Dupa UPC, si Romtelecom primeste aprobarea CNA sa nu includa in grilele sale Digi 24, canalul RCS&RDS
CNA a aprobat, marti, grilele de cablu analogic si digital ale Romtelecom, in care nu se regaseste Digi 24, televiziunea de stiri a companiei concurente RCS&RDS, potrivit Mediafax. Digi 24 se declarase libera la retransmisie la inceputul acestui an si a fost inclusa in lista „must carry”, a posturilor pe care cablistii sunt obligati sa le retransmita, in anumite conditii. Decizia CNA vine dupa ce, saptamana trecuta, si UPC a obtinut aprobarea CNA pentru grila sa, in care nu figureaza Digi 24.
- Potrivit legii, grilele cablistilor trebuie sa includa, in limita a 25%, televiziunile din lista „must carry” – ce cuprinde posturi care nu cer bani si nu aplica alte restrictii cablistilor, pentru retransmisie. Aceasta lista cuprinde, anul acesta, circa 30 de canale. Dar cablistii sunt obligati sa le preia doar pe cele mai urmarite, „oprindu-se” acolo unde se atinge pragul de 25% din grila. Lista „must carry” se aplica doar operatorilor de cablu, nu si celor de televiziune prin satelit (DTH).
Grilele de cablu ale Romtelecom, fara Digi 24, au fost aprobate, marti, cu opt voturi „pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea) si doua „impotriva” (Florin Gabrea si Narcisa Iorga).
Decizia a fost luata desi Digi 24 figureaza, pe lista „must carry”, pe pozitia 13, iar grila de cablu in analogic a Romtelecom include in medie 65 de televiziuni, iar in digital – in medie 85 de televiziuni. Mediafax mentioneaza ca, saptamana trecuta, Romtelecom a primit si aprobarea CNA pentru modificarea grilei sale in reteaua IPTV, cu includerea posturilor „must carry”, dara fara Digi 24.
Membrul CNA Narcisa Iorga si-a aratat, marti, nemultumirea cu privire la „nerespectarea” articolului 82 din Legea audiovizualului de catre Romtelecom. Ea a considerat ca televiziunea Digi 24 trebuie inclusa de Romtelecom atat in grilele analogice, cat si in grilele digitale. Ea a mentionat ca si o alta societate regionala de cablu, NCS Telnet Catv din Moinesti, bacau, nu respecta principiul „must carry”.
Tot Narcisa Iorga a cerut si o reanalizare a deciziei CNA din 20 martie, cand Consiliul a aprobat grilele de cablu ale UPC Romania, in care de asemenea nu se regaseste Digi 24. Narcisa Iorga:
- „Am solicitat revenirea asupra acestui punct intrucat data trecuta am observat tarziu ca s-a observat de catre presa si de toata lumea ca odata ce am aprobat avizele de retransmisie am aprobat inclusiv grilele societatilor care nu respecta prevederile articolului 82. Ori cred ca nu se pune problema asa. Eu cred ca prin acest vot daca l-am asuma asa cum a trecut el prin opinia publica am deschide un precedent extrem de periculos, adica o retea de cablu poate sa nu retransmita un post din lista must carry si sa aiba acordul CNA pentru acest lucru. Cred ca este foarte foarte riscant. Nu poate sa-si aleaga un distribuitor din lista must carry niste canale pe care sa le retransmita (…) Azi este Digi 24, maine poate fi oricare alt post din lista must carry”.
In schimb, membrul CNA Monica Gubernat a spus ca obligatia cablistilor este sa preia 25% din televiziunile din lista must carry. „Ce se intampla dupa ce preiau acele programe e fix problema lor”, a spus Gubernat, precizand ca ar „seamana cu ingerinta in politica editoriala”, daca CNA ar impune unui cablist sa retransmita si alte televiziuni din lista must carry, altele decat cele care intra in procentul de 25%.
Pe de alta parte, Mediafax noteaza ca, potrivit informatiilor prezentate in sedinta Consiliului de marti, societatea RCS&RDS a transmis CNA o adresa prin care aduce la cunostinta Consiliului ca Digi 24 este pe pozitia 13 in lista must carry pe 2014. De asemenea, RCS&RDS a precizat in adresa ca a comunicat tuturor distribuitorilor de cablu din Romania ca Digi 24 se afla pe pozitia 13 in lista must carry si ca este o televiziune libera la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare. In plus, RCS&RDS a sesizat CNA ca exista societati de cablu care nu retransmit Digi 24, respectiv UPC Romania, Next Gen (reteaua de cablu a Romtelecom) si Akta (reteaua de cablu detinuta de Digital Cable System).
CNA nu a luat insa in discutie pana in acest moment grilele de programle ale Next Gen si ale Akta, din cauza ca nu au depus inca solicitarile de modificare de aviz in acest sens.
Pe de alta parte, CNA a primit si o adresa din partea Asociatiei pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACeR), o asociatie a cablistilor mici si mijlocii din Romania, care au spus ca nu pot introduce in grilele lor Digi 24, intrucat daca ar face acest lucru ar incalca principiile concurentei.
Din discutiile de la CNA, relatate de Mediafax:
- Narcisa Iorga, membru CNA: „Concurenta intra in atributiile noastre in mod limitat”.
- Monica Gubernat, membru CNA: CNA trebuie sa se preocupe de „protejarea liberei concurente” / Principala problema este ca RCS&RDS se autopromoveaza pe Digi 24. „Celelalte retele de cablu ar trebui sa preia o data cu Digi 24 si acea publicitate neplatita si aici e problema”.
- Lorand Turos, membru CNA: „Si mie mi se pare un pic anticoncurential ca in fiecare rubrica de stiri sportive vedem referiri la evenimente sportive care vor fi difuzate de Digi Sport. Cred ca ar fi bine sa ne adresam Consiliului Concurentei pentru ca este o speta care tine si de competenta lui”.
- Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS la sedinta CNA, a remarcat faptul ca CNA discuta in prezent despre aplicarea principiului must carry doar in sistemul analogic. „In schimb, din ce stiam eu, si sistemul digital a fost masurat pana acum ca must carry (…) Nu inteleg cum in cazul micilor cablisti Digi 24 intra in must carry, iar la UPC nu”.