Sari direct la conținut

Americanii minimizează riscul bombelor cu dispersie furnizate Ucrainei. Câtă muniție ar rămâne neexplodată

HotNews.ro
O bombă cu dispersie neexplodată înainte de a fi detonată cu explozibili într-o explozie controlată de o echipă ucraineană de geniști în afara orașului Nikolaev, Foto: Maciek Musialek/Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia
O bombă cu dispersie neexplodată înainte de a fi detonată cu explozibili într-o explozie controlată de o echipă ucraineană de geniști în afara orașului Nikolaev, Foto: Maciek Musialek/Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un oficial american al apărării spune că bombele cu dispersie furnizate Ucrainei au o rată mai scăzută de submuniții neexplodate, după ce armata a testat munițiile cu fragmentație pe care administrația președintelui american Joe Biden intenționează să le trimită Kievului, relatează CNN.

Astfel, armata americană a testat munițiile care vor fi furnizate Ucrainei pentru a se asigura că acestea au o „rată de eșec” de 2,35% sau mai mică.

Rata de eșec a unei astfel de arme se referă la cât de des nu explodează submunițiile pe care bombele le împrăștie într-o zonă mare, prezentând un risc pe termen lung pentru civili după război, similar minelor terestre.

Face parte din ceea ce a făcut ca arma să fie atât de controversată și interzisă în peste 100 de țări.

Oficialul apărării a declarat pentru CNN că testarea munițiilor s-a făcut cu bombe reale, nefiind un test simulat sau virtual, iar cele mai recente teste au fost efectuate în 2020 la Yuma Proving Ground din Arizona de angajații Comandamentului Comun al Munițiilor.

„În timpul testării, se trage câte un set de mostre din fiecare lot din grupul de testare și se evaluează și se înregistrează numărul de submuniții neexplodate”, a spus oficialul. „Aceste date sunt apoi compilate pentru a dezvolta raportul, care include ratele de eșec”.

Oficialul a spus că tipurile de muniții cu dispersie pe care SUA intenționează să le trimită, modelele M864 și M483A1, au fost testate cel mai recent în 2020, respectiv 2017.

De asemenea, acesta a explicat că munițiile au fost testate în mai multe moduri și de la mai multe distanțe variind de la 15-30 de kilometri.

Submunițiile neexplodate au fost numărate prin sisteme de monitorizare fotografice, sisteme acustice și observare manuală.

Administrația Biden a încercat să sublinieze faptul că munițiile cu dispersie pe care le va furniza Ucrainei prezintă un risc mai mic pentru civili decât munițiile cu dispersie utilizate în prezent de Rusia, care pot avea o rată de pierdere de până la 40%, a spus consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan vineri.

SUA au anunțat oficial că trimit Ucrainei bombe cu dispersie / De ce este controversat acest tip de muniție

Ucrainenii promit că vor ține o evidență strictă a zonelor în care vor fi utilizate

Pentru a liniști vocile UE care critică trimiterea de către SUA a bombelor cu dispersie, Ucrainase angajează să adere la cinci principii de utilizare a acestor muniții, inclusiv să nu le folosească în orașe și pe teritoriul Rusiei, precum și să țină evidența zonelor afectate.

„În ceea ce privește munițiile cu dispersie, avem 5 principii cheie pe care le vom respecta și pe care le-am comunicat în mod clar tuturor partenerilor noștri, inclusiv SUA. Am informat personal partenerii noștri americani despre aceste cinci principii în scris cu mult timp în urmă”, a spus Reznikov pe Twitter.

  • Primul principiu prevede că Ucraina va folosi aceste muniții doar pentru eliberarea teritoriilor sale recunoscute internațional.
  • Aceste muniții nu vor fi folosite pe teritoriul recunoscut oficial al Rusiei.
  • Forțele armate se angajează să nu folosească muniții cu dispersie în orașe.
  • Munițiile cu dispersie vor fi folosite doar în acele zone în care este concentrată armata rusă, pentru a străbate liniile de apărare ruse.
  • Ucraina va ține o evidență strictă cu privire la utilizarea acestor arme și zonele locale în care vor fi utilizate. Pe baza acestor înregistrări, aceste teritorii vor fi zone prioritare pentru deminare după eliberarea teritoriilor noastre și victoria noastră. Ucraina va raporta partenerilor săi cu privire la utilizarea și eficacitatea acestor muniții.

Bombele cu dispersie, interzise de peste 100 de țări

Bombele cu dispersie sunt interzise de peste 100 de țări. De obicei, ele lansează un număr mare de bombe mai mici care pot ucide pe o zonă largă, iar cele care nu reușesc să explodeze reprezintă un pericol timp de decenii după încheierea unui conflict.

„Ucraina a oferit asigurări scrise că le va folosi într-un mod foarte atent” pentru a minimiza riscurile pentru civili, a spus Sullivan.

Grupările pentru drepturile omului se opun deciziei Washingtonului, dar munițiile ar putea oferi un impuls contraofensivei ucrainene pentru a recupera teritoriile capturate de forțele ruse de când au invadat în februarie 2022.

Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii. Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili.

Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale.

Americanii recunosc riscul acestor bombe

O lege din 2009 interzice exporturile de muniții cu dispersie din SUA cu rate de eșec ale explozibililor mai mari de 1%, care acoperă practic toate stocurile militare ale SUA. Biden poate renunța la interdicțiile privind aceste muniții, așa cum a făcut președintele american Donald Trump în ianuarie 2021, pentru a permite exportul de tehnologie a munițiilor cu dispersie în Coreea de Sud.

Potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii, unele muniții cu dispersie nu explodează în până 40% din cazuri.

„A fost o decizie foarte dificilă pentru mine. Şi, apropo, am discutat despre asta cu aliaţii noştri”, a spus președintele Joe Biden într-un interviu la CNN, adăugând: „Ucrainenii rămân fără muniţie”.

„Recunoaștem că munițiile cu dispersie creează un risc de vătămare civilă din cauza munițiilor neexplodate”, a spus consilierul pentru securitate naţională al administrației Biden, Jake Sullivan. „De aceea am amânat decizia cât am putut”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro