ANRE a plafonat rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a plafonat la 8,5% rata de rentabilitate a distribuitorilor de electricitate, de la nivelul anterior de 10%, dar o poate creste cu 0,5 puncte procentuale daca firmele de profil investesc in contorizarea inteligenta a consumului. „Modificarea va fi aplicata tuturor distribuitorilor de energie, lucram la ea din luna mai. Noile reglementari se vor aplica din acest an pe o perioada de cinci ani. Companiile care vor investi in ᅡsmart meteringᅡ (contoare inteligente – n.r.) vor putea primi in plus 0,5 puncte procentuale”, a declarat pentru Mediafax presedintele ANRE, Niculae Havrilet.
Potrivit ANRE, modificarea metodologiei a fost determinata, in principal, de necesitatea efectuarii investitiilor pentru asigurarea fiabilitatii retelelor de distributie a energiei electrice si cresterii calitatii serviciului in conditii de eficienta energetica.
Tarifele de distributie se aplica tuturor utilizatorilor racordati la reteaua electrica de distributie a operatorului de distributie, in concordanta cu nivelul de tensiune la care este extrasa energia electrica.
„Metodologia aprobata astazi stabileste modul de determinare a tarifelor reglementate pentru serviciul de distributie prestat de operatorul de distributie si modalitatea de control al acestora, metoda de reglementare adoptata fiind cea de tip ᅡcos de tarife plafonᅡ. Prin aplicarea acestui tip de reglementare stimulativa se asigura o abordare transparenta privind procesul de reglementare, o alocare echitabila a castigurilor rezultate prin cresterea eficientei peste tintele stabilite de autoritatea competenta intre operatorul de distributie si beneficiarii serviciului de distributie (…)”, potrivit unui comunicat al ANRE.
Modificarea metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice mai vizeaza operarea eficienta si in conditii de siguranta a retelelor, promovarea investitiilor eficiente in retea si prevenirea abuzului de pozitie dominanta a operatorului de distributie.