Loteria Romana, cea mai opaca negociere a unui contract de sute de milioane de euro: cum se selecteaza in tacere viitoarele "pacanele" din sutele de sedii ale loteriei
Loteria Romania se pregateste sa incheie un nou contract de exploatare a jocurilor de tip loterie (VLT), in conditiile in care cel semnat in urma cu 10 ani cu grecii de la Intracom si Intralot expira pe 30 noiembrie 2013. Insa, procedura de selectie a unui nou beneficiar este total necunoscuta. In urma unei solicitari adresate de HotNews.ro, reprezentantii Loteriei Romane sustin ca a fost declansata o procedura de selectie. Intrebati de perioada si valoarea urmatorului contract, au raspuns: Contractul se afla in proces de negociere, motiv pentru care elementele solicitate inca nu pot fi facute publice (…) Valoarea contractului nu va putea fi stabilita cu precizie de la inceput”, au mai precizat reprezentantii Loteriei Romane. Compania nu a dorit sa confirme sau sa infirme informatia potrivit careia favorit pentru castigarea acestui contract ar fi grupul austriac Novomatic care, intamplator sau nu, detine 5,07% din actiunile firmei grecesti Intralot. Doar in perioada 2003-2009, compania a inregistrat pierderi de 436 milioane de lei din cauza contractelor cu grecii.
Trebuie mentionat ca Loteria Romana are ca actionar unic Ministerul Finantelor Publice. Din primavara acestui an, directorul general al companiei este Adrian Manolache.Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Loteriei, pana sa ajunga la Loterie, a lucrat mai multi ani la BCR, pe diverse functii. In perioada august 2007-martie 2013 a fost director regional corporate la BCR. Presedintele Consiliul de Administratie este Marius Nica, iar membri sunt Adrian Manolache, Adrian Nica, Adrian Badescu si Daniel Diaconescu. Compania ar fi trebuit sa aiba pana acum management numit in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, insa au tot fost amanate procedurile de selectie a managerilor profesionisti.
- De ce nu poate Loteria Romana sa furnizeze informatii despre procedura de selectie a unui nou beneficiar
„Expirarea contractului cu Intracom si Intralot creeaza oportunitatea pentru incheierea unui nou contract cu privire la exploatarea jocurilor de tip VLT. Compania Nationala Loteria Romana a declansat o procedura de selectie, in scopul de a selecta un operator international major in domeniul jocurilor de tip VLT, in scopul de a stabili un parteneriat in acest domeniu. Procedura respectiva nu s-a incheiat in acest moment”, se arata intr-un raspuns al Loteriei Romane catre HotNews.ro. Acesta nu a precizat cum se desfasoara procedura de selectie, prin licitatie publica sau in alt mod.
Despre perioada urmatorului contract si valoarea acestuia, Loteria Romana sustine ca nu poate furniza informatii, deoarece contractul se afla in proces de negociere. „Contractul se afla in proces de negociere, motiv pentru care elementele solicitate inca nu pot fi facute publice. Am dori totusi sa precizam ca valoarea contractului nu va putea fi stabilita cu precizie de la inceput, intrucat ea este dependenta de mai multi factori cu caracter variabil, dintre care cel mai important va fi modul de evolutie a marimii pietei jocurilor de tip VLT din perioada urmatoare”, sustine Loteria Romana.
Loteria Romana nu a dorit sa transmita informatii nici despre faptul ca Novomatic ar fi favorit pentru noul contract, motivand ca „procedura” este in desfasurare. Avand in vedere ca procedura este inca in curs, nu suntem in masura de a face publica la acest moment informatia pe care o solicitati. Precizam totusi ca obiectivul CNLR este a incheia un contract cu o companie cu reputatie si experienta solide in domeniul organizarii jocurilor care intra in domeniul de activitate al CNLR si, in particular, al jocurilor de tip VLT. Insa, in presa a aparut deja numele grupului austriac Novomatic. Potrivit publicatiei Kamikaze, conducerea Loteriei a agreat deja semnarea contractului cu Novomatic. Grupul austriac detine 5,07% din actiunile Intralot, informatie publicata chiar pe site-ul firmei grecesti.
Loteria Romana sustine ca va lua masuri pentru a nu ajunge la pierderi asa cum s-a intamplat in cazul actualelor contracte. „Obiectivul Loteriei Romane este incheierea unui contract care sa asigure un parteneriat in conditii echitabile, care sa evite crearea oricarei pagube in patrimoniul sau. Se vor redacta clauze contractuale care sa permita tragerea la raspundere a viitorului partener sau, dupa caz, care sa acorde Loteriei Romane un mecanism de denuntare a contractului in situatia in care contractul nu va fi suficient de profitabil. Ne propunem sa oferim mai multe detalii asupra acestor aspecte in momentul in care procedura de incheiere a contractului va fi finalizata”, precizeaza compania la intrebarea „ce masuri vor fi luate astfel incat viitorul contract sa nu mai determine pierderi companiei?”.
In ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca noul beneficiar, Loteria Romana sustine ca acesta trebuie sa aiba in primul rand experienta relevanta in exploatarea sistemelor de tip VLT pe o piata relevanta. Iata conditiile enumerate de Loteria Romana la solicitarea HotNews.ro:
- a) Experienta relevanta in exploatarea sistemelor de tip VLT pe o piata reglementata;
- b) Numarul de aparate de tip VLT pe care firma le are in exploatare la data formularii ofertei;
- c) Numarul de jocuri care poate fi instalat pe aparatele VLT;
- d) Capacitatea si adaptabilitatea platformei de operare la cerintele de situatie;
- f) Capacitatea de implementare a sistemelor care pot duce la cresterea vanzarilor (jackpot-uri, sisteme de fidelizare a clientilor etc.);
- g) Certificari internationale detinute de ofertant;
- h) Capacitatea de furnizare si implementare a aparatelor si sistemelor VLT, conform cerintelor pietei din Romania (numar minim lunar de aparate care pot fi furnizate si implementate);
- i) Informatiile furnizate de sistemul tehnic utilizat de firma si siguranta acestuia;
- j) Posibilitatea de stocare a datelor si perioada de stocare;
- k) Elementele de siguranta ale sistemului operat de firma (detectarea fraudelor, siguranta transmisiilor de date, securitatea bazei de date etc.);
- l) Bonitatea financiara si capacitatea firmei de a finanta obiectul parteneriatului;
- m) Statisticile financiare realizate de sistemul VLT n tarile unde firma opereaza astfel de sistem (media pe aparat, procente de catiguri etc.);
- n) Portofoliul de clienti ai ofertantului.
Novomatic, in Romania Novomatic a intrat pe piata romaneasca in 1990 prin firma Intertop SRL, organizator de jocuri de noroc si pariuri sportive in salile ADMIRAL, iar din 2005 prin SC Novo Invest Co SRL, companie care desfasoara activitatea de inchirierea a echipamentelor de joc ale grupului austriac. Din 2009, a inceput s-a extins pe aceasta piata si cu firma TIMAX SRL.
- Cum a pierdut Loteria Romana cu cele doua firme grecesti-Raport ANAF
Autoritatile au fost informate in permanenta despre prejudiciile aduse Loteriei prin contractele cu Intracom si Intralot. Cu toate acestea, nu au fost luate masuri pentru remedierea deficientelor. Cel putin asa arata o informare a ANAF din 2010 (pe atunci condus de Sorin Blejnar) „privind stadiul indeplinirii masurilor dispuse prin Procesul-verbal de control financiar nr.5000/26.02.2007, incheiat intre Compania Nationala Loteria Romana, referitoare la produsele loteristice Videoloterie si Pariloto contractate cu firmele Intracom/Intralot (Grecia)”.
Pe scurt, produsele Videoloterie si Pariloto aduceau in permanenta pierderi companiei, motiv pentru care directia de control financiar a cerut renegocierea financiara a contractelor. Trebuiau renegociate in special clauzele care au ca obiect implementarea Videoloteriei si Pariurilor in cota fixa, in sensul reducerii cotelor cuvenite firmelor grecesti. pe 25 septembrie 2008 a fost incheiat un act aditional prin care au fost mentinute cotele initiale pentru echipamentele achizitionate pana la data de 23 septembrie 2008 si s-au diminuat cu 10% cele pentru echipamentele achizitionate dupa aceasta data. „Actul aditional nu a fost de natura sa imbunatateasca profitabilitatea produsului Videoloterie, ci a fost de natura sa asigure continuarea situatiei existente”, se arata in informarea ANAF, obtinuta de HotNews.ro.
Practic, pentru echipamentele achizitionate pana la data de 23 septembrie 2008, au fost stabilite urmatoarele cote cuvenite partenerilor straini :
- 80% de la semnarea contractului de credit-furnizor FN/2003 pana la 31 august 2006
- 75% in perioada 1 septembrie 2006-31 august 2009
- 70% in perioada 1 septembrie 2009-30 noiembrie 2013
Pentru echipamentele achizitionate dupa data de 23 septembrie 2008, s-a stabilit sa se plateasca o suma echivalenta cu urmatoarele procente din incasarile brute obtinute in luna precedenta:
- 60% pentru perioada 25 septembrie 2008-30 noiembrie 2013, pentru primele 1.000 de terminale de joc achizitionate si instalate
- 60% pentru perioada 25 septembrie 2008-30 noiembrie 2013, pentru urmatoarele terminale de joc achizitionate si instalate
Consiliul Concurentei ar trebui sa finalizeze in acest an o investigatie a contractelor cu grecii
Consiliul Concurentei a declansat anul trecut o investigatie asupra contractului dintre Loteria Română şi doua firme cu capital grecesc, caz analizat în paralel şi de Comisia Europeană. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spunea in luna aprilie ca in acest an investigatia va fi finalizata. „Comisia Europeană se uită dacă este ajutor de stat, iar noi ne uităm dacă este încălcată legea. Avem investigaţie deschisă acum un an şi este un caz similar cu cel cu «băieţii deştepţi» din energie. Contracte încheiate pe termen foarte lung, din cauza cărora există suspiciunea că piaţa este închisă şi nu este permisă intrarea altor jucători”, a explicat Chiriţoiu, potrivit Mediafax.
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie in cadrul careia analizeaza, pe de-o parte, contractul incheiat intre Loteria Romana si societatatile cu capital grec (Intracom, Intralot si Lotrom), avand ca obiect jocul de noroc denumit videoloterie, iar pe de alta parte reglementarea care incadreaza videoloteria in categoria jocurilor loto, pentru care Loteria Romana are exclusivitate, si nu slot-machine, desfasurat pe piata concurentiala.