Prefectura Vaslui a pierdut 3 procese cu consiliile locale care au interzis explorarea gazelor de sist
Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date in judecata de catre reprezentantii institutiei pe motiv ca au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, hotararile Tribunalului Vaslui urmand a fi atacate cu recurs, scrie Mediafax.
Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza unui numar de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, dupa ce hotararile date de autoritatile in cauza au fost atacate in instanta de catre Prefectura.
Practic, magistratii vasluieni au considerat legale hotararile consiliilor locale pe motiv ca resursele minerale „gaze de sist” nu au fost declarate de interes national in Legea Petrolului.
„Desi Prefectura a invederat faptul ca doar statul este singurul care poate avea in proprietate resursele, instanta retine ca aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de sist, inca nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafetele de teren care ar avea in subsolul lor aceste zacaminte si nici nu au fost declarate de interes national, asa cum se prevede in Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele sa fie statul”, se arata in motivarea instantei de judecata.
De partea cealalta, reprezentantii Prefecturii Vaslui au anuntat ca vor ataca cu recurs hotararile instantei de judecata.
„Vom recurge la acest drept si obligatie, in acelasi timp, de a face recurs la hotararile Tribunalului Vaslui. Nu voi comenta deciziile instantei pentru ca nu sunt abilitat sa o fac”, a declarat, vineri, prefectul judetului Vaslui, Radu Renga.
In alte zece procese similare, in care au fost atacate in instanta hotararile de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, Prefectura Vaslui a castigat in fata consiliilor locale hotararile fiind considerate ilegale. Inainte de a actiona in instanta consiliile locale, Prefectura Vaslui le-a explicat autoritatilor ca zacamintele din subsolul Romaniei sunt proprietate publica a statului, astfel incat consiliile locale nu pot decide asupra bogatiilor subsolului.
„Potrivit Constitutiei Romaniei si prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, bogatiile de orice natura ale subsolului, in stare de zacamant, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice a statului, si nu al unitatilor administrativ-teritoriale. In aceste conditii, prin adoptarea hotararilor respective, de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, consiliile locale si-au depasit atributiile, avand in vedere ca acestea au putere de a hotari exclusiv cu privire la bunurile ce apartin domeniului public sau privat de interes local”, se arata in motivarea Prefecturii Vaslui.
In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.