Google, in colaborare cu NASA si USGS, a lansat proiectul Timelapse, o imagine a Pamantului de-a lungul ultimului sfert de secol
Google a lansat, saptamana aceasta, un proiect interactiv prin care utilizatorii sunt invitati sa se intoarca in timp pentru a vedea schimbarile suferite de planeta noastra in ultimul sfert de secol. Construit din milioane de imagini din satelit ale Pamantului, proiectul Timelapse foloseste date furnizate de Agentia Spatiala Americana (NASA) si de Centrul American de Geofizica (USGS).
Timelapse reda fenomene uluitoare care s-au petrecut intre anii 1984-2012, precum modificarea litoralului din Dubai prin constructia Insulelor Palmier, retragerea Ghetarului Columbia din Alaska, taierea padurii amazoniene din Brazilia si dezvoltarea urbana din Las Vegas.
Imaginile au fost colectate ca parte a unei misiuni comune NASA-USGS cunoscuta sub numele de Programul Landsat. Imaginile Pamantului, transmise de sateliti inca din anii 1970, au fost arhivate de USGS.
Google a inceput sa lucreze cu USGS in 2009 pentru a pune aceasta arhiva la dispozitia publicului. Cu ajutorul tehnologiei Google Earth Engine, gigantul Google a analizat 2.068.467 imagini (909 terabiti de date), preluand imaginile cele mai bune calitativ (spre exemplu cele fara nori), pentru fiecare an incepand din 1984 si pentru fiecare parte a planetei. Fotografiile au fost mai apoi combinate intr-o enorma imagine planetara.
Potrivit NASA, proiectul Timelapse reda o perspectiva istorica asupra schimbarilor climatice, dar nu numai, care au afectat suprafata Pamantului de-a lungul timpului.
„Arhiva de date a Landsat – cea mai lunga inregistrare continua a planetei noastre realizata de oameni din spatiu – a fost un instrument nepretuit pentru oamenii de stiinta si pentru factorii de decizie din multe domenii, de la resurse naturale, la productia agricola si la schimbarile climatice”, a declarat David Weaver, administrator asociat pentru comunicatii al NASA.