Sari direct la conținut

Niculae Havrilet, ANRE: Efectele amanarii acordarii de certificate verzi nu se vor vedea imediat in factura la energie. In procente, reducerea facturii va fi mai mare la consumatorii industriali, nu la cei casnici

HotNews.ro

​Efectele Ordonantei de Urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi nu se vor vedea imediat, adica de la 1 iulie cand intra in aplicare, a afirmat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Aceste efecte ar trebui sa fie reducerea facturii la energie. Intrebat de impactul efectiv asupra facturii la energie, Havrilet a precizat ca nu poate fi estimat pana nu va fi cunoscuta evolutia pietei certificatelor verzi. Potrivit noului act normativ, toate certificatele verzi vor trebui tranzactionate pe bursa OPCOM. Nu este exclusa chiar o crestere a pretului certificatului verde. Adica, ar putea fi mai putine certificate verzi pe piata, dar mai scumpe. Havrilet a confirmat faptul ca de o reducere in procente mai consistenta a facturii vor beneficia, in special, consumatorii industriali, nu cei casnici.

Aceasta si pentru ca ponderea certificatelor verzi in pretul final la consumatorul industrial este mai mare decat in cea a consumatorului casnic, adica 25% fata de 10%. Acesta a mai spus ca factura la consumatorul industrial ar putea sa scada cu 10-12%. La consumatorul industrial ar putea fi de 5% daca nu s-ar lua in calcul evolutia de pe piata certificatelor. Insa, totul depinde de preturile la care se vor tranzactiona pe OPCOM.

In ceea ce priveste pretul de tranzactionare, acesta este in prezent de circa 37-38 euro/certificat verde. Potrivit Legii 220/2008 si in urma ajustarilor in functie de inflatie, pretul maxim de tranzactionare poate fi de 58,8 euro/certificat verde.

Ordonanta de Urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificateverzi a fost publicata in Monitorul Oficial, in seara zilei de 7 iunie, cu modificari majore fata de proiectul initial. De exemplu, a fost introdusa o prevedere potrivit careia nu va beneficia de certificateverzi energia produsa in centrale electrice fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, erau in circuitul agricol.

De asemenea, nu se vor mai acorda certificateverzi pentru „cantitatile de energie electrica livrate suplimentar de unitatile dispecerizabile fata de cantitatile de energie electrica din notificarile fizice orare transmise de producatorii de energie electrica din surse regenerabile la operatorul de transport si sistem”.

Ordonanta prevede amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face începând 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Recuperarea se face esalonat pana cel tarziu pe 31 decembrie 2020. Modalitatea de recuperare se stabileste de ANRE.

ANRE va monitoriza semestrial producatorii beneficiari ai certificatelor verzi si va intocmi si publica un raport semestrial de monitorizare in termen de 90 de zile de loa incheierea perioadei de monitorizare.

Producatorii de energie eoliana spun ca „aceste modificari intempestive si nejustificate de legislatie nu vor duce decât la deteriorarea mediului investitional”. In aceste conditii, isi rezerva dreptul de a da statul roman in judecata.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro