VIDEO În prima sa ședință de guvern, Ciolacu a anunțat „urgența maximă” și ordonanțele pe care le vrea pe masă până săptămâna viitoare: „Intrăm într-un regim de mobilizare generală”
Prima ședință a Guvernului PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu are loc joi seară. Ciolacu a vorbit la începutul ședinței despre o „urgență maximă” – o „schemă de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanțul, până la raft”.
La finalul ședinței, care a durat o oră, Marcel Ciolacu, a declarat că a dat miniștrilor „primele drafturi de ordonanțe vizând „reducerea prețurilor la alimente de bază, sprijinirea procesării de alimente, schema de susținere a industriei de materiale de construcții, plus introducerea energiei verzi în firmele agricole”.
„Am anunțat că intrăm într-un regim de mobilizare generală. Statul român nu mai poate plăti ca funcționarii să vină la birou. Mandatul acestui Guvern este despre reforme și economie. Primul rezultat al unei guvernări bune este ca inflația să scadă. Vrem să acționăm încă de săptămâna viitoare”, a spus Marcel Ciolacu.
„Urgența maximă”
Ciolacu a vorbit la începutul ședinței despre o „urgență maximă” – o „schemă de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanțul, până la raft”.
Fără a da detalii și fără a exista la acest moment vreun proiect în acest sens în transparență decizională, Ciolacu a susținut că efectul aplicării acestei măsuri ar fi „scăderea prețurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie”.
- „Vreau să discutăm despre această schemă cu marile lanțuri de magazine, cu producătorii cât și cu distribuitorii. Trebuie să convenim un efort comun astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei.
- Este un gest obligatoriu pentru toți oamenii care au suportat efectele unei inflații înalte în ultimul an. Acum este important să ducem inflația la o singură cifră cât putem de repede, dar la fel de important este să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România.
- În paralel, aș dori să pregătim lansarea rapidă a unor proiecte esențiale: sprijinirea procesării de alimente, schema de susținere a industriei materialelor de construcții și introducerea energiei verzi în fermele agricole”, a susținut premierul PSD.
Ministrul Economiei spune că proiectul „e deja redactat”, dar nu dă detalii
Nici ministrul Economiei, Radu Oprea, nu a venit cu lămuriri clare privind „urgența extremă” a lui Ciolacu. El a precizat după ședința de guvern că proiectul de ordonanță este în lucru, chiar redactat, dar trebuie mai multe consultări cu „colegii”.
„Este o schemă pe care o lucrăm cu ministrul Agriculturii. În acest moment proiectul ordonanței de urgență e în lucru, este deja redactat, până nu ne consultăm și cu ceilalți colegi nu voi da detalii. Este vorba de reducerea pe lanț a adaosurilor și trebuie discutată înainte cu retailerii și producătorii”, a spus el.
- „Sunt conştient că aşteptările tuturor de la Guvernul României sunt mari. Sunt aici împreună cu colegii mei să garantez că la Guvernul României vor urma nişte luni grele de muncă, efort, tensiune, dar şi soluţii în faţa unor provocări complicate.
- La asta ne obligă programul de guvernare asumat astăzi în faţa Parlamentului şi în faţa românilor. Avem însă un plan bine articulat, avem o viziune pentru naţiune, este un program cu obiective ce trebuie realizate rapid. De aceea, este esenţial să muncim în echipă.
- Vreau să fiu foarte clar încă de la început – acesta este Guvernul României, nu al PSD, nu al PNL. Suntem cu toţii colegi. Nu avem altă şansă decât să ne ajutăm unii pe alţii, pentru că vom împărţi atât reuşitele, dar mai ales eventualele eşecuri”, a spus Ciolacu la începutul ședinței de guvern.
Componența Guvernului Ciolacu:
- Ion-Marcel Ciolacu (PSD) – prim-ministru
- Marian Neacșu (PSD) – viceprim-ministru
- Marian-Cătălin Predoiu (PNL) – viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne
- Marcel-Ioan Boloș (PNL) – ministrul finanţelor
- Sorin Mihai Grindeanu (PSD) – ministrul transporturilor
- Gabriela Firea (PSD) – ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse
- Alina-Ștefania Gorghiu (PNL) – ministrul justiţiei
- Angel Tîlvăr (PSD) – ministrul apărării naţionale
- Ligia Deca (PNL) – ministrul educaţiei
- Raluca Turcan (PNL) – ministrul culturii
- Luminița-Teodora Odobescu (PNL) – ministrul afacerilor externe
- Ștefan-Radu Oprea (PSD) – ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului
- Adrian Câciu (PSD) – ministrul investiţiilor şi proiectelor europene
- Adrian-Ioan Veștea (PNL) – ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei
- Alexandru Rafila (PSD) – ministrul sănătăţii
- Florin-Ionuț Barbu (PSD) – ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale
- Sebastian-Ioan Burduja (PNL) – ministrul energiei
- Marius-Constantin Budăi (PSD) – ministrul muncii şi solidarităţii sociale
- Bogdan-Gruia Ivan (PSD) – ministrul cercetării, inovării şi digitalizării
- Mircea Fechet (PNL) – ministrul mediului, apelor şi pădurilor.
Marcel Ciolacu și membrii Guvernului pe care îl va conduce în următorul an și jumătate au depus joi seară jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis, care a lăudat din nou coaliția PSD-PNL, susținând că prima parte a mandatului acesteia s-a caracterizat prin „seriozitate, stabilitate, securitate, eficiență și eficacitate”.
Iohannis a mai spus că rocada guvernamentală s-a făcut în timp record, iar „acest fel de a face politică arată seriozitate, stabillitate și că politicienii implicați sunt hotărâți să își ia mandatele foarte în serios”.
Amintim că Executivul condus de liderul PSD a primit astăzi votul Parlamentului cu o majoritate lejeră de 290 de voturi „pentru”, minimum fiind 234.
De la tribuna Parlamentului, Ciolacu a citit o listă de promisiuni – de la majorarea pensiilor, salariilor, aducerea în țară a românilor care muncesc în străinătate, la transformarea României într-un „hub regional la Marea Neagră”. El a susținut că executivul său va fi unul care își va asuma responsabilitatea, pentru că „nu este în ADN-ul PSD să fugă de responsabilitate”, și că va elimina toate pensiile speciale: „Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Este singura soluție pentru a avea legitimitate pentru a tăia apoi toate pensiile speciale”.