Sari direct la conținut

Ministerul Economiei: Trei companii sunt interesate de cuprul de la Cuprumin  

HotNews.ro

Trei companii au depus documentele necesare înscrierii în procedura de selecţie şi verificare a eligibilităţii în vederea achiziţionării de concentrat de cupru de la SC Cupru Min SA, informeaza Ministerul Economiei. Termenul limita a fost 2 septembrie. Potrivit Ministerului Economiei, cele trei companii sunt Yildirim Holding Inc. (Turcia), Trafigura (Olanda) şi Glencore (Elveţia). Aceasta este prima etapă a procedurii de vânzare, prin metode combinate, constând în licitaţie cu ofertă în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, cu criterii de eligibilitate, a unei cantităţi maxime de 331.890 tone de concentrat de cupru.

La această oră, reprezentanţii Ministerului Economiei şi consultanţii selectati in acest sens derulează etapa de verificare şi analiză a documentelor prezentate privind conformitatea cu criteriile de calificare specificate în documentaţia iniţială, se mai arata in document.

La finalizarea etapei de evaluare şi verificare vor fi date publicităţii numele companiilor acceptate pentru oferta financiară angajantă.

  •  Este a doua incercare a Ministerului Economiei din ultimele doua luni de a vinde cuprul de la Cuprumin. In cadrul primei proceduri, pe 19 iulie, la expirarea termenului iniţial, o singură companie, Trafigura, a depus o ofertă pentru Cupru Min. „Când s-a terminat analizarea documentelor, raportul experţilor a spus că documentaţia a fost incompletă. Am avut o consultare cu prim-ministrul pe această temă, i-am propus să reluăm termenul, mai ales că două firme, printre care şi Glencore, au solicitat prelungirea termenului”, a spus atunci ministrul Varujan Vosganian. Precizam ca si in iulie, Glencore din Elvetia si Trafigura din Olanda erau interesate sa cumpere cuprul de la Cuprumin.                                                                                                                                       Glencore este o mare companie miniera multinationala care anul trecut a fuzionat cu Xstrata. Impreuna, cele doua companii au ajuns sa fie printre primii giganti minieri din lume, cu venituri de peste 200 miliarde de dolari. Trafigura, o alta mare companie multinationala, se ocupa de comertul cu metale si produse petroliere. Cifra de afaceri inregistrata de Trafigura este de circa 120 miliarde de dolari. Trafigura detine in Romania, din 1997, societatea Romrecycling, specializată în colectarea, prelucrarea şi procesarea deşeurilor.  Grupul turc Yildirim Holding Inc. are afaceri in mai multe domenii: energie, minerit, constructii. In domeniul minier, grupul turc este considerat al doilea mare producator de crom din lume. Potrivit Ministerului Economiei, grupul turc este interesat si de privatizarea Oltchim.

Contractul de vânzare care urmează a fi semnat, în urma finalizării întregii proceduri, între Cupru Min şi compania desemnată câştigătoare prevede o perioada de 7 ani pentru livrarea concentratului de cupru, conform graficului specificat în documentaţia iniţială privind procedura de vânzare. Reamintim ca Ministerul Economiei ofera la vanzare o cantitate maxima de 331.890 tone de concentrat de cupru, care va fi ajustata in functie de pretul de vanzare convenit prin contract. Potrivit anuntului de oferta, Ministerul Economiei solicita un avans de 40 milioane de euro, platibili intr-o singura transa, pana cel tarziu in data de 1 decembrie 2013. Contractul de vanzare se incheie pe o perioada de 7 ani. Cantitatea maxima de concentrat de cupru livrata in contul avansului este de 45.360 tone, ajustabila in functie de pretul de vanzare stabilit conform contractului de vanzare. In anunt se mai arata ca pretul de pornire al licitatiei este de 6.900 dolari/tona. Potrivit graficului stabilit de Ministerul Economiei, verificarea si analizarea documentelor depuse de cele trei companii se va face pana la data de 6 septembrie, cand se va intocmi lista potentialilor cumparatori eligibili care pot participa, in continuare, precum si lista celor respinsi. Incepand cu data de 9 septembrie va putea fi achizitionat caietul de sarcini. Pentru a participa la negocierea pe baza de oferte preliminare si neangajante, potentialii cumparatori inscrisi pe lista scurta vor depune ofertele preliminare pana cel tarziu in data de 23 septembrie. Intre 30 septembrie si 4 octombrie vor avea loc negocieri cu fiecare potential cumparator. Pentru participarea la licitatia cu oferta in plic, potentialii cumparatori vor depune, pana cel tarziu pe 14 octombrie, ofertele de cumparare. Pe 15 octombrie este stabilita compania castigatoare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro