Sari direct la conținut

Peste 7.000 de persoane din Miercurea Ciuc, la ritualul sfintirii bucatelor in centrul orasului

HotNews.ro

Peste 7.000 de persoane din Miercurea Ciuc au participat, duminica, la traditionala slujba de sfintire a bucatelor, obicei care isi are originile in Evul Mediu si care a fost pastrat si in perioada comunismului, cand manifestarile religioase de mare amploare erau interzise, relateaza Mediafax.

Ritualul sfintirii bucatelor, care marcheaza incheierea postului de 40 de zile al Pastelui, s-a desfasurat pe platoul din fata Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, in aer liber, potrivit unui obieci instituit in urma cu mai multi ani de Tamas Jozsef, episcop auxiliar al Arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia.

Pana la ora 8.00, cand a inceput slujba oficiata de un sobor de preoti condus de episcopul auxiliar, peste 7.000 de locuitori ai orasului s-au asezat, pe 25 de randuri, in ordine, de-a lungul platoului din centrul orasului.

„Puterea credintei, constiinta ca toti apartinem lui Hristos ne aduce aici, impreuna, in fiecare an sa sfintim bucatele. Este o stare de bine cand ne pregatim sa venim cu cosurile pline, fiecare cu ce are, ne sfintim si sufletul la slujba iar acum – dupa atata ploaie – bate si soarele, este foarte bine”, a declarat pentru Mediafax Fulop Bela, unul dintre miile de credinciosi catolici, reformati si protestanti participanti la prima slujba din Duminica Pastelui.

Obiceiul sfintirii bucatelor este transmis din generatie in generatie, multe dintre familii aducandu-si la slujba copiii inca inainte ca acestia sa inceapa sa mearga.

„Acum, cand sunt foarte mici, este momentul sa ii invatam traditiile noastre. Fiecare copil are cosuletul lui, in care isi aduce la sfintit oul rosu, painea si cozonacul pe care le vor manca la micul dejun de Paste, la care ia parte, fara exceptie, toata familia. Niciodata, de cand ma stiu, nu s-a intamplat sa nu avem mancare sfintita de Paste pe masa”, a explicat Vass Attila.

La finalul slujbei pascale, preotii au trecut printre randuri si au sfintit cosurile pline cu oua rosii, cozonaci, miel umplut, paine de casa, sunca, ceapa verde, ridichi, vin si palinca.

Episcopul Tamas Jozsef le-a urat enoriasilor sa mearga „acasa in pace”, sa aiba sarbatori „linistite si binecuvantate” si i-a indemnat sa participe la slujbele pascale, incepand din seara de duminica.

La randul sau, capelanul papal Darvas Kozma Jozsef, le-a multumit credinciosilor, care „la fel ca urmasii demni ai unei armate dine organizate” s-au asezat si au asteptat ca preotii sa le sfinteasca mancarea.

Inainte de a le ingadui credinciosilor sa plece spre casa, preotii au dat tonul si cu totii au intonat imnul Ungariei si pe cel al secuilor.

Potrivit preotilor, ceremonialul sfintirii bucatelor dateaza din Evul Mediu si pune capat postului Pastelui, cel mai lung de peste an.

In noaptea de sambata spre duminica, municipiul Miercurea Ciuc a fost luminat de lumanarile credinciosilor ortodocsi, catolici, reformati si de alte rituri care au luat parte la slujba de Inviere si au inconjurat bisericile, potrivit traditiei. „Lumina” pe care au luat-o acasa aprinde, in urmatoarele trei zile, lumanarile care vor impodobi mesele pascale.

In satele din Haghita, oamenii au petrecut noaptea de Inviere la biserici, iar duminica dimineata preotii au sfintit bucatele din cosurile cu care oamenii au venit de cu seara.

In acest an, crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc Pastele in aceeasi zi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro