Referendumul din Crimeea s-a incheiat. Exit poll: 93% dintre votanti au ales alipirea la Rusia/ Moscova si Kievul au incheiat un armistitiu in Crimeea pana pe 21 martie
Locuitorii peninsulei ucrainene Crimeea au optat duminica pentru alipirea la Rusia intr-un referendum denuntat de intreaga lume, dar sustinut de Moscova. Primele exit polll-uri indica faptul ca o proportie covarsitoare a voturilor, peste 90%, au fost in favoarea ruperii de Ucraina si intrarii in Rusia, in conditiile in care agentiile ruse de stiri anunta ca prezenta la vot a fost de peste 80%. Referendumul din Crimeea a alarmat fosta republica sovietica si a declansat cea mai grava criza in relatiile dintre Occident si Rusia de la Razboiului Rece. Kremlinul a anuntat in repetate randuri ca va respecta rezultatul votului in timp ce occidentul reitereaza ca acesta este lipsit de legitimitate. Autoritatile regionale au anuntat ca vor demara luni procedurile pentru alipirea Crimeei la Rusia. In alta ordine de idei, Moscova si Kievul au ajuns duminica la un armistitiu in Crimeea pana pe data de 21 martie.
- Vezi mai jos principalele momente ale zilei de duminica, 16 martie
––––––––
Ora 23:03 Mii de persoane au iesit duminica seara pe strazile capitalei Crimeei, Simferopol, si pe strazile Sevastopolului, care gazduieste flota rusa la Marea Neagra, pentru a sarbatori votul favorabil alipirii Crimeei la Rusia.
Ora 21:52 Franta a cerut duminica Rusiei sa ia imediat masuri pentru a reduce tensiunile „inutile si periculoase” din Ucraina, reiterand ca refrendumul din Crimeea este ilegitim. (Reuters)
Rusia „trebuie sa recunoasca suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei”, a declarat ministrul francez de Externe Laurent Fabius intr-o declaratie de presa. „Franta cere Federatiei Ruse sa ia imediat masuri pentru a evita escalarea inutila si periculoasa a tensiunilor din Ucraina”.
Fabius a adaugat ca referendumul din Ucraina este ilegal si nu respecta constitutia Ucrainei, mai ales in conditiile in care s-a desfasurat sub amenintarea fortelor militare ruse.
Ora 21:48 Marea Britanie a condamnat referendumul calificand votul drept „o farsa” si refuzand sa recunoasca rezultatele. (AFP)
Secretarul de Externe William Hague a estimat ca referendumul reprezinta o incalcare a constitutiei ucrainene.
Oficialul britanic urmeaza sa se intalneasca luni cu ministrii de Externe din UE.
„Nimic din modul de desfasurare al referendumului nu ne poate convinge ca este vorba despre un exercitiu legitim”, a declarat Hague, citat intr-un comunicat de presa al Ministerului de Externe britanic.
„Este o farsa a practiicii democratice. Marea Britanie nu recunoaste nici referendumul, nici rezultatul, precum nu o face nici marea majoritate a comunitatii internationale”, a subliniat William Hague.
Ora 21:35 Statele Unite „resping” referendumul care s-a desfasurat duminica in Crimeea pentru alipirea la Rusia, un scrutin „contrar Constitutiei ucrainene”, organizat „sub amenintari cu violente” din partea Rusiei, relateaza AFP.
„Respingem <> care a avut loc astazi”, a anuntat Jay Carney, purtator de cuvant al Casei Albe, intr-un comunicat de presa.
„Actiunile Rusiei sunt periculoase si destabilizatoare”, a adaugat el. „Consiliul de Securitate (al ONU) a recunoscut aceasta stare de fapt ieri, intr-o rezolutie careia numai Rusia i s-a opus”, a subliniat Carney.
„Indemnam toti membri comunitatii internationale sa continue sa condamne acest tip de actiuni si sa adopte masuri concrete pentru a impune costuri” Rusiei, a adaugat Casa Alba.
„Dupa cum Casa Alba si alitii nostri au aratat cu claritate, interventia militara si incalcarea legislatiei internationale va avea costuri crescute pentru Rusia, nu doar din cauza masurilor impuse de Statele Unite si de aliatii nostri dar si ca direct rezultat al actiunilor destabilizatoare ale Rusiei”, a precizat Carney.
„In secolul acesta, am trecut de mult de zilele in care comunitatea internationala statea tacuta in timp ce o tara lua cu forta teritoriul alteia”, a mai aratat reprezentantul Casei Albe.
Ora 21:25 Crimeea va demara oficial luni procedurile pentru alipirea cu Rusia, a anuntat premierul regional. (AFP)
„Parlamentul din Crimeea se va reuni luni in sesiune extraordinara pentru a adopta o candidatura oficiala de integrare in Federatia Rusa”, a declarat premierul Axionov.
Mii de ucraineni prorusi au iesit in strada la Simferopol si la Sevastopol pentru a sarbatori rezultatul referendumului care prevede alipirea Crimeei la Rusia.
