Rezultatul alegerilor din Ungaria. Vot masiv pentru FIDESZ de la maghiarii din strainatate, inclusiv Romania/ Cum a reusit Victor Orban sa castige in tara
Un procent semnificativ, de 95,37% din voturile maghiarilor din strainatate (Slovacia, Romania) a mers catre FIDESz, partidul lui Victor Orban care a castigat alegerile parlamentare din Ungaria. Potrivit index.hu, doar 2, 32% din maghiarii de peste granite au votat Jobbik iar coalitia de stanga (socialisti plus liberali) a inregistrat doar 1, 23%. Acesta este rezultatul validarii a 60.059 de voturi din strainatate, in conditiile in care numarul votantilor prin conrespondenta inregistrati in registrul electoral a fost de 193.793, din care si-au exercitat efectiv votul 159.337 iar numarul de voturi valabila a fost de 62.972.
Cele mai frecvente motive de anulare a votului prin corespondență au fost completarea incorectă a elementelor de identificare, plicuri nesigilate, lipsa elementelor de identificare.
Partidul conservator Fidesz al premierului ungar Viktor Orban, acuzat constant de derive antidemocratice in ultimii 4 ani, de cand se afla la putere, a castigat detasat alegerile legislative desfasurate duminica in Ungaria, obtinand 44,61% (rezultate oficiale partiale dupa centralizarea a 93,12% din buletinele de vot, potrivit AFP).
Potrivit unor comentatori consultati de HotNews.ro, acest scor a fost posibil si datorita modificarilor aduse sistemului electoral. FIDES-ul lui Victor Orban a scazut numarul parlamentarilor de la 385 la 199, iar in paralel s-a schimbat sistemul electoral: sistem mixt : 106 mandate alegeri uninominale intr-un singur tur si 93 de mandate pe liste nationale. Acest sistem avantajeaza partidele mari, castigatorul ia aproape totul.
Fortele de stanga au fost obligate sa candideze pe liste comune pentru a avea șanse la colegii uninominale. Stanga a obtinut 11 colegii uninominale. Desi JOBBIK a obtinut locul 2 in mai multe colegii uninominale decat Coalitia de stanga, nu a reusit sa obtina nici-un mandat pe sistemul colegiilor uninominale.
Calculul arata ca impreuna, toate partidele care au trecut pragul electoral (Coalitia de Stanga + JOBBIK + LMP) au obtinut mai mult de 50% din voturi in cele 106 colegii uninominale, totusi doar fortele de stanga au reusit sa obtina 10 mandate parlamentare. Din acest motiv, FIDESZ este pe punctul sa-si refaca majoritatea absoluta in parlament (peste 66% din mandate) desi a obtinut un procent mai mic decat la precedentele alegeri insa schimbarea sistemului electoral l-a avantajat.
FIDESZ a adoptat o strategie de campanie permanentă, pe întrega perioada a mandatului de 4 ani, reusind astfel sa mentina o participare considerata redusa in Ungaria, prevenind gruparea cetatenilor nemultumiti in tabara stangii. A fost o lupta electorala dezechilibrata, toate instrumentele de campanie au fost dominate de FIDESZ, care a avut un puternic suport financiar.
FIDESZ a modificat regulile de campanie in mass-media, a interzis publicitatea electorala contra cost la televiziunile si radiourile comerciale. In acelasi timp, guvernul a demarat o serie de campanii mascate, de promovare a activitatii executive a lui Viktor Orban. Guvernul a ajuns sa interzica afisajul electoral pe stalpi, ziduri sau alte locuri decat panourile de afisaj electoral aprobate. Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala aceasta masura, intr-un tarziu.
Potrivit comentatorilor consultati de HotNews.ro, Orban a actionat in mod negativ si simultan asupra tuturor garantiilor unui sistem democratic, a statului de drept: sistem electoral, mass-media libera, economie de piata libera, justitie independenta, institutii publice independente. Aceste garantii ale statului de drept au fost toate afectate in mod simultan si intr-un grad care impreuna au condus la un dezechilbru major al sistemului democratic.