Propunere CNA, in urma cazului Gigi Becali/Romania TV: Televiziunile sa nu mai prezinte "excesiv si nerezonabil" imagini cu persoane retinute sau in arest
CNA a adoptat marti, dupa trei ore de discutii, o propunere de modificare a Codului Audiovizual menita sa limiteze imaginile TV cu persoane retinute sau arestate. In cod exista deja un articol ce prevede restrictii in aceasta privinta, insa membrii CNA au considerat necesar sa il modifice pentru a „intari” nevoia ca televiziunile sa difuzeze mai putine imagini cu astfel de personaje. Propunerea de modificare a fost sustinuta in special de Christian Mititelu, membru CNA, care s-a declarat in mod repetat nemultumit ca la televiziuni sunt prea multe povesti cu Gigi Becali in inchisoare.
Propunerea a trecut cu votul a sase din cei 11 membri CNA – minimul necesar pentru ca votul sa fie valid. Ea va fi supusa dezbaterii publice timp de 30 de zile, dupa care va fi aplicata efectiv in Codul audiovizual.
- UPDATE Propunerea – alaturi de alte doua initiative de modificare a Codului, inclusiv cea referitoare la delay-ul de semnal – a fost publicata spre dezbatere publica pe site-ul CNA.
Aceasta propunere modifica articolul 42 din Codul audiovizual, care, daca nu va suferi alte schimbari, va suna asa:
- (1) Este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane aflate in stare de retinere sau arest, fara acordul acestora.
- (2) Este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane care executa o pedeapsa privativa de libertate, cu exceptia situatiilor in care acestea demonstreaza incalcari ale unor drepturi sau exista un interes public justificat.
- (3) Imaginile si/sau inregistrarile cu persoane aflate in stare de retinere, arest sau care executa o pedeapsa privativa de libertate nu trebuie prezentate intr-un mod excesiv si nerezonabil.
In prezent, art. 42 din Cod suna astfel:
- (1) Este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane aflate in stare de retinere, arest sau care executa o pedeapsa privativa de libertate, fara acordul acestora, avand in vedere ca orice persoana acuzata sau cercetata pentru savarsirea unei infractiuni este prezumata nevinovata atat timp cat nu a fost condamnata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
- (2) In cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense si nu pot fi facute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune marturie in instante judecatoresti.
Practic, cea mai importanta schimbare este introducerea prevederii ca, atunci cand sunt difuzate inregistrari cu persoane retinute sau arestate, acestea „nu trebuie prezentate intr-un mod excesiv si nerezonabil”. Mai multi membri CNA au avut obiectii fata de aceste prevederi suplimentare „interpretabile” si care ar tine mai mult de etica jurnalistica, insa ele au trecut de votul CNA, in ideea ca este intarita reglementarea de referinta pe care CNA o poate avea in vedere cand discuta subiecte despre persoane retinute sau aflate la inchisoare.
Valentin Jucan, membru CNA, a mai obiectat faptul ca este introdusa o regula noua cu dedicatie „pentru un singur om”, in cazul de fata Gigi Becali, imaginile caruia sunt prezentate extrem de des de Romania TV – situatie despre care s-a vorbit in mai multe sedinte ale Consiliului.
Subiectul nu se afla pe ordinea de zi, dar a fost introdus in deschiderea sedintei de azi a CNA. In aceeasi sedinta erau programate si discutii despre lista „must carry” – lista posturilor pe care cablistii sunt obligati sa le preia, in anumite conditii. Aceasta lista, subiect fierbinte pentru toata piata locala de televiziune, trebuia sa fie publicata pe 1 februarie, insa termenul a fost depasit, iar marti dupa-amiaza, cu o ora inainte de incheierea sedintei, subiectul nu fusese atins inca.