Brokerul de asigurari al Postei Romane prognozeaza ca va avea 3 angajati la sfarsitul lui 2014 si un profit de 1500 de lei
Bugetul de venituri si cheltuieli al brokerului de asigurari al Postei Romane a fost publicat miercuri in Monitorul Oficial, compania estimand ca va avea venituri de 618.900 lei, cheltuieli de 617.100 lei si un profit contabil de 1.520 lei. Numarul de personal prognozat la finalul anului este de 3 angajati, iar cheltuielile cu salariile sunt estimate la 160.000 lei. Ion Smeeianu anuntase in luna noiembrie 2013 ca serviciile de brokeraj in asigurari vor fi lansate in ianuarie 2014, insa acest lucru nu s-a intamplat inca. Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei Romane, a declarat pentru HotNews.ro ca motivul este tocmai procedura lunga de elaborare si avizare a bugetului de catre ministerele in cauza.
Posta Romana broker de asigurare, bugetul pe 2014
Foto: Captura Monitorul Oficial
Bugetul de venituri si cheltuieli al Postei a fost aprobat prin ordin de catre trei Ministere, respectiv Ministerul Pentru Societatea Informationala (in 31 martie 2014), Ministerul Muncii (in 4 aprilie 2014) si Ministerul Finantelor (in 22 aprilie 2014).
Contactat miercuri de catre HotNews.ro pentru a oferi detalii despre procedura care urmeaza publicarii acestui buget si a motivelor pentru care activitatea brokerului nu a inceput inca, Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei a oferit urmatoarele explicatii:
„Deoarece SC Posta Romana Broker de Asigurare SRL este o filiala a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) si are ca actionar unic CNPR, cadrul legal care sta la baza activitatii economice pentru aceasta forma juridica este Ordonanta 26/2013, privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara.
Prevederile Ordonantei 26/2013 se aplica societatilor comerciale si regiilor autonome la care persoanele juridice mentionate la lit. a) si b) sau institutiile publice centrale ori locale sunt actionari unici sau detin direct ori indirect o participatie majoritara, dupa caz.
Bugetul acestor societati, in speta si societatea noastra de brokeraj- se aproba prin ordin comun al ordonatorului principal de credite, al ministrului finantelor publice si al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice pentru operatorii economici prevazuti la art. 1 lit. c) la care persoanele juridice prevazute la art. 1 lit. a) sau institutiile publice centrale sunt actionari unici ori detin direct sau indirect o participatie majoritara.
Acesta este motivul pentru care activitatea nu a demarat in intervalul mentionat anul trecut, procedura de elaborare si avizare a bugetului de catre cele 3 ministere fiind una de durata.
La acest moment bugetul a fost aprobat si a fost publicat in Monitorul Oficial.
S-a demaratat procedura de autorizare la Autoritatea de Supraveghere Financiara, inceperea efectiva a activitatii, urmand sa inceapa dupa obtinerea autorizarii.
Activitatea de brokeraj va incepe in cateva unitati postale selectate in functie de volumul de business realizat, intai in Bucuresti, dupa care activitatea urmeaza sa fie extinsa si la celelalte oficii din tara, tot pe baza unei selectii atente pe care o vom efectua.
SC Posta Romana Broker de Asigurare SRL va intermedia asigurari din segmentul non-life pentru inceput, principala tinta fiind obtinerea unui volum semnificativ din segmentul politelor obligatorii dar si din alte tipuri de asigurari non-life ( raspunderi civile obligatorii, etc)”.
Amintim ca tot miercuri, 7 mai, postasii au declansat proteste in tara prin care au cerut demiterea directorului general al companiei, Ion Smeeianu, si acordarea unei cresteri salariale, egala cu echivalentul inflatiei, in suma fixa, tuturor salariatilor, incepand cu data de 1 iunie 2014.
In adresa pe care Matei Bratianu, liderul Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), a spus ca a fost inaintata tuturor prefectilor din tara, sunt exprimate si nemultumiri legate de promisiunile conducerii Postei privind infiintarea acestui broker de asigurari.
Iata ce sustin sindicalistii (vezi documentul atasat):
„Proiectele cu privire la asigurari si servicii bancare, pe care actualul manager le vantura de 2 ani, asa cum au facut in ultimii 7 ani toti cei 4 directori generali care s-au perindat la conducerea CN Posta Romana, au ramas si in 2014 la stadiul de .. vorbe goale. Astfel,
- a) Broker-ul de asigurari al CN Posta Romana se tot infiinteaza de 2 ani. Are un presedinte (sau director – nu stim, este tinut la secret) care, pentru ca nu exista fonduri si activitate, este platit ca si consilier al directorului general. Pentru fiecare viitor agent de asigurari trebuie cheltuiti 600 de lei – cursul de pregatire plus taxa de acreditare. Banii acestia nu exista. Noi nu vom permite ca un manager ale carui singure ‘proiecte’ realizate sunt concediarea a 4000 de oameni, ‘raderea’ a 2000 de posturi din scheme, diminuarea cu procente intre 25% si 50% a salariului a sute de angajati din mediul rural, toate ‘gandite’ si ‘materializate’ in 2 ani, sa incerce macar sa-I oblige pe oamenii pe care ii plateste cu sume intre 700 si 1200 lei lunar, NET, cu toate sporurile si tichetele de masa incluse, sa plateasca din banii lor aceste sume de bani pentru ‘broker-ul’ CN Posta Romana. Si, cel mai important, avand in vedere faptul ca Posta Romana este cunoscuta ‘in piata’ ca rau platnic, care intarzie cu zilele si saptamanile plata sumelor datorate catre ‘beneficiarii de prestatii’, este greu de crezut ca marii asiguratori se vor inghesui sa incheie tranzactii profitabile pentru CN Posta Romana, cu o firma care practica ‘suveica’ ca sport national.
- b) Parteneriatul cu o banca este un vis frumos al tuturor conducatorilor ce s-au perindat pe la conducerea CN Posta Romana dar se pare ca un vis se transforma repede in cosmar, pentru toti cei ce au intrat in discutii cu CN Posta Romana. Oricum, aceste doua proiecte sunt pentru noi ‘povesti nemuritoare’.
Misu Negritoiu, noul presedinte al ASF, a declarat astazi, 9 mai, ca nu a primit inca o solicitare formala din partea Postei Romane pentru autorizarea brokerului de asigurari.
Conform calendarului de proteste anuntat de sindicalisti, duminica 11 mai 2014 va fi organizat un miting la Bucuresti, in Piata Victoriei, la care se asteapta o participare de cc 5000 de lucratori postali, marti 13 mai 2014 se va organiza greva japoneza in toata tara, iar joi 15 mai 2014 – pichete la sediile Oficiilor Judetene de Posta din toata tara si la sediul central al Postei Romane.
Incepand cu data de 19 mai 2014, in situatia in care autoritatile competente ale statului vor ignora solicitarile SLPR, liderii de sindicat impreuna cu reprezentanti din structurile de conducere, vor intra in greva foamei.