Sari direct la conținut

Cum s-a ajuns la tensiunile din satul Pungesti, unde sateni si activisti de mediu se impotrivesc explorarii dupa gaze de sist: cronologia actelor oficiale si schimbarile de pozitie ale autoritatilor

HotNews.ro
Protestul locuitorilor din Pungesti, Foto: Vremea Noua
Protestul locuitorilor din Pungesti, Foto: Vremea Noua

Cu toata impotrivirea localnicilor si a unei bune parti a autoritatilor din comunele vizate care s-au pronuntat prin hotarari impotriva proiectelor de gaze de sist, compania americana Chevron are obtinute avizele si certificatele de la centru si de la autoritatile judetene pentru operatiunile de explorare a gazelor de sist in trei comune din judetul Vaslui. Singurul Consiliu Local din localitatile vizate care s-a razgandit si si-a revocat propria hotarare prin care interzicea explorarea gazelor de sist este tocmai Consiliul Local din Pungesti, acolo unde Chevron se pregateste sa instaleze prima sonda si unde zeci de oameni protesteaza in ultimele zile.

In Silistea, comuna Pungesti, zeci de localnici, dar si activisti de mediu din Iasi si Barlad ies in camp in semn de protest de cateva zile la rand, in incercarea de a stopa compania americana Chevron sa instaleze prima sonda pentru explorarea gazelor de sist.

Nemultumirile locuitorilor din comuna s-au indreptat spre Chevron, dar si catre primarul comunei, Mircia Vlasa, si catre conducerea Consiliului Judetean Vaslui, pe care o acuza ca desi in urma cu un an se declarase impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist, acum sustine proiectul companiei americane.

De altfel, schimbarea pozitiei a autoritatilor locale fata de proiectul gazelor de sist oglindeste schimbarea de pozitie a premierului Victor Ponta fata de acest subiect.

Cronologia unei lupte pentru avize, autorizatii si anulari

Consiliul Judetean Vaslui a eliberat, in lunile decembrie 2012 si ianuarie 2013, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de sist in trei perimetre din judetul Vaslui, respectiv Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

In acelasi timp, ca raspuns la certificatele si aprobarile emise de autoritaile judetene, mai multe Consilii Locale au interzis prin hotarari adoptate orice actiune sau avizare a explorarii sau exploatarii gazelor de sist.

Printre ele si cele trei Consilii Locale din comunele in care Chevron primise primele autorizatii.

Fata de hotararile luate de Consiliile Locale, Consiliul Judetean, prin vocea presedintelui Dumitru Buzatu – un aprig opozant al proiectului Chevron in 2012, transformat apoi in sustinator al proiectului – i-a amenintat cu instanta pe alesii locali.

Cu toate ca hotarase sa interzica orice activitate privind gazele de sist, si cu toate ca locuitorii sunt impotriva proiectului, surprinzator Consiliul Local Pungesti s-a sucit si, in luna iunie, a decis sa-si revoce propria hotarare si, practic, sa iasa din lupta.

Potrivit publicatiei locale Vrn.ro, in urma unei vizite in comuna „a unor consilieri Chevron, insotiti de presedintele CJ Dumitru Buzatu, la prima sedinta de Consiliu Local, cea din 21 iunie, cu o majoritate simpla, de 7 la 6, dar contrar vointei cetatenilor, s-a adoptat actul de revocare a hotararii luate la inceputul anului, de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice pe teritoriul comunei Pungesti”.

Cele trei perimetre din Vaslui pentru exploatarea Chevron

Cele trei perimetre din Vaslui pentru exploatarea Chevron

Foto: Hotnews

Intre timp, numarul consiliilor locale din Vaslui care au adoptat hotarari de interzicerie a exploatarii gazelor de sist a crescut la 14, insa prefectura Vaslui a decis sa le atace pe toate in instanta.

Astfel, in luna iunie 2013, toate hotararile au fost atacate in instanta de contencios-administrativ de catre Prefectura Vaslui, considerate ilegale pe motiv ca a fost incalcat articolul din Constitutie cu privire la bogatiile subsolului.

In actul transmis in teritoriu, Prefectura Vaslui le explica autoritatilor ca zacamintele din subsolul Romaniei sunt proprietate publica a statului, astfel incat consiliile locale nu pot decide asupra bogatiilor subsolului.

Pe 11 iulie Chevron a primit acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj si explorarea gazelor de sist in trei zone din judetul Vaslui.

Iar in timpul verii si inceputul toamnei pe zona perimetrelor din Vaslui unde Chevron a primit certificarile pentru explorare s-a facut descarcarea arheologica.

Pe 17 septembrie, Tribunalul Vaslui a decis ca hotararile Consiliilor locale ce interzic explorarea si exploatarea gazelor de sist trebuie sa fie anulate. Detalii aici.

Imediat dupa decizia tribunalului, pe 18 septembrie Directia Agricola Judeteana Vaslui a dat ordin de aprobare a scoaterii definitiva din circuitul agricol a terenului care face obiectul amplasamentului din comuna Pungesti.

Ulterior, pe 3 octombrie, Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat prima autorizatie de construire a primei sonde. Detalii aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro