Principalele evenimente ale zilei in Siria: Comisia pentru afaceri externe a Senatului SUA a aprobat proiectul unei interventii militare "limitate" / Guvernul sirian nu si-a schimbat pozitia
Guvernul sirian a declarat ca nu isi va schimba pozitia din moment ce presedintele american sustine ca puterile internationale nu trebuie sa ramana „tacute” fata de „barbaria” din Siria. SUA si Franta incearca sa stabileasca o coalitie de interventie militara pentru a pedepsi regimul lui Assad, acuzat ca a lansat un atac chimic ce a provocat moartea a sute de persoane, la 21 august, langa Damasc, informeaza AFP.
Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA a aprobat miercuri proiectul pentru o interventie militara „limitata” in Siria, cu o durata maxima de 60 de zile, cu posibilitatea de extindere la 90 de zile, fara desfasurare de trupe la sol, deschizand calea pentru o dezbatere in plenul Senatului lunea viitoare. Un grup de democrati si republicani s-au opus masurii.
Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat ca Rusia ar putea aproba o operatiune militara in Siria daca vor exista dovezi care sa ateste faptul ca regimul de la Damasc a fost autorul atacului cu arme chimice, insa cu conditia ca ONU sa aprobe operatiunea.
In Franta, premierul Jean-Marc Ayrault sustine ca solutia politica pentru Siria este o actiune militara internationala si plecarea lui Bashar al-Assad. „Lipsa de actiune ar pune in pericol pacea si securitatea in intreaga regiune. Parisul are sprijinul europenilor si a Ligii Arabe in caz de interventie armata. Atacul din 21 august in apropierea Damascului este cea mai masiva si inspaimantatoare utilizarea a armelor chimice din inceputul acestui secol”, a sustinut Ayrault in timpul dezbaterii organizata simultan in Adunarea Nationala si in Senat.
Ministrul adjunct de externe din Siria, Faisal Moqdad, afirma ca „guvernul sirian nu si-a schimbat pozitia, chiar daca risca inceperea unui al treilea razboi mondial”, si asigura ca „Siria si-a luat toate masurile pentru a raspunde unei astfel de agresiuni, inclusiv mobilizarea aliatilor sai, Rusia si Iran”. El sustine ca pozitia Frantei fata de Siria este „rusinoasa”, spunand ca Parisul este „subordonat” Washingtonului.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat ca rebelii islamisti au ocupat un post militar de la intrarea in orasul crestin Maaloula, la nord de Damasc.