Sari direct la conținut

Eurovision 2014: Tarile care cumpara voturi risca o interdictie de participare de trei ani

HotNews.ro
Logo Eurovision 2014, Foto: captura ecran
Logo Eurovision 2014, Foto: captura ecran

Organizatorii concursului Eurovision vor interzice participarea la acest eveniment pe o perioada de trei ani a tarilor care vor fi gasite vinovate de cumpararea de voturi, dupa ce o ancheta a descoperit dovezi legate de o tentativa esuata de „masluire” a competitiei din 2013, organizata in Suedia, transmite Mediafax.

European Broadcasting Union (EBU), organizatorul acestui concurs muzical care are o vechime de 58 de ani, a anuntat, joi, o inasprire a regulamentului sau in incercarea de a pune capat scandalului generat de acuzatiile de mituire si vot in bloc pe criterii geopolitice, care au afectat reputatia competitiei in ultimii ani, informeaza The Guardian.

Azerbaidjanul a fost acuzat ca a incercat sa cumpere voturi de la jurati si de la spectatorii care au participat la votul prin telefon, in timpul concursului de anul trecut de la Malmo. Mai multi studenti lituanieni sunt banuiti ca au fost platiti pentru a vota pentru Azerbaidjan.

Ancheta lansata de EBU a ajuns la concluzia ca au existat incercari de influentare a votului, insa acestea nu au avut succes, datorita procedurilor de securitate deja implementate.

Nu a fost gasita nicio dovada care sa faca legatura intre Azerbaidjan si vreo televiziune publica participanta sau vreo dovada care sa ateste faptul ca vreun radiodifuzor national ar fi cunoscut identitatea autorului acestei tentative de fraudare a concursului.

EBU a anuntat ca radiodifuzorii vor fi interzisi pentru o perioada de trei ani daca vor fi descoperite nereguli in procedurile de votare din tarile lor.

Un site lituanian a publicat un film inregistrat in secret in ziua finalei de la Malmo din 2013, ce prezinta un grup de tineri carora le sunt oferiti bani de catre un vorbitor de limba rusa pentru a vota pentru Azerbaidjan, tara care a castigat competitia in 2011.

Azerbaidjanul s-a clasat pe locul al doilea la concursul Eurovision din 2013, iar reprezentantul ei, Farid Mammadov, a obtinut un surprinzator total de 234 puncte. Fosta republica sovietica a fost devansata de Danemarca, a carei reprezentanta, Emmelie de Forest, a castigat competitia cu un total de 281 de puncte.

Cezar, reprezentantul Romaniei la editia din 2013, a participat cu piesa „It’s My Life” si a ocupat locul al 13-lea.

Sistemul de votare de la Eurovision a fost schimbat in 2009, iar votul publicului si verdictul juriilor nationale contribuie in mod egal (50% – 50%) la alcatuirea punctajelor finale obtinute de reprezentantii fiecarei tari participante.

In septembrie 2013, EBU a anuntat noi reguli pentru juriile nationale, care vor publica numele persoanelor din acele jurii, intr-un efort de a imbunatati transparenta procesului de votare.

Societatea Romana de Televiziune, membra a EBU, este organizatoarea selectiei nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.

TVR a confirmat, pe 8 ianuarie, participarea la Eurovision si in 2014. Intre 19 si 20 februarie va avea loc preselectia (un juriu de specialitate va audia piesele inscrise in concurs), iar pe 20 februarie vor fi anuntate cele maximum 12 melodii finaliste.

Pe 1 martie va avea loc selectia nationala a Eurovision, in care va fi aleasa melodia castigatoare, in cadrul unul spectacol televizat, cu public.

Concursul cantecului european Eurovision se va desfasura in acest an la Copenhaga (Danamarca), pe 6, 8 si 10 mai.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi – Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu – Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.

De cand exista sistemul de votare cu semifinale (anul 2004) in Concursul Cantecului European – Eurovision, doar patru tari s-au calificat in mod constant, in fiecare an in finala, iar Romania este printre ele, celelalte trei fiind Grecia, Rusia si Ucraina.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate indoielnica, recitaluri bizare si voturi despre care nu o data s-a spus ca se dau pe criterii politice. Este uimitor cat de multe tari au acordat cele mai mari note vecinilor, editie de editie. Cu toate acestea, Eurovision isi are fanii infocati. Castigatorul concursului se bucura de atentie si prestigiu, iar, de-a lungul timpului, printre acestia s-au numarat si nume care au facut legenda in muzica – ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan si Celine Dion.

La concurs participa tarile membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizatie infiintata in 1950 de 23 de reprezentanti ai televiziunilor europene, intr-o conferinta care a avut loc la Devon. In prezent, insa, in EBU sunt aceptate si tari non-europene, astfel explicandu-se participarea unor tari ca Maroc si Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision in 1955. Era un proiect extrem de ambitios pentru acele timpuri – televiziunea prin satelit nu fusese inca inventata, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care sa-i reuneasca tarile. Cu toate acestea, a fost un succes, prima editie avand loc in Elvetia, in 1956. Doar sapte tari au participat in primul an – Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Elvetia si Luxemburg. Insa concursul a fost urmarit de patru milioane de telespectatori din cele sapte tari – o cifra record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro