Sari direct la conținut

VIDEO ARHIVA Muzicianul francez de origine romana Pierre Vassiliu a murit la varsta de 76 de ani

HotNews.ro

Muzicianul francez de origine romana Pierre Vassiliu, autorul hitului „Qui c’est celui-la?”, a murit duminica, la varsta de 76 de ani, a anuntat fiica acestuia, potrivit Mediafax. Pierre Vassiliu suferea de maladia Parkinson de opt ani, a mai spus fiica acestuia, Sophie Nee, care a precizat ca muzicianul a murit „in somn”, la o clinica medicala din Sete, in sudul Frantei.

Pierre Vassiliu a devenit celebru cu adaptarea unei piese a brazilianului Chico Buarque, „Qui c’est celui-la ?”, in 1973. Cu 300.000 de discuri vandute in patru luni, Vassiliu obisnuia sa spuna „ca a trait 15 ani cu banii obtinuti din lansarea acestei piese”.

Nascut pe 23 octombrie 1937, la Villecresnes, in Regiunea Pariziana, cantaretul era fiul unui medic roman de origine roma, refugiat in Franta, si al unei frantuzoaice din Tours. Copilaria i-a fost marcata de razboi si Ocupatie, iar in adolescenta a fost mai degraba atras de o viata boema, nu de studii, se arata pe site-ul sau oficial. Amator de hipism, Pierre Vassiliu s-a simtit initial atras de o cariera de jocheu, insa, in 1954, i-a intalnit pe artistii Roger Pierre si Jean-Marc Thibault si a inceput sa frecventeze cabaretele pariziene, lucru care l-a convins sa inceapa sa compuna muzica.

Dovedind un talent pentru scris, Vassiliu a compus cantece, dar si texte umoristice, antimilitariste si poetice.

Primul sau album, „Armand”, lansat in 1962, il aduce in pozitia de a canta in deschiderea unui concert al trupei The Beatles, la sala Olympia, in 1964. Au urmat „La femme du sergent”, „Dans ma maison d’amour”, „Marie en Provence”, „Amour Amitie”, „Les grillons”.

A adus apoi cantecului francez ritmuri si sonoritati din Africa – cu albumul „La vie ca va”- si America de Sud („Attends”), de care s-a simtit atras in numeroasele sale calatorii, una dintre marile sale pasiuni.

De altfel, s-a mutat in Senegal din 1985 pana in 1989, cu sotia si copiii, si a deschis un club de jazz la Dakar, precum si un restaurant.

Dupa escapada sa africana, Pierre Vassiliu a mai inregistrat patru albume, dintre care ultimul a fost lansat in 2003 – „Pierres precieuses”.

Pierre Vassiliu a compus si muzica pentru filme, printre acestea numarandu-se „Une fille et des fusils” (1965), de Claude Lelouch, „La fille d’en face” (1967), „Adelaide & Wild Racers” (1968), „Le petit bougnat” (1969), cu Isabelle Adjani, si „Ils” (1970).

Potrivit purepeople.com, inainte ca starea sa de sanatate sa se agraveze dramatic, Pierre Vassiliu a acceptat ca viata sa sa fie subiectul unui documentar realizat de Laurence Kirsch. Timp de doi ani, aceasta l-a acompaniat pe muzician cu camera sa de filmat, prezentand lupta lui cotidiana cu maladia Parkinson si realizand portretul unui om plin de umor, in ciuda faptului ca era grav bolnav. Laurence Kirsch a utilizat si multe imagini de arhiva pentru a face un portret al parcursului atipic al muzicianului. In cautare de finantare pentru finalizarea documentarului, intitulat „Qui c’est celui-la?”, regizoarea a primit un sprijin important si din partea fanilor internauti, care au donat bani prin intermediul unei platforme online.

Data la care va avea loc inmormantarea inca nu este cunoscuta. „Dimpotriva, vrem sa facem o petrecere frumoasa pentru toti oamenii care l-au iubit, l-au admirat”, a spus fiica muzicianului pentru AFP.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro