Consorţiul Shah Deniz II a semnat acordul pentru livrarea de gaze în Europa prin gazoductul TAP
Un consortiu de companii petroliere condus de BP a semnat marti, la Baku, un acord de 45 miliarde de dolari care vizeaza exportul catre Europa de gaze naturale extrase de la exploatarea gigant Shah Deniz prin gazoductul TAP, alternativa la proiectul Nabucco Vest, transmite Mediafax.
BP va coordona extinderea proiectului Shah Deniz din Marea Caspica si constructia conductelor care vor traversa Turcia, Grecia si Albania, cu destinatia finala in Italia.
Productia exploatarii Shah Deniz va creste cu 16 miliarde metri cubi pe an in a doua etapa a proiectului, potrivit unui comunicat al BP, volum care reprezinta, potrivit Bloomberg, 1,5% din consumul Europei.
Italia este cel de-al treilea mare consumator de gaze din Europa si va fi principalul client al consortiului Shah Deniz, urmand sa preia incepand din 2019 aproximativ jumatate din productia exploatarii azere.
„Ne va creste securitatea energetica prin asigurarea unei rute alternative si a unei noi surse de aprovizionare cu gaze pentru Europa. Exista de asemenea potentialul de extindere a coridorului sudic pentru a ajunge la marii producatori de gaze din Orientul Mijlociu, ceea ce ar putea aduce benficii uriase”, a declarat Willian Hague, seful diplomatiei britanice, la ceremonia de semnare a acordului, care a avut loc marti la Baku, transmite Bloomberg.
Directorul general al BP, Bob Dudley, a declarat in timpul ceremoniei ca productia de la Shah Deniz va creste imeduat cu 1,4 miliarde metri cubi pe an. Zacamantul din Marea Caspica are rezerve estimate la 1.200 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Printre partenerii BP in proiect se numara Statoil (Norvegia), Socar (Azerbaijan), Total (Franta), Naftiran Intertrade (Iran), TPAO (Turcia) si Lukoil (Rusia).
Potrivit proiectelor pentru gazoductele catre Europa, gazele de la Shah Deniz vor ajunge in Turcia incepand din anul 2018 si in Europa incepand din 2019.
Bulgaria si Grecia vor cumpara incepand din 2019 cate un miliard metri cubi de gaze pe an.
Proiectul Nabucco Vest viza transportarea gazelor azere catre Europa printr-un gazoduct care avea sa traverseze si teritoriul Romaniei, cu destinatie finala in Austria. Compania de proiect nu a reusit insa sa convinga cosortiul Shah Deniz II sa furnizeze gaze pe aceasta ruta, BP si ceilalti parteneri optand pentru ruta care are ca destinatie finala Italia.