ActiveWatch: Consiliul National al Audiovizualului sanctioneaza din nou dreptul la opinie
ActiveWatch considera abuziva sanctionarea postului B1TV pentru incalcarea art. 40 alin. (3) al Codului audiovizual. Mesajul transmis de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) radiodifuzorilor este extrem de periculos, iar astfel de sanctiuni risca sa provoace situatii de cenzura in redactii si autocenzura in randul jurnalistilor, se arata intr-un comunicat ActiveWatch trimis pe adresa redactiei.
In sedinta din 6 februarie 2014, CNA a amendat cu 70.000 lei postul B1TV. Sanctiunea a vizat incalcarea a trei articole din Codul audiovizual: art. 66 alin. (1) lit. a) privind asigurarea echilibrului si impartialitatii, articolul 40 alin (3) care interzice limbajul injurios si instigarea la violenta si art. 43 alin. (1) care priveste protejarea dreptului la un proces echitabil.
Principalul pericol care rezulta din aceasta decizie a CNA este invocarea abuziva a articolului 40 alin. (3) din Codul de reglementare in audiovizual („Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta”).
Fiind a doua sanctiune intr-un interval foarte scurt de timp (dupa precedentul creat in jurul cazului Puric-SRR in luna decembrie), se naste intrebarea daca avem de-a face cu o politica institutionala de taxare a opiniilor critice la adresa puterii politice sau doar cu o eroare de interpretare a reglementarilor in vigoare. Astfel, Consiliul sanctioneaza dreptul la opinie, drept de care beneficiaza inclusiv moderatorul emisiunii. Expresiile folosite de moderator si invitatii sai, chiar daca sunt exprimate in termeni duri, se incadreaza in limitele dreptului la libera exprimare si sunt facute in legatura cu evenimente politice care au generat reactii aprinse in societate, existand o nemultumire raspandita in interiorul societatii (mass-media, societate civila) cu privire la actiunile regimului politic, actiuni ce au constituit si subiectul dezbaterii de la B1TV. In consecinta vorbim despre dezbaterea publica a unor chestiuni de interes public major.
Atragem atentia Consiliului National al Audiovizualului ca avem de-a face cu o emisiune de dezbateri, in care primeaza opiniile, nu informatia. Opiniile/judecatile de valoare nu pot fi evaluate in cheia adevar/fals, de aceea apreciem ca introducerea notiunii „corect” in decizie nu este justificata. Opiniile sunt, prin natura lor, partinitoare, echilibrul acestora fiind in sarcina radiodifuzorului si a moderatorului, care au obligatia de a asigura, prin temele si invitatii alesi, pluralitatea punctelor de vedere exprimate, astfel incat publicul sa isi poata forma un punct de vedere. Echilibrul se asigura fie prin prezentarea a cat mai multor opinii diferite in legatura cu aceste teme fie in cadrul unei emisiuni, fie de-a lungul mai multor editii.
In cazul de fata au fost analizate doua emisiuni in cadrul carora impartialitatea si echilibrul nu par a fi fost asigurate, insa, in lipsa unei analize pe un interval de timp mai extins, este dificil de apreciat daca avem de-a face cu abateri punctuale sau cu practici editoriale raspandite la postul de televiziune aflat in discutie. Din pacate, lipsa echilibrului si a impartialitatii a devenit in ultimii ani mai degraba norma decat exceptia la aceste talk show-uri difuzate de canalele de stiri. Pentru a dovedi ca preocuparea pentru respectarea principiului impartialitatii este reala si pentru a evita suspiciuni privind favorizarea unor anumite posturi de tv, recomandam CNA sa sanctioneze toate abaterile constatate.
De asemenea, atragem atentia asupra faptului ca CNA ajunge la situatia absurda in care invoca protejarea dreptului la libera informare pentru a justifica limitarea dreptului la libera exprimare. In fapt, tocmai acest gen de sanctiuni pun in pericol direct dreptul publicului la informare inhiband dezbaterea publica si libera circulatie a informatiilor si ideilor in chestiuni de interes public. „Avand in vedere continutul emisiunilor prezentate anterior, membrii Consiliului considera ca libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, presupune respectarea normelor de drept interne si internationale care garanteaza tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor optiuni. Aceste optiuni nu pot leza, insa, drepturi ale altor membri ai colectivitatii, precum dreptul la informare.” (Decizia CNA nr. 118 din 06.02.2014)