Autoritatile separatiste din Tiraspol cer oficial Moscovei sa recunoasca independenta Transnistriei/ Evgheni Sevciuk: UE "trebuie sa recunoasca" Transnistria daca vrea stabilitate
Sovietul Suprem de la Tiraspol (legislativul) a cerut oficial miercuri autoritatilor de la Moscova, inclusiv presedintelui Vladimir Putin, sa recunoasca independenta Transnistriei, transmite corespondentul Agerpres din Chisinau.
Solicitarea va fi de asemenea transmisa Dumei de Stat ruse (camera inferioara a parlamentului rus), Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus), Misiunii OSCE si ONU, potrivit agentiei oficiale de stiri de la Tiraspol Novosti PMR.
In document, deputatii de la Tiraspol fac referire la prevederile Cartei ONU cu privire la dreptul popoarelor la autodeterminare si la rezultatele unui referendum desfasurat in Transnistria in 2006 (considerat ilegal de comunitatea internationala n.red), la care peste 97% dintre participanti s-au pronuntat pentru independenta Transnistriei, cu anexarea ei ulterioara la Federatia Rusa.
Presedintele nerecunoscut al Sovietului Suprem, Mihai Burla, a spus ca declaratii similare au fost adoptate si transmise anterior din partea autoritatilor locale si a societatii civile.
Solicitarea respectiva a fost sustinuta si de liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, potrivit Novosti PMR.
UPDATE 1: O delegatie a Sovietului Suprem de la Tiraspol ar urma sa mearga joi intr-o vizita la Moscova, pentru a-i transmite presedintelui Dumei de Stat ruse, Serghei Nariskin, solicitarea in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si alipirii la Rusia, potrivit Europa Libera, citata de Mediafax.
UPDATE 2: Evgheni Sevciuk: UE „trebuie sa recunoasca” Transnistria daca vrea stabilitate
Uniunea Europeana trebuie sa recunoasca Transnistria daca vrea „stabilitate” in regiune, a declarat miercuri, la Tiraspol, intr-un interviu pentru AFP, presedintele regiunii separatiste, Evgheni Sevciuk.
„UE trebuie sa recunoasca Transnistria, care nu prezinta si nu va prezenta niciun risc pentru ea; doar in acest caz va fi creata o zona de stabilitate in regiune”, a declarat liderul transnistrean.
UPDATE 3: MAE critica decizia autoritatilor de la Tiraspol si isi exprima sprijinul pentru formatul 5+2, criticat de Traian Basescu
Ministerul Afacerilor Externe a luat nota „cu ingrijorare de ‘votul’ exprimat astazi, 16 aprilie 2014, in asa-zisul ‘Soviet Suprem’ de la Tiraspol” si „sustine pozitia exprimata astazi de Guvernul Republicii Moldova conform careia aceasta decizie este o sfidare directa la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean si la adresa integritatii teritoriale a Republicii Moldova, cat si o actiune unilaterala si contraproductiva”, se arata intr-un comunicat al diplomatiei romanesti.
Potrivit sursei citate, astfel de initiative sunt in contradictie cu principiul fundamental al reglementarii pe cale politica a problemei transnistrene.
Ministrul roman de externe, Titus Corlatean, a discutat telefonic, mircuri dupa-amiaza, cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, in vederea coordonarii demersurilor bilaterale.
„De asemenea, ministrul Titus Corlatean a avut o convorbire telefonica cu Didier Burkhalter, presedintele Confederatiei Elvetiene si, totodata, ministru al afacerilor externe al acestui stat care asigura in 2014 presedintia in exercitiu a OSCE. Ministrul Titus Corlatean a evidentiat situatia preocupanta creata in urma deciziei ‘Sovietului Suprem’ de la Tiraspol si a solicitat implicarea rapida a presedintiei in exercitiu a OSCE”, se arata in acest comunicat.
MAE isi exprima increderea ca toti actorii internationali participanti la formatul ‘5+2’, inclusiv Federatia Rusa, „se vor delimita de demersul intentionat de administratia de la Tiraspol si isi vor reafirma, public si fara echivoc, sustinerea pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova”.
Romania se pronunta pentru continuarea negocierilor in formatul „5+2” in vederea ajungerii la o solutie politica viabila in problema transnistreana.
De notat ca presedintele Traian Basescu a criticat recent acest format.
Formatul „5+2” reuneste la masa negocierilor reprezentantii Federatiei Ruse, Ucrainei, OSCE, Republicii Moldova si administratiei de la Tiraspol, precum si ai UE si SUA. De la reluarea negocierilor, in toamna anului 2011, au avut loc 12 runde, cea mai recenta la Viena, in perioada 27-28 februarie 2014.