camera care este in pericol sa se prabuseasca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro