Tarifele reglementate la energia electrica scad cu 1,3% de la 1 iulie
Pretul la energia electrica livrata consumatorilor finali se va micsora in medie cu 1,3%, incepand cu 1 iulie 2013, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In urma analizei semestriale, ANRE a propus Comitetului de Reglementare reducerea tarifelor reglementate la energia electrica la consumatorii finali. De remarcat ca pe piata libera preturile au scazut si mai mult in ultimele sase luni. De exemplu, pe Piata Zilei Urmatoare (PZU), pretul mediu a ajuns la 121 lei/MWh de la circa 220 lei/MWh. Pentru piata reglementata, ANRE a stabilit la inceputul anului un pret mediu de 155 lei/MWh.
Consumatorii se asteapta si la o reducere a facturii totale la energie in conditiile in care Guvernul tocmai ce a aprobat Ordonanta de Urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi. Insa presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a spus ca efectele acestei ordonante nu se vor vedea imediat, adica de la 1 iulie cand intra in aplicare.Intrebat de impactul efectiv asupra facturii la energie, Havrilet a precizat ca nu poate fi estimat pana nu va fi cunoscuta evolutia pietei certificatelor verzi. Potrivit noului act normativ, toate certificatele verzi vor trebui tranzactionate pe bursa OPCOM. Nu este exclusa chiar o crestere a pretului certificatului verde. Adica, ar putea fi mai putine certificate verzi pe piata, dar mai scumpe. Havrilet a confirmat faptul ca de o reducere in procente mai consistenta a facturii vor beneficia, in special, consumatorii industriali, nu cei casnici.
Aceasta si pentru ca ponderea certificatelor verzi in pretul final la consumatorul industrial este mai mare decat in cea a consumatorului casnic, adica 25% fata de 10%. Acesta a mai spus ca factura la consumatorul industrial ar putea sa scada cu 10-12%. La consumatorul industrial ar putea fi de 5% daca nu s-ar lua in calcul evolutia de pe piata certificatelor. Insa, totul depinde de preturile la care se vor tranzactiona pe OPCOM.
In ceea ce priveste pretul de tranzactionare, acesta este in prezent de circa 37-38 euro/certificat verde. Potrivit Legii 220/2008 si in urma ajustarilor in functie de inflatie, pretul maxim de tranzactionare poate fi de 58,8 euro/certificat verde.