Telescopul Hubble a descoperit o gaura neagra super-masiva in cea mai mica galaxie identificata pana acum
Astronomii NASA a descoperit un obiect cosmic neasteptat intr-un loc putin probabil, o gaura neagra monstru, ascunsa in cea mai mica galaxie identificata pana acum. Gaura neagra recent identificata are de cinci ori masa celei aflate in centrul galaxiei Calea Lactee si se afla in centrul uneia dintre cele mai dense galaxii cunoscute – galaxia pitica M60-UCD1, care inghesuie 140 milioane de stele intr-un diametru de circa 300 ani lumina, ceea ce reprezinta in jur de 1/500 din diametrul galaxiei noastre.
Descoperirea a fot realizata pe baza datelor obtinute de Telescopul Spatial Hubble si a observatiilor facute de la sol.
Aceasta descoperire indica faptul ca sunt multe alte galaxii compacte in univers care gazduiesc gauri negre supermasive. Observatiile sugereaza, de asemenea, ca galaxiile pitice ar putea fi, de fapt, ramasite ale unor galaxii mai mari care au fost sfasiate in timpul coliziunii cu alte galaxii, mai degraba decat mici insule de stele nascute in izolare.
„Nu cunoastem vreun alt mod prin care am putea avea o gaura neagra atat de mare intr-un obiect atat de mic”, arata astronomul Anil Seth de la Universitatea din Utah, autor principal al studiuniului international asupra galaxiei pitice, publicat in numarul de joi al revistei Nature.
Echipa de astronomi a lui Seth a folosit Telescopul Spatial Hubble si telescopul optic/infrarosu cu un diametru de 8 m Gemini North din insula hawaiiana Mauna Kea pentru a observa galaxia M60-UCD1 si pentru a masura masa gaurii negre.
Imaginile clare ale telescopului Hubble au furnizat informatii despre diametrul galaxiei si densitatea stelara. Gemini North a masurat miscarea stelelor, influentata de atractia exercitata de gaura neagra. Aceste informatii au fost folosite pentru a calcula masa gaurii negre.
Redare artistica: Gaura neagra din centrul galaxiei M60-UCD1 / Foto: NASA, ESA, STScI-RCC14-41a
Gaurile negre sunt obiecte cosmice ultra-compacte, formate prin colaps gravitational, care exercita o atractie gravitationala atat de puternica incat nici macar lumina nu poate scapa. Se crede ca astfel de gauri negre supermasive – acelea cu o masa de cel putin un milion de ori mai mare decat cea a unor stele precum Soarele – se afla in centrul multor galaxii.
Gaura neagra din centrul galaxiei Calea Lactee are masa a patru milioane de stele precum Soarele. In pofida greutatii sale, reprezinta insa mai putin de 0,01% din masa totala a Caii Lactee. Prin comparatie, gaura neagra supermasiva din centrul galaxiei M60-UCD1, care are o masa echivalenta cu cea a 21 milioane de stele precum Soarele, reprezinta 15% din masa totala a galaxiei care o gazduieste.
„Este destul de uimitor, in conditiile in care Calea Lactee este de 500 de ori mai mare si de peste 1.000 de ori mai grea decat galaxia pitica M60-UCD1”, explica Seth.
O posibila explicatie este ca M60-UCD1 a fost candva o galaxie de dimensiuni mari, cu peste 10 miliarde de stele, insa la un moment dat a trecut foarte aproape de centrul unei galaxii si mai mari decat ea, M60, iar in timpul acestui proces toate stelele si materia neagra din partea exterioara a galaxiei au fost smulse, devenind parte a M60.
Echipa crede ca M60-UCD1 ar putea, in cele din urma, sa fuzioneze complet cu M60, care are si ea in centru o gaura neagra monstru, care cantareste 4,5 miliarde mase solare, fiind de peste 1.000 mai mare decat gaura neagra din galaxia noastra. Cand se va intampla acest lucru, probabil ca si gaurile negre din cele doua galaxii vor fuziona. Cele doua galaxii se afla la o distanta de 50 milioane ani-lumina.