Ora 20:17 Potrivit agentiei ruse de presa RIA Novosti, exit poll-urile arata ca 93% dintre alegatorii din Crimeea au ales alipirea la Rusia. Exit poll-ul citat de RIA Novosti a fost realizat de Institutul de Cercetare Politica si Sociala din Crimeea.
Ora 20:00 Votul din Crimeea s-a incheiat. Sunt asteptate primele rezultate date de exit poll-uri. Sectiile de vot s-au inchis la ora locala 20:00 (18:00 GMT / 20:00 ora Romaniei). Interfax transmite ca numarul prezentei la vot a depasit 80%.
.
Ora 18:25SUA reitereaza ca nu vor accepta rezultatul referendumului din Crimeea. Kerry i-a transmis omologului rus sa SUA considera, in continuare, referendumul ca fiind lipsit de legitimitate.
Ora 18:04 UE considera ilegal referendumul din Crimeea si va decide luni sanctiunile adecvate, se arata intr-un comunicat de presa semnat de Herman van Rompuy si Jose Manuel Barroso. (AFP)
Ora 17:18 RIA Novosti: Site-ul oficial al referendumului privind anexarea Crimeei la Rusia a fost atacat de hackeri, cu cateva ore inainte de deschiderea sectiilor de votare, potrivit autoritatilor separatiste.
Ora 16:49 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si omologul american John Kerry s-au pus de acord duminica sa gaseasca o solutie la criza din Ucraina promovand reforme constitutionale, a anuntat Ministerul rus de Externe.
Pe de alta parte, Kremlinul anunta ca nu vede niciun motiv sa modifice politica externa a Rusiei ca raspuns la criticile celorlalte tari din G8 privind pozitia Moscovei fata de Ucraina, anunta agentia de stiri Itar TASS. (Reuters)
Ora 16:08 Kievul cere OSCE sa trimita de urgenta observatori in sud-estul Ucrainei
Ora 16:00 Luni, la Viena, urmeaza sa fie luata decizie privind o prezenta extinsa OSCE in Ucraina, in special in estul tarii, anunta Guvernul german, intr-o declaratie de presa. Cancelarul Merkel i-a transmis acest lucru presedintelui rus Vladimir Putin care a salutat initiativa. (Reuters)
Ora 14:55 Liderul minoritatii tatare din Crimeea, Refat Chubarov, a criticat referendumul de duminica, numindu-l „spectacol de clovni” si „un circ”. Intr-un interviu pentru postul Inter TV din Kiev, el le-a cerut tatarilor din Crimeea sa boicoteze referendumul (BBC).
Ora 14:40 Ministerele pentru Aparare din Ucraina si Rusia au ajuns la un armistitiu in Crimeea pana pe data de 21 martie. Anuntul a fost facut de Ministerul Apararii de la Kiev, transmite Reuters. Vezi aici mai multe amanunte
Ora 14:02 AFP transmite ca locuitorii regiunii Crimeea se prezinta la vot in numar foarte mare.
La Sevastopol, oras port istoric care gazduieste flota rusa din Marea Neagra de peste 200 de ani, alegatorii au inceput sa vina in numar mare inca de dimineata. Intr-o sectie de vot organizata intr-un centru cultural si de afaceri, votarea a inceput inca dinainte de ora 8:00, ora deschiderii urnelor. Imediat, 65 de votanti au bagat buletinele de vot in urna transparenta, in decurs de jumatate de ora, a constatat un jurnalist AFP prezent la fata locului.
La Bahcisarai, „capitala” comunitatii tatare din Crimeea – ai carei lideri au cerut boicotarea votului, tatarii erau in numar mare in strada. Doar ucrainienii de origine rusa vitau cu entuziasm, sperand sa traiasca mai bine cu sprijinul Moscovei.
In unele sectii de votare din Sevastopol si capitala regionala Simferopol, jurnalistii, printre care si cei AFP, au fost impiedicati sa intre.
Ora 12:15 Autoritatile din Rusia au blocat majoritatea site-urilor de opozitie din tara, anunta Amnesty International.
Ora 11:27 Ministrul Apararii de la Kiev anunta ca numarul militarilor rusi din Crimeea a crescut la 22.000 de oameni. (Reuters)
Ministrul interimar al Apararii, Ihor Tenyuk, a declarat intr-un interviu pentru agentia de stiri Interfax ca, potrivit intelegerilor privind flota ruseasca din Marea Neagra, gazduita de Crimeea, Rusia a stabilit o limita de 12.500 de militari in peninsula in 2014.
„Din pacate, intr-o perioada foarte scurta de timp, acesti 12.500 au crescut la 22.000. Aceasta este o incalcare evidenta a tratatelor bilaterale si dovedeste ca Rusia a adus ilegal trupele sale pe teritoriul Crimeei”, a declarat ministrul.
Vineri, numarul militarilor rusi din peninsula era de 18.400, a spus Tenyuk agentiei de presa.
Ora 11:20NATO a anuntat ca a fost tinta unor atacuri cibernetice revendicate de hackeri ucraineni (AFP)
„Anuntam ca astazi, la ora 18:00, am lansat un atac impotriva NATO”, a anuntat un grup numit CyberBerkout intr-un comunicat de presa postat pe site-ul sau.
