Sari direct la conținut

Autoritatea pentru Restituirea Proprietatii spune ca CEDO apreciaza proiectul noii legi a retrocedarilor, dar ca a facut mai multe propuneri care, "odata implementate, vor face legea eficienta si usor aplicabila"

HotNews.ro

Reprezentantii CEDO au apreciat in cadrul unei intalniri la Strasbourg cu o delegatie romana ca noul proiect vizand retrocedarile este extrem de complex, dar va rezolva problemele aparute din aplicarea legilor anterioare, potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii pentru Restituirea Proprietatii, desi proiectul noii legi a retrocedarilor a fost intens criticat de asociatiile fostilor proprietari care au cerut, printr altele, si audieri la CEDO. „Reprezentantii CEDO au facut mai multe propuneri in legatura cu proiectul de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, care, odata implementate, vor face legea eficienta si usor aplicabila”, a mai precizat ANRP.

Reprezentantii CEDO au apreciat in cadrul unei intalniri la Strasbourg cu o delegatie romana, reprezentand Comitetul Interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor, ca noul proiect vizand retrocedarile este extrem de complex, dar va rezolva problemele aparute din aplicarea legilor anterioare, potrivit unui comincat al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii (ANRP) publicat pe site-ul sau.

„Reprezentantii Curtii Europene a Drepturilor Omului si-au exprimat satisfactia fata de eforturile autoritatilor romane de a solutiona in mod echitabil si unitar cererile de retrocedare depuse de cetatenii ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist. Reprezentantii Curtii au apreciat ca, desi noul proiect legislativ este extrem de complex, va rezolva problemele aparute din aplicarea legilor anterioare privind restituirile, emise in ultimii 20 de ani”, se arata in comunicat.

Potrivit acestui comunicat, membrii delegatiei romane au explicat motivele care au dus la schimbarea principiilor si mecanismelor procesului de restituire, asa cum acesta fusese prefigurat anterior, si au prezentat procedurile de functionare a noii legi, atat sub aspectul retrocedarii in natura, cat si al compensarii, prin acordarea de puncte valorificabile ulterior, prin terenuri sau numerar.

Partea romana a reiterat ca in adoptarea noului cadru legislativ s-au avut in vedere acordarea unei reparatii morale si materiale adecvate fostilor proprietari, dar si principiul mentinerii justului echilibru intre interesul acestora si interesul general al societatii.

Desi se mentioneaza ca CEDO „considera ca proiectul legii retrocedarilor va rezolva problemele aparute din aplicarea legilor anterioare”, ANRP mai anunta ca „Reprezentantii CEDO au facut mai multe propuneri in legatura cu proiectul de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, care, odata implementate, vor face legea eficienta si usor aplicabila”.

Dupa integrarea acestor propuneri in proiectul de act normativ, el urmeaza sa fie prezentat Guvernului spre adoptare si, apoi, conform ultimelor declaratii ale premierului Ponta, proiectul va trece prin Parlament prin procedura angajarii raspunderii.

Din delegatia romana au facut parte secretari de stat din Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finantelor Publice, co-agentul guvernamental roman pentru CEDO si presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Reprezentantii Comitetului Interministerial au purtat discutii cu: Santiago Quesada – seful Grefei sectiei a treia a CEDO, Crina Kaufman – sef de divizie in cadrul Grefei, Genevieve Mayer – sef al Departamentului de Executari a hotararilor CEDO, Corinne Amat – sef de divizie al Departamentului Executari.

De asemenea, la discutii au mai participat un inalt reprezentant din partea Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei, precum si experti.

Guvernul ca discuta miercuri forma finala a legii si isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului

Duminica trecuta, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va initia procedura de asumare a raspunderii pentru Legea restituirii proprietatilor, dupa ce textul final a fost convenit cu CEDO, potrivit Agerpres.

Rezultatul discutiilor cu reprezentantii CEDO vine dupa ce mai multe asociatii a fostilor proprietari au protestat in repetate randuri fata de noul proiect al legii retrocedarilor, si au trimis un memoriu si o cerere de audieri chiar la CEDO.

Se va realiza o discriminare intre cei care au obtinut deja despagubiri si ceilalti care au avut nesansa de a nu li se fi solutionat notificarile pana in prezent. (…) In realitate va fi un act normativ care va amana acordarea despagubirilor dupa 1 ianuarie 2017 cand vom avea probabil alt guvern”, considera fostii proprietari intr-un comunicat remis HotNews.ro pe 1 aprilie.

Mai mult, reprezentantii asociatiilor fostilor proprietari sustin ca „miza acestei legi o constituie sute de mii de hectare de teren care, prin modul de aplicare a acestui act normativ, vor ajunge la dispozitia baronilor locali”.

Ce presupune noua lege a retrocedarilor

Cererile privind privind restituirea proprietatilor nationalizate de regimul comunist ar urma sa fie solutionate pana cel tarziu 2017, potrivit proiectului noii legi a retrocedarilor publicate de ANRP si pe care Guvernul Ponta isi va angaja raspunderea in Parlament. Potrivit proiectului de lege, intaietate vor avea despagubirile in natura care la nivel local vor trebui sa fie realizate pana la 1 ianuarie 2016.

Procesul de despagubire va avea mai multe etape: restituire in natura pe plan local, compensarea prin puncte decisa la nivel central, licitatii cu acele puncte pentru imobile din fondul national si, abia din 2017, valorificarea punctelor in numerar in transe anuale de 14%. Legea prevede si un impozit de 85% pentru cei care cumpara punctele de despagubire de la fostii proprietari.

In cazul dosarelor solutionate pana la data intrarii in vigoare a noii legi, plata sumelor de bani se va face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand de la 1 ianuarie 2014.

Guvernul a anuntat ca isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul noii legi a retrocedarilor, insa a cerut saptamana aceasta extinderea cu cel putin 3 saptamani a termenului limita impus prin decizia pilot a CEDO impotriva Romaniei in domeniul restituirii proprietatii.

In replica la proiectul propus de Guvern, asociatiile fostilor proprietari au declarat ca acesta este unul nedrept, „o lege schioapa”.

Fostii proprietari considera ca prin actualul proiect de lege „se prevede tergiversarea acordarii despagubirilor, se doreste amanarea platii acestora, astfel ca plata lor sa cada in sarcina guvernelor viitoare, intre timp putand interveni decesul petentilor, in majoritate persoane in varsta”.

Asociatiile fostilor proprietari au depus si un memoriu la CEDO impotriva proiectului de lege realizat de Guvern.

Citeste pe aceeasi tema:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro