Sari direct la conținut

UPDATE Corin Cindrea, urmarit penal pentru subminarea economiei nationale, se afla printre propunerile pentru managementul privat de la Romgaz

HotNews.ro
Romgaz, Foto: AGERPRES
Romgaz, Foto: AGERPRES

Adunarea Generala a Actionarilor de la Romgaz va discuta pe 29 aprilie propunerile inaintate de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pentru functiile de administratori privati ai companiei. OPSPI a facut cinci propuneri, din care vor fi desemnati patru, iar Fondul Proprietatea o nominalizare. Printre persoanele alese de OPSPI se afla si Corin Emil Cindrea, actual director general, si una dintre persoanele urmarite penal pentru complot si subminarea economiei nationale, in afacerea InterAgro. Pe ordinea de zi a sedintei se mai afla aprobarea infiintarii unui sediu secundar la Bucuresti, intentie care a provocat un amplu scandal la Medias. De asemenea, va fi discutata si renuntarea la administrarea societatii in sistem dualist in favoarea celui unitar

UPDATE Potrivit unor surse din companie, Corin Cindrea este var cu Ioan Cindrea, preşedintele PSD Sibiu si presedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Reamintim ca pana pe 13 martie 2013, au fost depuse 79 de candidaturi pentru functiile de administratori ai Romgaz, in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporatista. Asistenta pentru procesul de selectare a fost asigurată de asocierea formată din S.C. Quest Advisors SRL şi S.C. Transearch International SRL. Dupa analizarea dosarelor, OPSPI a selectat cinci nume din cele 79 de candidaturi.

Propunerile inaintate de OPSPI

  • Virgil Metea, licentiat al Institutului de Petrol si Gaze Ploiesti, doctor in inginerie mecanica. In prezent detine functia de director general la E.On Moldova Distributie.
  • Corin Cindrea, specializarea stiinte juridice, doctorand Ingineria si Managementul Gazelor Naturale.
    Cindrea este urmarit penal pentru complot si subminarea economiei nationale, in afacerea InterAgro. Reamintim ca in luna ianuarie 2012, DIICOT dispus inceperea urmaririi penale a mai multor directori din cadrul Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si Romgaz pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, prin favorizarea firmei InterAgro. Firma omului de afaceri Ioan Niculae ar fi beneficiat de preturi preferentiale la gaze, fiind inregistrat un prejudiciu de 126 milioane dolari patrimoniului SNGN ROMGAZ SA si  bugetului consolidat al statului.In ciuda acestor suspiciuni, Cindrea a fost numit in iunie 2012 in functia de director general al Romgaz. Inainte a fost presedintele clubului Gaz Metan Medias si vicepresedinte PSD Medias.
  • Aurora Negrut, licentiata a Institutului Politehnic Iasi, specializarea inginerie chimica. In prezent este sef serviciu in cadrul OPSPI. In perioada 2009-2012 a fost expert tehnic in cadrul OPSPI, iar in perioada 2007-2008 a lucrat la AVAS.
  • Adrian Volintiru, economist si MBA in general management la Harvard Business School: Este presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.  De la sfarsit anului trecut detine functia de presedinte al Consiliul de Administratie al Postei Romane. Volintiru a fost director la Rompetrol, Relad si  Vulcan Bucuresti.
  • Eugen Doros, economist. In prezent este partener la Nestor&Nestor Diculescu Kingston Petersen. In perioada 2008-2010 a fost director general al directiei general Legislatie Cod Fiscal in Ministerul Finantelor.

AGA va mai stabili pe 29 aprilie remuneratia membrilor Consiliului de Administratie selectati in baza OUG 109/2011.

In aceeasi zi este convocata si Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) care va discuta infiintarea unui sediu secundar in Bucuresti. Precizam ca aceasta este o intentie exprimata de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita. Acesta a spus ca doreste infiintarea unor sedii secundare in Bucuresti pentru Romgaz si Transga, in vederea internationalizarii celor doua companii. Aceasta intentie a provocat un amplu scandal in Medias. S-a ajuns chiar in situatia in care deputatul liberal Mircea Cazan, presedintele Organizatiei Judetene a PNL Sibiu sa anunte ca va cere in Parlament demisia ministrului delegat pentru Energie. Peste 3.000 de oameni au iesit in strada la Medias pentru a protesta impotriva intentiilor Guvernului Ponta de a infiinta un sediu Romgaz in Capitala.

De asemenea, pe ordinea de zi se mai afla aprobarea administrarii societatii in sistem unitar. Astfel, va inceta aplicabilitatea Hotararii 12 din 26 septembrie 2012 a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Aceasta hotarare prevedea trecerea la o administrare in sistem dualist. Printr-un sistem dualisti, societatea ar fi fost administrata de catre un directorat si un Consiliu de Supraveghere.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro