Reprosurile ministrului Nita la adresa investitorilor in eoliene: De ce nu au investit si in cablul submarin catre Turcia daca au bagat un miliard in eoliene
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, continua atacurile la adresa producatorilor de energie eoliana. De data aceasta, ministrul le reproseaza ca nu au investit in proiecte de transport al energiei, precum cablul sumbarin dintre Romania si Turcia. „Nu am vazut investitori care sa vina sa spuna ‘ne interseaza sa investim in capacitatea de transport’. Am vorbit cu ministrul energiei din Turcia si mi-a spus ca imi ia cata energie ii dau, Turcia este dispusa sa cumpere. De ce nu au investit si in cablul submarin daca au bagat un miliard in eoliene”, a spus Nita in cadrul conferintei Mediafax Talks about Energy. Amintim ca acesta este un proiect vechi de aproape 10 ani in care este implicata compania nationala de transport Transelectrica.
Nita considera ca energia nu poate fi exportata din cauza lipsei unor interconectari. „Capacitatea de transport este foarte mica si iata cum intr-o tara care are resurse nu putem sa valorificam din lipsa acestor interconectari”. Potrivit lui Nita, „avem o supraproductie de energie si nu o consuma nimeni”. In aceste conditii este nevoie de un program de investitii care sa poata duce la realizarea acestor interconectari, a mai afirmat Nita. „Suntem in demersuri pentru cablul submarin cu Turcia, am discutat cu Republica Moldova, cu Ungaria, cu Bulgaria, ne miscam”, a spus Nita. Precizam ca exista proiecte vechi de interconectari cu aceste tari enumerate de ministru. „In energia regenerabila profiturile sunt bune, dar asteptam investitii si pe acest domeniu”, a mai spus Nita.
Legat de interconectari, si in prezent pot fi facute exporturi pe zona cu Ungaria. Problema este ca nu sunt rentabile exporturile in conditiile in care preturile au scazut in toata regiunea. De exemplu, pe bursa din Ungaria preturile sunt aproape de nivelul din Romania. La aceste preturi s-ar adauga si costurile legate de transport. In plus, producatorii romani au costuri foarte ridicate pentru a putea patrunde pe alte piete. De exemplu, Oltenia si Hunedoara au costuri de circa 50 euro/Mwh, respectiv 60 euro/MWh, in conditiile in care preturile de vanzare a energiei pe piata libera au scazut la o medie de sub 40 euro/MWh. Nici macar Hidroelectrica nu se califica pentru export.
Nita: Poporul roman este rabdator si suporta cresteri insa investitorii care investesc in alte domenii nu sunt multumiti
Nita mai spune ca saptamana viitoare va demara elaborarea unei noi strategii energetice. Ministrul spune ca va avea o viziune diferita fata de a altora, in sensul ca strategia va fi durectionata catre piata, nu catre productie. „Este un domeniu in care mutatiile au loc cu o viteza extraordinara (…)Eu vad lucrurile numai prin piata, altii au vazut lucrurile numai prin productie. Si companiile traiesc intr-o mentalitate trecuta”, a spus Nita.
Guvernul a discutat in sedinta de miercuri, intr-o prima lectura, proiectul de ordonanta de urgenta privind amanarea pana in 2017 a acordarii unui numar de certificate verzi. Nita sustine ca nu are „nimic impotriva investitorilor”, insa este cea mai generoasa schema de sprijin din UE si „totul se rasfrange asupra celorlalte energii, cele conventionale, si nu in ultimul rand asupra consumatorului industrial si casnic”. Ministrul delegat pentru energie considera ca poporul suporta cresteri de preturi, insa consumatorii industriali nu. „Poporul roman este rabdator si suporta cresteri insa investitorii care investesc in alte domenii nu sunt multumiti ca trebuie sa contribuie la bunastarea celor care investesc in energii regenerabile”. Din cauza certificatelor verzi, companiile industriale ar putea renunta la activitatile din Romania, sustine Nita. „Numarul mare de certificate poate sa duca la parasirea de catre investitori din alte domenii”.
Ministrul Nita a devenit celebru pentru declaratia „Daca totstric tot sistemul energetic, apoi merg pana la capat”.