„Nu permitem prezenta NATO pe teritoriul patriei noastre”, se mai arata in comunicat.
Atacul nu a avut consecinte operationale, a aratat sambata noaptea purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, pe contul sau de Twitter.
Ora 9:43 Ministrul de Externe rus i-a transmis inca o data omologului sau american ca Rusia considera referendumul din Crimeea in conformitate cu legislatia internationala. (Reuters)
Mesajul a fost transmis de Serghei lavrov intr-o convorbire telefonica avuta sambata cu John Kerry, ca o extensie a discutiilor de vineri de la Londra, initiata de partea americana, se arata intr-o declaratie transmisa duminca de autoritatile de la Moscova.
„Sergei Viktorovich Lavrov a reiterat ca referendumul din Crimeea respecta in totalitate legea internationala si Carta Natiunilor Unite iar rezultatele ar trebui sa fie punctul de plecare pentru determinarea viitorului peninsulei”, a aratat Ministerul de Externe rus.
„Ministrul a atras, de asemenea, atentia la nevoia ca autoritatile actuale de la Kiev sa impiedice violentele in crestere provocate de grupurile ultranationaliste si radicale care terorizeaza disidentii, populatia vorbitoare de limba rusa, compatriotii nostri”, se arata in declaratia ministerului.
––––––––
In imaginile difuzate de CNN se poate observa ca in apropierea sectiilor de votare este difuzata muzica descrisa de jurnalistii postului trimisi la fata locului drept prorusa. Referendumul din Crimeea a alarmat fosta republica sovietica si a declansat cea mai grava criza in relatiile dintre Occident si Rusia de la Razboiului Rece.
Potrivit Wall Street Journal, masinile locale arboreaza steaguri rusesti, panourile de pe marginea drumului ingurajeaza oamenii sa selecteze casuta buna si sa se alature Rusiei, trupe de militie si cazaci cu caciuli imblanite patruleaza strazile, precum si trupe rusesti, fara insemne, care au inconjurat bazele militare Ucrainene aflate la distanta de ochii privitorilor. Astfel de scene puteau fi vazute de-a lungul intregii peninsule inaintea votului de duminica.
The Night Wolves, Putins Hells Angels, have arrived at Lenin Square #Simferopol #Crimea pic.twitter.com/9pJtMSeqZX
Rasmus Tantholdt TV2 (@RasmusTantholdt) March 16, 2014
Locuitorii regiunii din sudul Ucrainei sunt chemati duminica la urne sa aleaga intre integrarea in Federatia Rusa si o autonomie mai larga in interiorul Ucrainei, in contextul in care trupe ruse si militii ruse sunt mobilizate in Crimeea.
Jurnalisti AFP au vazut primii alegatori intrand intr-o sectie de votare la Simferopol, capitala regionala.
De asemenea, ei au observat aproximativ 20 de persoane care se pregateau sa voteze la Bahcisarai, principalul oras al comunitatii musulmane tatare din Crimeea, ai carei lideri au indemnat la boicotarea scrutinului.
#Crimea referendum: Recognized by #Russia #Venezuela #Syria #NorthKorea #Russian nationals CAN vote #Ukraine pic.twitter.com/tA0N7L3qxX
Ukrainian Updates (@Ukroblogger) March 16, 2014
Urnele s-au deschis la ora locala 8:00 (6:00 GMT, 8:00 ora Romaniei) si vor ramane deschise pentru 12 ore. Rezultatele partiale vor fi anuntate duminica noaptea iar cele finale sunt asteptate luni sau marti.
Intr-o peninsula cu o majoritate rusa, anexata in 1954 printr-o decizie a lui Nikita Hrusciov Ucrainei, tara care a parut mereu indepartate multora dintre locuitori, o mare majoritate a votantilor se vor exprima, cu siguranta, in favoarea unei uniuni oficiale cu Federatia Rusa, mai ales ca minoritatile ucrainene si tatare, care reprezinta impreuna 37% din populatie, au cerut boicotarea.
Intrebarea de pe buletinele de vot ofera alegatorilor posibilitatea de a alege intre „reunificare cu Rusia, in calitate de membru al Federatiei Ruse” sau revenirea la un statut, care dateaza din 1992 si care nu a fost niciodata pus in practica, de autonomie extinsa fata de Kiev.
Optiunea mentinerii status quo-ului in Ucraina nu figureaza pe buletinul de vot, ceea ce l-a facut pe ministrul de Externe francez Laurent Fabius sa ironizeze propunerea drept o alegere „intre da si da”.
This cameraman is overjoyed. Russia doesn’t usually have transparent ballot boxes. #Crimea pic.twitter.com/SMOip60TEQ
Simon Shuster (@shustry) March 16, 2014
In case anyone forgets what the’yre supposed to be voting for, polling booths are in colours of Russian flag #crimea pic.twitter.com/vhaF0kiTgy
James Mates (@jamesmatesitv) March 16, 2014