Sari direct la conținut

Ministerul Educatiei Nationale: Codul de Etica va fi gata pana pe 15 iunie. Am declansat o cruciada impotriva coruptiei din sistem

HotNews.ro

Codul de Etica pentru sistemul de invatamant preuniversitar va fi realizat pana la sfarsitul anului scolar, pe 15 iunie, a declarat marti Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale si presedintele Comisiei pentru prevenirea coruptiei in invatamantul preuniversitar. „Dupa Strategia anticoruptie vom merge mai departe cu Codul Etic”, a declarat Gabriel Ispas, citat de Agerpres. Acesta a precizat: „Am declansat o cruciada impotriva coruptiei din sistem”.

Dupa Strategia anticoruptie vom merge mai departe cu Codul Etic si dupa ce vom avea feedback-ul din partea actorilor din educatie. Am declansat o cruciada impotriva coruptiei din sistem. Pana la sfarsitul anului scolar, pe data de 15 iunie, sa avem finalizata toata procedura. Acesta va putea fi valabil in invatamantul preuniversitar romanesc 20-30 de ani. De la inceputul anului avem opt sesizari privind nereguli„, a declarat Ispas, dupa intalnirea cu inspectorul general al ISMB Constantin Traistaru si cu directorii unitatilor de invatamant din Bucuresti, relateaza Agerpres.

Oficialul a declarat ca acest Cod de Etica va stipula ca persoana care a fost sanctionata nu va mai putea „niciodata” sa mai faca parte din corpul profesoral.

Ispas a mai spus ca in ultimele 6 luni la linia de telefon TELVERDE pentru reclamarea actelor de incalcare a eticii in educatie au fost inregistrate 299 de sesizari, insa nu toate s-au confirmat. „Sesizarea de la Scoala 10 avea numarul 298. Cele mai multe sesizari se refera la fondul clasei, implicarea invatatoarelor, profesorilor, dirigintilor in colectarea de bani si se refera si la vanzarea de materiale auxiliare”, a mai afirmat Ispas.

Amintim ca Ministerul Educatiei a publicat un proiect al Codului de Etica pentru invatamantul preuniversitar in aprilie 2012, insa de la acel moment Ministerul nu a luat nicio decizie in privinta acestuia. In forma in care a fost prezentat in urma cu aproape doi ani, proiectul Codului de Etica prevedea „interzicerea oricaror activitati care genereaza coruptie”:

  • a) fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc;
  • b) solicitarea de catre personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri in vederea obtinerii de catre elevi a unor rezultate scolare incorecte;
  • c) traficul de influenta si favoritismul in procesul de evaluare;
  • d) colectarea de fonduri de la elevi sau de la parintii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate in organizarea si desfasurarea unor activitati de evaluare (examene si evaluari nationale, olimpiade, alte concursuri scolare etc.);
  • e) interzicerea meditatiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale.

Amintim ca si vicepresedintele PDL Raluca Turcan a facut apel la Ministerul Educatiei sa adopte Codul Etic al cadrelor didactice in „care sa mentioneze clar obligatiile, drepturile si sanctiunile in cazul in care se incalca prevederile”. „Codul etic al cadrelor didactice si finantarea corecta a educatiei sunt solutiile pentru coruptia din sistem”, a declarat aceasta dupa scandalul de la Scoala 10.

Tot in cursul zilei de astazi, 14 ianuarie, Constantin Traistaru, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), a discutat cu directorii scolilor despre problema fondului clasei si prevenirea coruptiei in unitatile de invatamant. Oficialul le-a prezentat directorilor scolilor din Capitala o lista cu activitatile care favorizeaza coruptia in sistemul de invatamant, scrie Mediafax. Printre activitatile indicate de inspectorul general sunt urmatoarele:

  • inscrierea la clasa pregatitoare
  • constituirea claselor la inceput de an scolar
  • transferul elevilor
  • activitatea Scoala dupa scoala
  • meditatii particulare cu elevii de la clasa
  • constituirea fondului comitetului de parinti
  • organizarea optionalelor
  • materialele auxiliare, respectiv culegeri distribuite in scoli, caz in care profesorii se transforma in agenti comerciali
  • concursuri cu plata (daca asociatiile de parinti sustin astfel de actiuni, atunci isi asuma responsabilitatea acestora)
  • organizarea banchetelor la sfarsit de an scolar sau de semestru
  • examenele nationale, cele de definitivat si de titularizare

„Trag un semnal clar de alarma asupra acestor activitati, semnal de alarma pe care vreau sa il asumam cu totii”, a spus inspectorul general scolar Constantin Traistaru. Acesta a declarat ca, din punctul sau de vedere, fondul clasei ar trebui desfiintat.

In urma cu patru zile, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca „legislatia are o serie de vulnerabilitati:nicaieri in lege nu se spune ca o persoana careia i s-a desfacut contractul de munca nu poate reveni in sistem; aceasta este prima tema pe care am dat-o departamentului juridic, sa formuleze text de lege„.

In cateva saptamani vom revedea legislatia si reglementarile si decizia logica este ca o persoana data afara dintr-o scoala este de fapt data afara din sistem. Va asigur ca aceasta sintagma va exista in lege. Apoi introducerea interdictiei ca o persoana care a fost data afara din sistem sa revina in scoala„, a anuntat Remus Pricopie. Ministrul le-a cerut inspectorilor scolari sa aiba intalniri cu toti directorii din tara in care sa discute „problema fondului clasei, a modului in care acesti bani circula, ce este permis si ce nu este permis si cum sa se evite situatii de coruptie in scoli”.

Luni, 13 ianuarie, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat ca a primit mai multe sesizari privind astfel de fapte in scoli si ca a declansat verificari la Scoala Gimnaziala „Sfantul Andrei”, la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” si la Colegiul Economic „Costin C. Kiritescu” (Detalii aici).

Un alt caz a fost sesizat la Sectia 6 Politie din Capitala, relateaza Mediafax. Tatal unui copil care invata la Scoala Centrala le-a spus politistilor ca invatatoarea a amenajat in clasa un loc la perete unde copiii pedepsiti sunt pusi sa dea cu capul. Surse din Politia Capitalei au declarat pentru Mediafax ca barbatul a sustinut ca cel putin doi elevi au fost pusi in aceasta situatie. De asemenea, parintele a reclamat si faptul ca elevii sunt obligati sa plateasca taxe pentru participarea la diverse concursuri.

In ceea ce priveste situatia de la Scoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Bucuresti, Consiliul de Administratie al scolii a decis vineri, 10 ianuarie, desfacerea contractului de munca al invatatoarei Dana Blandu. De asemenea, scoala a decis si sesizarea Parchetului in cazul invatatoarei. Un dosar penal in cazul invatatoarei Dana Blandu este deja inregistrat la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2, in urma unei sesizari facute, in 30 decembrie 2013, de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Dosarul a fost trimise in 8 ianuarie de procurori la Sectia 6 Politie, unde anchetatorii care fac cercetari pentru primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii au stabilit sa audieze aproximativ 20 de parinti ai copiilor din clasa invatatoarei Dana Blandu. Audierile la Sectia 6 Politie au inceput in 9 ianuarie, cand au fost sa dea declaratii femeia care a inregistrat-o pe invatatoare atunci cand cerea bani pentru cadouri si tatal altui copil, relateaza Mediafax.

Ancheta administrativa de la Scoala nr. 10 si cea a Parchetului Judecatoriei Sector 2 au inceput dupa ce in presa a fost prezentata o inregistrare video preluata de pe YouTube, in care este surprinsa o discutie intre parinti si invatatoarea Dana Blandu, care cere bani pentru cadourile de sarbatori.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro