UPDATE Victor Ponta: Sunt 40 de proprietari care nu ne lasa sa facem 'amarata de conducta' Iasi-Ungheni. Vom adopta un act normativ prin care sa facem aceste exproprieri mai usor
Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul sedintei de Guvern de marti ca va fi aprobat un act normativ referitor la unele exproprieri din zona Iasi in vederea construirii gazoductului care va conecta retelele de gaze ale Romaniei si Republicii Moldova. Ponta este nemultumit ca sunt 40 de proprietari care se opun exproprierilor. „Sunt 40 de proprietari pe care nu putem sa-i convingem (…)Sa adoptam actul normativ prin care sa facem aceasta expropriere mai usor”.
Ponta l-a intrebat pe ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, cati proprietari au fost in total si daca sunt din „Moldova noastra”. Nita a raspuns ca au mai ramas de convins 40 de proprietari din 350 si a confirmat ca sunt de pe teritoriul Romaniei. Nita a afirmat ca acestia cer foarte multi bani. „Vrem sa ne legam de Moldova, sa exportam energie, sa ajutam Moldova sa fie independenta energetic si nu convingem 40 de cetateni din Moldova noastra. Nu vor sa ne lase sa facem conducta si sa incercam sa gasim o varianta legala ca totusi sa putem face o amarata de conducta”, a adaugat Ponta.
Gazoductul Iasi-Ungheni va conecta retelele de gaze ale Romaniei si Republicii Moldova si va transporta 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Conducta de gaz va avea o lungime totala de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul Romaniei. Constructia gazoductului are drept scop consolidarea securitatii energetice a Republicii Moldova. Practic, prin aceasta conducta, Romania va putea exporta gaze in Republica Moldova.
Ministerul Economiei de la Chisinau a anuntat in luna mai lansarea licitatiei internationale pentru selectarea companiei ce va efectua lucrarile de constructie a gazoductului Iasi-Ungheni.
UPDATE Guvernul a adoptat un proiect de lege care modifica şi completeaza Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.
Cateva prevederi:
- Introducerea lucrărilor de dezvoltare a transportului si de distributie de energie electrică în categoria lucrărilor de utilitate publică si desemnarea CNTEE ”Transelectrica” S.A. ca reprezentant al expropriatorului (Statul român prin Ministerul Finantelor)
- Pentru lucrările de transport si distributie gaze naturale, reprezentantul expropriatorului este Ministerul Finantelor prin SNTGN ”Transgaz” S.A.
- Desemnarea Agentiei Nationale de Resurse Minerale ca expropriator în numele Statului român pentru lucrările care au ca scop finantarea investitiilor în reteaua de transport gaze naturale
- Abrogarea Legii 210/2010 pentru a se evita existenta paralelă a unor reglementări speciale în domeniul exproprierii